Αν δεν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις «δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί, θα το αφήσει για αργότερα».
Κι αυτό για δύο λόγους:
Πρώτον, οικονομικούς. «Ενα νέο κόμμα για να κάνει μία σοβαρή εμφάνιση στην πολιτική σκηνή πρέπει, εκτός από το στρατηγείο του στην Αθήνα, να εκπροσωπείται με γραφεία και στελέχη σε όλη τη χώρα» υποστήριξε η πηγή. «Και αυτό σημαίνει μία οργάνωση που απαιτεί και χρόνο και υψηλό λειτουργικό κόστος».
Δεύτερον, χρειάζονται νέα στελέχη, άφθαρτα πρόσωπα. Μπορεί να υπάρχει ένας αριθμός 7-8 βουλευτών της Ν.Δ. (Κ. Κιλτίδης, Ελσα Παπαδημητρίου, Γ. Κοντογιάννης, Σ. Κεδίκογλου κ.ά.) που μπορεί να αρχίσουν ένας ένας να ακολουθούν το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης -ιδιαίτερα αν η Ν.Δ. συνεχίσει την πτωτική της πορεία- αλλά δεν είναι αυτοί που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βιτρίνα ενός νέου κόμματος.
Θέλει «άφθαρτους»
«Ο στόχος είναι η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών να αποτελείται από άφθαρτα πρόσωπα» τόνισε ο συνεργάτης της. Η Ντόρα Μπακογιάννη ήδη κάνει επαφές με νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και γυναίκες που διακρίνονται στις τοπικές κοινωνίες. Αλλους τής τους σύστησαν πολιτικοί της φίλοι και γι' άλλους άκουσε η ίδια και ζήτησε να τους δει προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους. Το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, χρειάζεται πολύς χρόνος. Ο Δ. Ζαφειριάδης και ο Γ. Οικονόμου θα παραμείνουν στενοί της συνεργάτες αλλά θα πλαισιωθούν και αυτοί από νέα πρόσωπα.
Η ψήφιση του Ασφαλιστικού και οι εσωκομματικές αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν στο κυβερνητικό κόμμα θα είναι ένα κρας τεστ των όσων θα ακολουθήσουν το δύσκολο φθινόπωρο, όταν θα επιβληθούν και νέα μέτρα. Αν οδηγηθούν σε ανεξαρτητοποιήσεις και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και προστεθούν στους τρεις πρώτους (Δημαρά, Σακοράφα, Οικονόμου) που καταψήφισαν τα μέτρα και ο Παπανδρέου τούς διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η εκτίμηση των συνεργατών της είναι ότι το σενάριο των εκλογών έρχεται πιο κοντά. Αν η κυβέρνηση βγει σχετικά αλώβητη, δύσκολα θα επισπευσθούν οι εκλογές αφού είναι σχεδόν εξασφαλισμένη και η τρίτη εκταμίευση από τον μηχανισμό στήριξης. Σ' αυτή την περίπτωση η ίδια θα στηρίξει τον Νικήτα Κακλαμάνη «με όλες τις δυνάμεις της», όπως και όλους τους δημάρχους.
Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από έναν πολιτικό όμιλο που θα μετεξελιχθεί σε κόμμα φαίνεται ότι απορρίπτεται.
Γιατί φρενάρει
Στην παρούσα συγκυρία, τρεις είναι οι λόγοι που κάνουν το οποιοδήποτε εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη να μη συγκεντρώνει πιθανότητες μια αξιοπρεπούς καθόδου στον πολιτικό στίβο:
Δεν έχει πείσει τη μεγάλη πλειονότητα ότι η ίδια δεν επιδίωξε τη διαγραφή της προκειμένου να απεμπλακεί από μια Ν.Δ. που πέρασε στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά.
Το υψηλό ποσοστό (γύρω στο 65%) των αρνητικών απόψεων που υπάρχουν για το πρόσωπό της κυρίως γιατί τη συνδέουν με το «κυβερνητικό σύστημα Καραμανλή», που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Εκανε την αυτοκριτική της αλλά εκ των υστέρων.
Το όνομα «Μητσοτάκης» μπορεί να της άνοιξε τις πόρτες στην πολιτική, αλλά της είναι πλέον βάρος. Εχει αρνητικές αναφορές στην κοινωνία. Αρνητικά λειτουργούν και οι στενές επαφές που υπήρχαν μεταξύ σχεδόν όλων των μελών της οικογένειας και του αφεντικού των μαύρων ταμείων Μ. Χριστοφοράκου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα θέμα. Αν αποφασίσει να κάνει δικό της κόμμα και ο αδελφός της παραμείνει στη Ν.Δ., θα τη δυσκολέψει. «Αλλά όλα θα κριθούν από το πολιτικό τάιμινγκ» εκτιμούν οι πολιτικοί τους φίλοι, κλείνοντας εκεί τη συζήτηση.
Μέσα στον Ιούνιο η Ντόρα Μπακογιάννη θα πάει δύο φορές στη Γερμανία όπου την έχουν προσκαλέσει να μιλήσει. Σκοπεύει να ανταποκρίνεται και στις προσκλήσεις που θα έχει εντός της Ελλάδας. Δεν θα κάνει προσωπικές περιοδείες μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει με το κόμμα.
Share
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.