ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Θα ξαναγυρίσουμε να τη λειτουργήσουμε, στην Κωνσταντινούπολη Τούρκο δεν θ΄αφήσουμε!!!


Ο Βυζαντινός ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού,γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά,ήταν από το 360μχ μέχρι το 1453μχ ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης.


Ο Ιουστινιανός μετά τη Στάση του Νίκα το 532μχ,δημιούργησε ένα κτίσμα διαφορετικό και εντυπωσιακό που ξεπέρασε τις τεχνολογοκές δυνατότητες της εποχής.Η Αγιά-Σοφιά αποτελέι έμπνευση του Κωνταντίνου,όραμα του Ιουστινιανού και σχέδιο δυο σημαντικών αρχιτεκτόνων,του Ανθέμιου από τις Τράλλεις και του Ισίδωρου από τη Μίλητο.

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537μχ, αφού χρειάστηκαν 6 χρόνια,10000 εργάτες και πάνω από 300 εκ.χρυσές δραχμές. Τότε,σύμφωνα με το θρύλο,ο Ιουστινιανός αναφώνησε:
“ Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!”





Η Μεγάλη Εκκλησία που χωρούσε 23000 ανθρώπους και 1000 κληρικούς, έχει μήκος 78,16μ. και πλάτος 72μ. Είναι χτισμένη στη ΝΔ πλευρά του πρώτου λόφου της Πόλης με κατεύθυνση ΝΑ και ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής.Ο ναός αποτελείται από το αίθριο, τον έξω και τον κυρίως νάρθηκα και τον κύριο ναό.

Στο αίθριο υπήρχε κρήνη που έφερε την καρκινική επιγραφή
<< ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ >>
(Ξέπλυνε τις αμαρτίες σου όχι μόνο το προσωπό σου)
Στον κυρίως ναό εδράζεται ο τρούλος με διάμετρο 31μ.Δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη!

Η Αγία Σοφία, αποδεικνύει περίτρανα ότι η πίστη, η έμπνευση και η φιλοδοξία μπορούν να δημιουργήσουν αξεπέραστα οικοδομήματα.Η Αγία Σοφία, σύμβολο της Πόλης και της Ορθοδοξίας, έμεινε όρθια για 15 αιώνες.Στις 29 Μαϊου 1453μχ παραδίδεται στον σουλτάνο Μωάμεθ Β' και ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου γίνεται “ο μαρμαρωμένος βασιλιάς” μέσα στο ναό, σύμφωνα με το θρύλο.Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ

Μετά την άλωση μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, προσθέθηκαν τέσσερις μιναρέδες και υπέστει σημαντικές καταστροφές ιδιαίτερα στις τοιχογραφίες και στον εσωτερικό διάκοσμο.Το 1930μχ ο Μουσταφά Κεμάλ μετέτρεψε το ναό σε μουσείο.Στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως τουριστικό αξιοθέατο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
                                                   
ellanios

"ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ"


undefined
undefined

1 σχόλιο:

  1. ΠΥΡΠΟΛΗΣΑΝ ΗΒΑΡΒΑΡΗ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΤΕ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΩΣ Ο ΦΟΙΝΗΞ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.