ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Νέες αποκαλύψεις για τα πετρέλαια της....Ηπείρου!!!


Και μια άγνωστη ιστορία από πρώην Νομάρχη Θεσπρωτίας για την πίσσα που ... ανάβλυσε στον Τσαμαντά και την μελέτη του ΙΓΜΕ που καταχωνιάστηκε σε κάποιο συρτάρι.

«Αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο .....
...από την περιοχή των Ιωαννίνων εάν...». Δεν πρόκειται για τον ομολογημένο πόθο κάποιου Ηπειρώτη που ονειρεύεται να γίνει ... Καντάφι, αλλά για τη δήλωση της Τερέζας Φωκιανού, Γενικής Γραμματέως του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και τ. Δ/νουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ.

Η επιμονή του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλα να αναδεικνύει επί σειρά εκπομπών του «Αθέατου Κόσμου» τον κρυφό χάρτη του πετρελαίου στη χώρα μας, έφερε χθες το βράδυ και νέες αποκαλύψεις για τις έρευνες στην περιοχή της Ηπείρου, αλλά και μια άγνωστη ιστορία για την πίσσα που ανάβλυσε στα βουνά της Μουργκάνας και τις δύο αναφορές του ΙΓΜΕ. Μία «για τον κόσμο» και μία που θάφτηκε στα συρτάρια.

«Κάτσε φρόνιμα Νομάρχη»

Ο Ανδρέας Αθηναίος, καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας,

μίλησε στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα για ένα περιστατικό που συνέβη στα 1981.

Όπως είπε, μια μέρα ειδοποιήθηκε από τον πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης -ο οποίος τότε ήταν εκδότης της εφημερίδας «Εθνικά Νέα»- πως κάτι περίεργο συμβαίνει στην περιοχή της Μουργκάνας και οι κάτοικοι είναι ανάστατοι.

Οι δύο άνδρες πήγαν στην περιοχή του χωριού Τσαμαντάς την ίδια μέρα και διαπίστωσαν πως υπήρχε έντονη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα, ενώ από τα βράχια ανάβλυζε πίσσα.

Οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι και ο Νομάρχης ειδοποίησε το ΙΓΜΕ που έστειλε δύο ειδικούς επιστήμονες για να ελέγξουν την περιοχή. «Όταν επέστρεψαν ήταν σοκαρισμένοι. Κλειστήκαμε στο γραφείο μου και μου είπαν: ‘‘ Νομάρχης θα κάνουμε δύο αναφορές. Μία αυτή που θα ανακοινώσουμε και μία που θα πάει στην υπηρεσία''. Έτσι έγινε. Υπήρξε μία αναφορά που έλεγε ‘‘θα δούμε, θα ερευνήσουμε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας'' και για την άλλη δεν έμαθα ποτέ», είπε ο κ. Αθηναίος.

Πρόσθεσε επίσης πως τηλεφώνησε στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά «η απάντηση που πήρα στην ουσία ήταν κάτσε φρόνιμα Νομάρχη κι άσε τα πετρέλαια». Και τα άφησε...

Έκτοτε εμφανίστηκε κι άλλες φορές πίσσα στην περιοχή της Μουγκάνας, αλλά ποτέ δεν έγινε σοβαρός έλεγχος.

Στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα παρενέβη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης. Υποστήριξε πως η διαφυγή ασφαλτοπίσσας παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται διερεύνηση σε κάθε περίπτωση. Κι αυτό γιατί αποτελεί στοιχείο διφορούμενο, με την έννοια ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης υδρογονανθράκων, αλλά μπορεί και να αποτελεί ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη γεωλογικά υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο).

Ουδέποτε βέβαια η περίπτωση του Τσαμαντά ερευνήθηκε σοβαρά.

Παρ' ολίγον εμίρηδες

Από τη στιγμή που τα Ελληνικά Πετρέλαια μετοχοποιήθηκαν κι έπαψε να κατέχει την πλειοψηφία το κράτος, κάθε έρευνα για πετρέλαιο στην Ελλάδα σταματούσε πριν ολοκληρωθεί . Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι και αυτή του Καλπακίου.

Η κ. Τερέζα Φωκιανού -τότε Δ/νουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ αναφέρθηκε στο άδοξο τέλος της γεώτρησης στο Καλπάκι. Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν στην Enterprise oil που έκανε δύο γεωτρήσεις, μία κάθετη και μία οριζόντια.

Όταν το γεωτρύπανο έφτασε στα 4 χιλιόμετρα βάθος σταμάτησε γιατί συνάντησε ισχυρές πιέσεις που -σύμφωνα με την κ. Φωκιανού είναι ισχυρή ένδειξη ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. «Η εταιρεία μας ειδοποίησε πως δεν είχε το κατάλληλο γεωτρύπανο να προχωρήσει και στη συνέχεια μάθαμε πως μία εβδομάδα νωρίτερα είε πουλήσει τα δικαιώματα στην Shell. Η νέα εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχε υποχρεώσεις για άλλες έρευνες σε άλλες χώρες του πλανήτη κι όλα σταμάτησαν» περιγράφει η κ. Φωκιανου, για να καταλήξει με νόημα: «αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων αν...».

«Αν είχαμε άλλο γεωτρύπανο...» συμπλήρωσε με νόημα -και αρκετή δόση ειρωνείας - ο κ. Ζεληλίδης.



Share


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.