Πρωταθλήτρια στις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 47,3%, έχει αναδειχθεί η Ελλάδα για το τρέχον έτος, 2012, σε σχέση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2008, μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ειδική έκδοση της έγκυρης αμερικανικής επιθεωρήσεως Defense News της 4ης/6/2012.
Στο άρθρο αυτό η Ελλάδα καταλαμβάνει…
την πρώτη θέση, με τη μείωση του φετινού αμυντικού προϋπολογισμού της να φτάνει φέτος σε απόλυτους αριθμούς τα 4,8 δισ. δολάρια (οι τιμές είναι σε δολάρια, επειδή η εφημερίδα είναι αμερικανική) από 9,1 δισ. δολάρια το 2008. Δεύτερη σε μειώσεις έρχεται η Ισπανία, ο αμυντικός προϋπολογισμός της οποίας κατρακύλησε από τα 13,2 δισ. δολάρια (2008) στα 7,8 (2012), μια μείωση με άλλα λόγια της τάξεως του 40,9%. Στην τρίτη θέση αυτού του άτυπου διαγωνισμού η Ιρλανδία, που από το 1,31 δισ. δολάρια (2008) έπεσε στο 0,899 (2012), μείωση της τάξεως του 31,4%. Τέταρτη η Ιταλία, η οποία από τα 22,4 δισ. δολάρια (2008) έπεσε στα 17,6 δισ. δολάρια – ή 21,4%. Πρακτικά, βλέπουμε ότι οι χώρες της ευρωζώνης που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα είναι και αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, κάτι που εν πολλοίς μπορεί να χαρακτηριστεί «εύλογο» και «αναμενόμενο», αρκεί να γίνεται στη βάση ορθολογικού προγράμματος και όχι… στο πόδι, χωρίς μελέτη.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με άλλες χώρες της Συμμαχίας, όπου η ευρύτερη επικρατούσα τάση γενικώς είναι αυτή των περικοπών, το μέγεθος των οποίων είναι εκείνο που ποικίλλει, παραθέτουμε και τα ακόλουθα στοιχεία:
Στη συνέχεια των προαναφερθεισών χωρών, στην πέμπτη θέση είναι η Βρετανία. της οποίας ο αμυντικός προϋπολογισμός μειώθηκε από τα 67,5 δισ. δολάρια (2008) στα 54,4 δισ. δολάρια (2012) ή ποσοστό της τάξεως του 19,4%. Στην έκτη η Ολλανδία (από 12,5 δισ. σε 10,2 δισ. δολάρια), με μείωση της τάξεως του 18,4%. Στον αντίποδα είναι η Γαλλία (μείωση της τάξεως του 6,8%), η Πολωνία (-9%), η Γερμανία (-3,7%) και η Νορβηγία (-3,4%).
Βέβαια, καλό θα ήταν αυτό το συγκεκριμένο άρθρο των Tom Kington και Pierre Tran με τίτλο «Austere Landscape. Militaries Struggle to protect capabilities, rethink strategies» της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας να δοθεί σε αντίγραφο, για να διαβαστεί από τους κυρίους (και τις κυρίες) των κομμάτων της Αριστεράς, που πολύ εύκολα εκστομίζουν, χωρίς καμία σκέψη και μελέτη, ανοησίες του στυλ «θα προχωρήσουμε και σε νέες περικοπές των αμυντικών μας προγραμμάτων» ως -υποτιθέμενη- λύση στην παρούσα, δεινή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, η οποία βεβαίως είναι και ορατή και αδιαμφισβήτητη.
Οι εξοπλισμοί της Τουρκίας
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε τους Τούρκους απέναντι, οι οποίοι αυξάνουν τις όποιες δαπάνες, με το «αιτιολογικό» της διεξαγωγής κανονικών στρατιωτικών επιχειρήσεων αντι-αντάρτικου στο εσωτερικό της χώρας, στις περιοχές των Κούρδων αλλά και στα σύνορα με τη Συρία (όπου – κατά την άποψή τους- αντιμετωπίζουν τώρα «ασύμμετρη απειλή» με τη μορφή του κύματος των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι περνούν τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, για να αποφύγουν τον αιματηρό και φοβερό εμφύλιο στη χώρα τους), και συνεχίζουν να εξοπλίζονται κανονικότατα και να ενεργούν ασκήσεις στο Αιγαίο με αντικείμενο την «κατάληψη νήσου». Και, από ό,τι γνωρίζουμε, στο Αιγαίο μόνο η Ελλάδα έχει νησιά.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης / METΡO
strategyreports
θα δουμε ποσο θα την βοηθησουν οι εξοπλισμοι...2013 η ημερομηνια ληξης της!Η Τουρκια θα αποτελει παρελθον!Γιατι τοσο αγχος?τωρα περνα για πρωτη φορα η χωρα δυσκολιες?
ΑπάντησηΔιαγραφή