ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Πρώτες αντιδράσεις στην ΕΕ για την «επιστροφή» Τραμπ


 Ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024 θα μπορούσε να αφήσει την Ευρώπη "μόνη της", προειδοποίησε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο

Μιλώντας στην πρώτη ολομέλειας του νέου έτους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Αλεξάντερ ντε Κρόο δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να "φοβάται" την προοπτική μιας επιστροφής Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

"Αν το 2024 μας φέρει ξανά το America First, η Ευρώπη θα είναι περισσότερο από ποτέ μόνη της", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

"Δεν πρέπει, ως Ευρωπαίοι, να φοβόμαστε αυτή την προοπτική", πρόσθεσε. "Πρέπει να την αποδεχτούμε, θέτοντας την Ευρώπη σε πιο στέρεες βάσεις, ισχυρότερη, κυρίαρχη, αυτοδύναμη".

Η αυστηρή προειδοποίησή του ήρθε λίγες ώρες μετά τη σαρωτική νίκη του Τραμπ στην εκλογική αναμέτρηση της Αϊόβα - ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα προς το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024.

Πιθανή επικράτηση Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου απειλεί να διαταράξει σοβαρά τη στενά ευθυγραμμισμένη πολιτική της Δύσης για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας του Κιέβου, αλλά η υποστήριξη έχει σταματήσει λόγω των εκκλήσεων ορισμένων ομάδων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να σταματήσουν οι πληρωμές.

Αυτό έχει ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ΕΕ να αγωνιστεί να εγκρίνει το σχεδιαζόμενο ταμείο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, αφού ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποίησε το βέτο του για να εμποδίσει την πρόταση τον Δεκέμβριο. 

Τα κράτη μέλη προετοιμάζουν επί του παρόντος παραχωρήσεις προς τον Όρμπαν με την ελπίδα να δοθεί το πράσινο φως για το σχέδιο κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου κορυφής την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Όρμπαν συνεχάρη τον Τραμπ για τη σαρωτική νίκη του στην εκλογική αναμέτρηση της Αϊόβα νωρίτερα τη Δευτέρα.

Όμως ο Ντε Κρόο, η κυβέρνηση του οποίου ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, προειδοποίησε ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

"Για την Αμερική και για άλλους συμμάχους, η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ένα στρατηγικό ζήτημα, είναι μια γεωπολιτική σκέψη. Για εμάς τους Ευρωπαίους. η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι υπαρξιακή", δήλωσε ο Ντε Κρόο στο κοινοβούλιο.

"Πηγαίνει στην καρδιά της ασφάλειας και της ευημερίας μας", πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως οι ΗΠΑ δεν θα βοηθούσαν την Ευρώπη εάν δεχόταν επίθεση.

"Πρέπει να καταλάβετε ότι αν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση δεν θα έρθουμε ποτέ να σας βοηθήσουμε και να σας υποστηρίξουμε", είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2020 στο Νταβός, σύμφωνα με τον Μπρετόν, προσθέτοντας ότι "παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό".

Η προειδοποίηση του Τραμπ ερχόταν δύο χρόνια πριν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η συμμαχία του ΝΑΤΟ να παράσχει πρωτοφανή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο και η Φινλανδία και η Σουηδία να "σπάσουν" την πολιτική ουδετερότητας που ακολουθούσαν επί δεκαετίες και να ζητήσουν να ενταχθούν στις τάξεις της συμμαχίας.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φοβούνται επίσης ότι μια επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πρόσφατης ανάπαυλας στις εμπορικές εντάσεις ΕΕ-ΗΠΑ και να επιφέρει πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η διακυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ που εισέρχονταν στις ΗΠΑ το 2018, υποστηρίζοντας ότι τα προϊόντα ξένης κατασκευής αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε με την διακυβέρνηση Μπάιντεν για την επίλυση της διαφοράς παρατάθηκε πρόσφατα για άλλους 15 μήνες.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι αν εκλεγεί πρόεδρος το 2024 θα επιβάλει φόρο 10% σε όλες τις ξένες εισαγωγές και ακόμη υψηλότερες εισφορές στα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτείες του Κολοράντο και του Μέιν του απαγόρευσαν να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος για τον ρόλο του στις ταραχές στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. Ο Τραμπ αναμένεται να αμφισβητήσει τις αποφάσεις.

Το άνετο προβάδισμα του πρώην προέδρου έναντι των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων σημαίνει ότι θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και χωρίς να είναι υποψήφιος σε αυτές τις δύο πολιτείες - αλλά η ιδιότητα του επικρατέστερου υποψηφίου θα μπορούσε να αμφισβητηθεί εάν και άλλες πολιτείες ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κολοράντο και του Μέιν.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.