Αν έπρεπε κανείς να συνοψίσει την εικόνα της χώρας σε μια φράση, θα σημείωνε ότι «έξω πάμε (μάλλον) καλά, αλλά μέσα… δεν περιγράφεται»!
Το καλό νέο που κουβάλησε στις βαλίτσες του από τις Βρυξέλλες χθες το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ότι τελικά η πρόθεση της Γερμανίας να επιβάλει κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξεως του 50% ή και 60%, δεν φαίνεται να υιοθετείται από την ηγεσία της ευρωζώνης και πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Από ό,τι εισέπραξε, και μετά το μετέφεραν προς τα έξω συνεργάτες του, το κούρεμα του χρέους της χώρας, μπορεί να μην είναι στο 21% που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αλλά δεν φαίνεται να ξεπερνάει το 30%, το ανώτερο όριο που μπορεί να αντέξουν σε αυτή τη φάση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα χαμόγελα όμως του Γιώργου Παπανδρέου χάθηκαν με την επιστροφή του στην Ελλάδα. Η εκρηκτική κατάσταση με τα σκουπίδια, οι πολλαπλές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά σε……..
ημιπαράλυτη κατάσταση, οι συνεχείς παλινωδίες που χαρακτηρίζουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης και η παρατεινόμενη αναταραχή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δημιουργούν σκηνικό απελπισίας. Χθες ο κ. Παπανδρέου συνεργάστηκε με στενούς συνεργάτες του, ενώ όσο βρισκόταν στις Βρυξέλλες είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπουργούς αρμόδιους για την αντιμετώπιση κρίσεων και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης.
Με δική του εντολή πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο και την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Το ερώτημα που θέτουν στελέχη της κυβέρνησης είναι γιατί έπρεπε να φτάσουν τα πράγματα στο σημείο της έκρηξης, προκειμένου να συγκληθεί η σύσκεψη και να ληφθούν οι σκληρές αποφάσεις περί ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτες και της πιθανής κατάργησης των τομέων καθαριότητας των δήμων.
ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ.Το ερώτημα που θέτει και πάλι επί τάπητος το πρόβλημα του συντονισμού της κυβέρνησης, προφανώς δεν έχει απάντηση. Ωστόσο, τα πολλαπλασιαζόμενα παραλυτικά φαινόμενα που εμφανίζει η κυβέρνηση, προκαλούν πράγματι πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τα περισσότερα υπουργεία να τελούν υπό κατάληψη και μαζί και κρίσιμοι τομείς της δημόσιας διοίκησης, είναι φανερό ότι οι κυβερνητικές αρρυθμίες πολλαπλασιάζονται. Εκτός από αυτό, λένε κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει και η δεδομένη αδυναμία της κυβέρνησης να αντιδράσει αποτελεσματικά στις κριτικές που δέχεται από την αντιπολίτευση.
Πρώτο παράδειγμα: εδώ και δυο εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προσλάβει από το παράθυρο σε 77 νεοϊδρυθέντες οργανισμούς αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περί τις 30.000 υπαλλήλους όλων των κατηγοριών, παρακάμπτοντας μάλιστα το ΑΣΕΠ. Ξεχωριστή θέση στην κριτική αυτή είχε η βαριά κατηγορία περί προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων. Τις κατηγορίες υιοθέτησε ακόμη και η Βάσω Παπανδρέου και κατηγόρησε με τη σειρά της την κυβέρνηση. Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης; Μόλις χθες το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, από κοινού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, απάντησαν στις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι νέοι οργανισμοί που ιδρύθηκαν ήταν… μόλις 68 και όχι 77!
Δεύτερο παράδειγμα: η κατάληψη από τους εργαζόμενους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ του κέντρου έκδοσης λογαριασμών, στους οποίους περιλαμβάνεται πλέον και το τέλος ακινήτων, και η καθυστέρηση κατά τουλάχιστον δύο 24ωρα αντίδρασης από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο περιορίστηκε απλώς σε μια προειδοποίηση των καταληψιών. Παράλληλα η κυβέρνηση δεχόταν μαζικά κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση ότι συν διοικεί τη χώρα από κοινού με τον πρόεδρο των συνδικαλιστών Νίκο Φωτόπουλο.
Τρίτο παράδειγμα: παρότι κατ’ επανάληψη έχουν γίνει συσκέψεις με τα συνδικαλιστικά στελέχη που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ και έχει επιχειρηθεί μια προσέγγιση μαζί τους, η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής τις δημόσιες δηλώσεις τους ότι στόχος τους είναι να ρίξουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έχουν θέσει θέμα αλλαγής του Νόμου 1264/82, βάσει του οποίου απολαμβάνουν πλήθος προνομίων και ασυλιών οι συνδικαλιστές. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει κάνει ακόμη την παραμικρή κίνηση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.