Σάββατο 19 Ιουνίου 2010
Δεν είναι ώρα για τα εθνικά
Επειδή και πάλι, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το Σκοπιανό ομόλογό του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, επειδή ο κ. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», δεν έκρυψε κάποιους μύχιους σχεδιασμούς του και επειδή ΟΗΕ και Αγκυρα πιέζουν αφόρητα για λύση του Κυπριακού μέσα στο 2010 - είναι αναγκαίες κάποιες παρατηρήσεις:
Πρώτη παρατήρηση: Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της, από τη λήξη του Εμφυλίου μέχρι σήμερα και, άρα, αδυνατεί να διαπραγματευθεί εθνικά θέματα, χωρίς τον κίνδυνο να ολισθήσει σε ατραπούς χωρίς επιστροφή. Διότι τελεί υπό την οικονομική (και οιονεί, πολιτική) κατοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και, συνεπώς, είναι ευεπίφορη σε πιέσεις.
Δεύτερη παρατήρηση: Τη δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, δεν την γνωρίζουν μόνο τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες (τα οποία επιθυμούν λύσεις των εκκρεμοτήτων στην περιοχή μας κατά τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα). Τη γνωρίζουν και στην Αγκυρα και στα Σκόπια.
Τρίτη παρατήρηση: Οι «συνολικές διευθετήσεις στο Αιγαίο» αποτελούν μόνιμο στόχο της Τουρκίας, οι οποίες στηρίζονται στο παλιό δόγμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η κρίση στο Αιγαίο οφείλεται σε ασυνήθεις γεωγραφικές διευθετήσεις του παρελθόντος» και οι οποίες αναζωπυρώνονται τώρα βάσει του «δόγματος Νταβούτογλου» για αυξημένο κυριαρχικό ρόλο της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και βάσει της αδυναμίας της Ελλάδας να διαπραγματευθεί επί ίσοις όροις.
Τέταρτη παρατήρηση: Την αδυναμία αυτή της χώρας μας τη γνωρίζει κάλλιστα και η FYROM, ο πρωθυπουργός της οποίας θεωρεί την ελληνική οικονομική κρίση και τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλεί, ως μοναδική ευκαιρία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα - τονίζοντας στη συνέντευξή του: «Τώρα που όλοι είναι απασχολημένοι με άλλα θέματα, είναι ο σωστός χρόνος να λύσουμε την υπόθεση»! Και, πέμπτη παρατήρηση: Οι πρωτοβουλίες της τουρκικής κυβέρνησης για το ενεργειακό (ανοίγματα προς τη Μόσχα), για το Μεσανατολικό (ανοίγματα προς τον Αραβικό κόσμο) και για το Ιρανικό (ανοίγματα προς τον ευρύ κόσμο του Ισλάμ) έχουν ενοχλήσει βαθιά τους υπερατλαντικούς προστάτες - όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στα νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ και ήδη είναι ορατή η εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων στην Ουάσιγκτον για τις σχέσεις με την Τουρκία.
Με δεδομένη αυτή την εικόνα, θα ήταν άκρως παράλογο και κινδυνώδες να επιχειρηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια για επίλυση οποιουδήποτε ανοικτού εθνικού θέματος.
Χ.Θεοχαράτος-Αδέσμευτος τύπος
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.