Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
Ατομικό μισθολόγιο στο Δημόσιο!
«Φτωχολόγιο» λιτότητας ετοιμάζει για τους δημοσίους υπαλλήλους η κυβέρνηση Παπανδρέου, με την καθιέρωση του ατομικού μισθολογίου, εντείνοντας έτσι την αίσθηση της αδικίας που ήδη υπάρχει στις τάξεις τους....
Η εφαρμογή πλάνου απόδοσης για κάθε θέση τακτικού προσωπικού θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις τελικές αποδοχές του συνόλου των μονίμων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Απώτερος στόχος είναι να μη θιγούν κι άλλο οι αμοιβές της ιδιότυπης κρατικής νομενκλατούρας που στηρίζει, αν και ασθμαίνοντας πια, τη μισθολογική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος. Ετσι το κάρο της περικοπής των απολαβών τους θα το τραβήξουν οι ήδη κακοπληρωμένοι υπάλληλοι, που (εξ)αναγκαστικά θα στραφούν σε άλλες πηγές εσόδων, όπως το περίφημο γρηγορόσημο, προτιμώντας τη διαφθορά από τη διαχρονική πενία.
Η κυβέρνηση, επικαλούμενη την έλλειψη χρημάτων, την αδυναμία υλοποίησης του προϋπολογισμού και τις σχετικές προτάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και φυσικά την (ανύπαρκτη) αξιοκρατία, θα προχωρήσει στην κατάρτιση επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν στην αναδιάρθρωση του συστήματος αμοιβών και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Κεντρικοί άξονες του σχεδίου αυτού είναι οι εξής:
* Το τελικό ύψος του μισθού ενός υπαλλήλου να συναρτάται από την απόδοσή του. Αν ο διευθυντής – τμηματάρχης – υπάλληλος πιάσει το 70% των στόχων που έχουν τεθεί από την υπηρεσία, να εισπράττει το 70% του ειδικού επιδόματος παραγωγικότητας. Αν το 90% θα εισπράττει το 90% του επιδόματος. Αν, όμως «πιάσει» κάτω από το 70% των στόχων να μην εισπράττει ούτε ευρώ.
* Η μέτρηση της αποδοτικότητας να γίνεται όχι από τους προϊσταμένους των Τμημάτων αλλά από ειδικό Σώμα Αξιολογητών Δημόσιας Διοίκησης ή κάποια παρεμφερή μονάδα.
* Οι προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων να γίνονται με νέο σύστημα αξιολόγησης, γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί ο Υπαλληλικός Κώδικας.
* Η βαθμολογία στα ετήσια φύλλα ποιότητας των υπαλλήλων να διαμορφώνεται κατά 70% από την απόδοση του υπαλλήλου, κατά 15% από τις ικανότητές του και κατά 15% από τη συμπεριφορά του. Εισάγεται έτσι η έννοια της ποσόστωσης στην αξιολόγηση.
Η πρόταση για την καθολική σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα θα προβλέπει:
* Με βάση την πρόοδο που παρατηρείται στα ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα ανά υπουργείο θα καταβάλλεται σε όλο το προσωπικό ειδικό επίδομα παραγωγικότητας. Δεν θα το εισπράττουν, όμως, όλοι στο σύνολό του. Θα συνδεθεί άμεσα το ποσοστό υλοποίησης των στόχων που τίθενται ανά υπάλληλο – οργανική μονάδα με το ποσοστό του επιδόματος που θα καταβάλλεται τελικά.
Ετσι οι γενικοί διευθυντές / διευθυντές που υλοποιούν άνω του 90% των στόχων του επιχειρησιακού προγράμματος θα εισπράττουν το επίδομα στο σύνολό τους. Οι τμηματάρχες που υλοποιούν το 85% των στόχων, να εισπράττουν το επίδομα κι αυτοί στο σύνολό τους. Παράλληλα οι γενικοί διευθυντές / διευθυντές που υλοποιούν το 80%-90% των στόχων να εισπράττουν το αντίστοιχο μέρος του επιδόματος.
* Οσον αφορά τους υπαλλήλους που δεν κατέχουν θέσεις ευθύνης η εισήγηση είναι να κατατάσσονται σε ομάδες απόδοσης. Οι «άριστοι» δημόσιοι υπάλληλοι θα εισπράττουν το 100% του επιδόματος και οι «πολύ καλοί» το 90%. Ο «καλός» υπάλληλος θα εισπράττει το 80% ενώ για τους υπολοίπους η καταβολή ή όχι του συγκεκριμένου επιδόματος θα εξαρτάται και από άλλα κριτήρια όπως οι γνώσεις του και η συμπεριφορά του.
Η ιδέα που προκρίνεται προκειμένου να περιορισθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος παραγωγικότητας που σήμερα το λαμβάνουν όλοι οι υπηρετούντες στο δημόσιο είναι η εξής: «Το 70% της βαθμολογίας κάθε υπαλλήλου κατά την ετήσια αξιολόγησή του είναι η εξής: «Το 70% της βαθμολογία κάθε υπαλλήλου κατά την ετήσια αξιολόγησή του θα προέρχεται υποχρεωτικώς από τη μέτρηση της απόδοσής του. Ετσι εκτιμάται ότι θα ακυρωθεί στην πράξη η δυνατότητα γενικών διευθυντών, διευθυντών, τμηματαρχών να βαθμολογούν με «άριστα» τους υφισταμένους τους. Το υπόλοιπο 30% της βαθμολογίας θα οφείλεται στις ικανότητές του (γλώσσα, σπουδές, χρόνια υπηρεσίας) σύμφωνα με το φάκελο προσωπικού μητρώου».
Ολ’ αυτά δεν αναιρούν, αντιθέτως επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει έναν «εθνικό» βασικό μισθό, το τελικό ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τις ατομικές επιδόσεις εκάστου υπαλλήλου.
Παράλληλα, θα εισαχθεί η εφαρμογή της σχέσης κόστους οφέλους σε εκατοντάδες υπηρεσίες ώστε να κριθεί ποιες απ’ αυτές είναι αντιπαραγωγικές. Στόχος, η δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης με το μικρότερο δυνατό κόστος και η μείωση του αριθμού του τακτικού προσωπικού.
Ηδη μετά την καταγραφή όλων των επιδομάτων και των φορέων που χρηματοδοτούνται έμμεσα ή άμεσα από τον κρατικό Προϋπολογισμό ή τους λεγόμενους κρυφούς λογαριασμούς θα θεσπισθούν δείκτες για τη μισθολογική και βαθμολογική αναρρίχηση των υπαλλήλων εκτός της επίτευξης των στόχων που θέτει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Τα κριτήρια – βαρόμετρο θα είναι:
* Γνώση του αντικειμένου: Ο υπάλληλος θα πρέπει να έχει τη θεωρητική κατάρτιση, την ειδική γνώση, την εμπειρία, καθώς και την ικανότητα έμπρακτης εφαρμογής της γνώσης και της εμπειρίας αυτής κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Να γνωρίζει επίσης πλήρως την αποστολή, τις αρμοδιότητες και τη ροή εργασίας της οργανικής του μονάδας, καθώς και της εν γένει υπηρεσίας στην οποία ανήκει.
* Νομιμότητα – Ηθική συμπεριφορά: Κατά την άσκηση των καθηκόντων του να θέτει το δημόσιο συμφέρον πάνω από κάθε προσωπικό συμφέρον και να αποφεύγει κάθε πράξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει υπόνοιες ότι παραβιάζει το νόμο ή τις γενικά παραδεδεγμένες ηθικές αρχές.
* Προσωπικότητα: Πρέπει να διακρίνεται για την εντιμότητα, την ευθύτητα, την αξιοπρέπεια και την αυτοκυριαρχία του. Να δείχνει μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση ακόμη και σε περίπτωση που θεωρεί ότι θίγεται σε επαγγελματικό επίπεδο από τρίτες πράξεις. Να συμπεριφέρεται εντός και εκτός της υπηρεσίας με ευπρέπεια και να κερδίζει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και προϊσταμένων του.
* Υπηρεσιακή συμπεριφορά – Υπευθυνότητα: Να αναγνωρίζει τη σημασία της πειθαρχίας, να σέβεται την ιεραρχία και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποφάσεις του. Ολ’ αυτά βέβαια είναι καλά σε επίπεδο διακηρύξεων, η ουσία όμως παραμένει ίδια: Οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια να παίρνουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρωζώνη. Εκτός κι αν τελικώς εξέλθουμε αυτής…
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ-ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
Έλληνας πολίτης
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.