Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στη Θράκη
«Αποτελεσματική πολιτική είναι η τέχνη της διαχείρισης των συμβόλων», είχε πει κάποτε ο π. Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ασπάζεται αυτή την άποψη...
Η δημοσιοποίηση της πρόσφατης επίσκεψης στην Ελλάδα της τουρκικής αντιπροσωπίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας, δεν έπιασε απροετοίμαστη τη Θράκη και τους κατοίκους της, απλώς εξέπληξε με τη σημειολογία της.
Για τους Θρακιώτες, η 14η Μαΐου είναι η ημέρα απελευθέρωσής τους το 1920, μετά από 600(!) χρόνια. Η μέρα αυτή επιλέχθηκε να επισκεφθεί την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και μάλιστα είχε προετοιμασθεί και η επίσκεψή του στη Θράκη. Αυτή τελικά αναβλήθηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν, ως «χειρονομία καλής θέλησης» έναντι της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και «για να μην παρεξηγηθεί η επίσκεψη».
Παρ’ όλ’ αυτά, ο Τούρκος πρωθυπουργός… πρόλαβε να συναντηθεί με σύσσωμη την ηγεσία της μουσουλμανικής μειονότητας, με βασικά θέματα των συζητήσεων να είναι η εκλογή μουφτήδων στη Θράκη και η δημιουργία παράλληλων δομών σε εκπαίδευση και θρησκεία, σε ανοιχτή επικοινωνία με την Αγκυρα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν τα μέλη της αυτοαποκαλούμενης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, οι μουσουλμάνοι βουλευτές Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν, οι δύο ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» Αχμέτ Καρά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης Μουσταφά Κατραντζή.
Την επόμενη μέρα, ο Αχμέτ Μέτε, συμμετέχοντας σε τελετή που έγινε στη συνοριακή πύλη, στα Ιψαλα, με μια ακόμη προκλητική του εμφάνιση, ανέφερε: «Οι Τούρκοι της Δ. Θράκης είναι τόσο μουσουλμάνοι όσο και Τούρκοι. Και είναι τόσο Τούρκοι όσο και μουσουλμάνοι. Γι’ αυτό κατά μήκος της ιστορίας μιλάμε για δύο ηγέτες μας. Ο προφήτης του Ισλάμ ο Μωάμεθ είναι ο ηγέτης μας στο Ισλάμ και ο ηγέτης του τουρκισμού μας είναι ο Μ. Κεμάλ Ατατούρκ».
Κι όλ’ αυτά, την ίδια στιγμή που με έκθεσή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης, επαναλαμβάνει τα περί «μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, της μόνης επίσημα αναγνωρισμένης μειονότητας στην Ελλάδα». Ωστόσο, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», με αυτό να αφορά τόσο την τουρκική πλευρά, αλλά δυστυχώς και την ελληνική Πολιτεία, που όλ’ αυτά τα χρόνια, με την εγκληματική της αδράνεια, το συστηματικό… στρουθοκαμηλισμό της, την πεισματική της υποκρισία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς και τις ψηφοθηρικές βλέψεις της εκάστοτε κυβέρνησης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφελληνισμό του συνόλου του μουσουλμανικού πληθυσμού. Ακόμα και η προ ετών πρόταση του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου να χρηματοδοτήσει την «έδρα Πομακικής Γλώσσας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης», εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Η σημερινή κατάσταση στη Θράκη θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Τουρκικές φιέστες, κεμαλικές γιορτές, προκλητικές δηλώσεις, υπονομευτικές κινήσεις και φανατικές διακηρύξεις της «εθνικής τουρκικής ταυτότητας» διαμορφώνουν ένα κλίμα τρομοκρατίας για τους Πομάκους και τους Τσιγγάνους, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στο 50-60% των μουσουλμάνων. Απώτερος στόχος, ο εκτουρκισμός τους. «Είναι γνωστό ότι ένας από τους κύριους μοχλούς πίεσης της τουρκικής πολιτικής προς την Ελλάδα, αποτελεί η Θράκη», επισημαίνει στον «Α.Τ.» ο Φάνης Μαλκίδης, δρ Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. «Με μέσο το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, επιχειρείται αρχικώς η χειραγώγηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων, εκπέμποντας μηνύματα «συμβολικής και ουσιαστικής συνδιοίκησης» στη Θράκη. Παράλληλα, εκτός από την προφανή εξωτερική απειλή και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στη Θράκη, υπάρχει και μία εσωτερική πτυχή αφού η κοινωνική και πολιτική συγκρότηση στην περιοχή, έχει μεγάλη τουρκική δραστηριότητα: α) οικονομική, ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα η πρόθεση τουρκικών εταιρειών να αγοράσουν τα κουφάρια των βιομηχανιών στην Θράκη, β) πολιτική με τη διαχείριση της μειονοτικής ψήφου και γ) κοινωνική - θρησκευτική, με την εκλογή των μουφτήδων και του μη διορισμού των ιμάμηδων από το ελληνικό κράτος, διαιωνίζοντας την εξάρτηση των θρησκευτικών λειτουργών από την Τουρκία. Το σχέδιο που έχει σαν στόχο έχει την ομαδοποίηση της μειονότητας με βάση τη θρησκεία και η πολιτική της τουρκοποίησης των μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσει. Οπως και πρέπει να λυθεί το ζήτημα των σχολείων όπου διδάσκεται μόνο η τουρκική γλώσσα, καταπιέζοντας και εξαφανίζοντας τις άλλες μειονοτικές γλώσσες, την πομακική και τη Ρωμανί».
Το ζητούμενο για τη Θράκη σήμερα σε σχέση με την Τουρκία, κατά τον κ. Μαλκίδη, είναι η απαλλαγή από τον τουρκικό εναγκαλισμό, ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Θράκης να αποκτήσει η μειονοτική κοινωνία, πολυφωνία, αυτόνομη έκφραση, ταυτότητα και αυτοπροσδιορισμό, όπου έχει καταπιεσθεί και συμπιεσθεί (Πομάκοι - Ρωμά). «Η κατάρρευση των δομών του τουρκικού κράτους στη Θράκη, δομές που θυμίζουν Ερεκνεγκόν, δηλαδή κράτος - παρακράτος, αποτελεί βήμα ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας, παράδειγμα απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού των μουσουλμάνων, αποκόπτοντάς τους από τους εθνικιστές κεμαλικούς Τούρκους.
Η τουρκική πολιτική όπως αυτή εμφανίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο για τη Θράκη. Η εφαρμογή μίας ελληνικής πολιτικής για την περιοχή, την πλειονότητα και τη μειονότητα, δεν πρέπει να εξαρτάται από μία ξένη δύναμη που εδώ και δεκάδες χρόνια αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία. Για να πάνε μπροστά οι διμερείς σχέσεις οφείλουν να κοιτούν και πίσω, δηλαδή την ιστορία. Αυτή είναι η βασική θέση όλων των θεωριών των Διεθνών Σχέσεων».
Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση του νέου προγράμματος του υπουργείου Παιδείας για την «Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής μειονότητας».
Ο αναπληρωτής, μάλιστα, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Παύλου, που ασχολείται εδώ και χρόνια με την εκπαίδευση των μουσουλμάνων, απέστειλε επιστολή προς την ειδική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα την οποία κατηγορεί ότι έχει αποτύχει να δώσει λύσεις στα καίρια προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη, στερώντας από το μουσουλμανικό πληθυσμό τη δυνατότητα συστηματικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα, της επισημαίνει ότι εισάγει… καινά δαιμόνια (δημοψηφίσματα κ.ά.) που εύκολα γίνονται… βούτυρο στο ψωμί των πολιτικών επιδιώξεων του τουρκικού προξενείου. «Είμαστε τραγικοί μάρτυρες», αναφέρει ο κ. Παύλου, «ότι η Θράκη, αρχής γενομένης από την εκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου, οδεύει βήμα προς βήμα στη διχοτόμησή της ή ακόμα χειρότερα στην εθνική της «γκριζοποίηση» και «κυπροποίηση»…».
Τις τελευταίες μέρες, πάντως, παρατηρείται και μια εσωμουσουλμανική διένεξη, με σκοπό τον έλεγχο της μειονότητας. Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο ψευδομουφτής Α. Μετέ και, από την άλλη, οι δύο βουλευτές Τ. Ματαντζή και Α. Χατζηοσμάν. Τελευταίο επεισόδιο, τα πυρά που εκτόξευσε, μέσω ανακοίνωσή της, η Συμβουλευτική Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Μετέ κατά των δύο βουλευτών σχετικά με τη στάση τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Οπως λένε οι άριστοι γνώστες του θέματος, τα συμφέροντα είναι πολλά…
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ-Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ
Έλληνας πολίτης
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.