Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά συνορά, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται όπως είπε με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ.
Ο Επίτροπος αναγνώρισε ωστόσο ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Ανέφερε επίσης ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου.Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χώρες της ζώνης του Σένγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορά τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.
Κλιμακώνεται η σύγκρουση των κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης
Όπως άλλωστε αναφέρει το site Euractiv, την ίδια ώρα, ορισμένα κράτη μέλη σκληραίνουν την στάση τους.
"Δεν μιλάμε για αναστολή της Σένγκεν ούτε για αποκλεισμό", ξεκαθάρισε από την πλευρά του χθες (26 Ιανουαρίου) ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Οι χώρες της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν το ρόλο τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, θα πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η συμμετοχής του στον χώρο Σένγκεν", είπε πρόσφατα στη EurActiv ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Joseph Daul.
Η στάση της ομάδας Βίσεγραντ
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη λόγω και της στάσης των κρατών της ομάδας Βίσεγραντ, δηλαδή Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μίνι σύνοδο μεταξύ τους στις 15 Φεβρουαρίου.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, που έχει μάλιστα και εκλογές τον Μάρτιο, είπε:
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέχει προστασία των συνόρων".
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα Σχέδιο Β, ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα παραμένει στη Σένγκεν και ότι ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην προστασία των συνόρων του Σένγκεν, ακόμα και αν δεν είναι μέρος του Σένγκεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.