ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Προς Ευρώπη δύο ταχυτήτων Και εγένετο... δημοσιονομική Ένωση των «26»




Για την ΕΕ των... «17+9» μιλάνε πλέον, ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με βάση το γαλλογερμανικό σχέδιο για τροποποίηση των Συνθηκών, αφήνοντας ωστόσο εκτός νυμφώνος -με δική της θέληση- τη Βρετανία.


Την ώρα που ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για πιθανή συνεδρίαση του Ecofin στις 19-20 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι το «ναι» σε αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο το είπαν 26 ευρωπαϊκές χώρες, όπως συνέβη και με το «ναι» στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων.

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα είδος διακυβερνητικού συμφώνου μεταξύ των «26». «Η διακυβερνητική συμφωνία θα είναι ταχύτερη από την πλήρη συνθήκη» πρόσθεσε στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η νέα Συνθήκη της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί έως τα μέσα του 2011» γνωστοποίησε ο κ. Βαν Ρομπάι, εκφράζοντας τη δέσμευση των 17 χωρών - μελών της ευρωζώνης και των εννέα «προθύμων» για ένα «νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο». «Όλες οι χώρες της ΕΕ, πλην μίας, συμφώνησαν σε αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ» υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας ότι, όσον αφορά στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο στόχος είναι να επικυρωθεί έως τα μέσα του 2012.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για συμφωνία που «δημιουργεί νέα βάση για την εμπιστοσύνη προς το ευρώ», τονίζοντας ταυτόχρονα, ως μήνυμα προς τον Ντέιβιντ Κάμερον, ότι ένα «σταθερό ευρώ είναι σημαντικό και για τη Βρετανία». Εξέφρασε, ταυτόχρονα, τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βρετανία δεν ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.

«Υπήρξε ευρεία συμφωνία για δημοσιονομική πειθαρχία και διακυβέρνηση. Η δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια» είπε ακόμη η κυρία Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι η «συμφωνία για το PSI θα γίνει σύμφωνα με τις αρχές του ΔΝΤ».

«Η μείωση του υπερβολικού ελλείμματος θα συνοδεύεται με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» προσέθεσε, ενώ η ΕΚΤ «θα στηρίξει με την τεχνογνωσία της το EFSF... Το ΔΝΤ μπορεί να συνάψει με χώρες της ευρωζώνης περίπου 150-200 δισ. ευρώ διμερών δανείων»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.