ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Απειλή 25.000 απολύσεων στο δημόσιο με τη νέα χρονιά


Την «πόρτα» των απολύσεων μέχρι και 25.000 υπαλλήλων το 2012 άφησαν ανοιχτή  τα στελέχη της τρόικας. Αν και δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στην ενημερωτική συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών ήταν η επιμονή τους σε δύο σημεία: στην επίτευξη του στόχου των 30.000 εφέδρων μέχρι το τέλος του έτους και στην ικανοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας για αποχώρηση συνολικά 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των δανειστών τα στοιχεία για την εφεδρεία που έχουν καταχωρισθεί μέχρι σήμερα και συμφωνήθηκε ότι η επιτυχία του μέτρου θα αξιολογηθεί τον Ιανουάριο του 2012. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που γνωστοποίησε η κυβέρνηση στην τρόικα, από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου -οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της εφεδρείας- έχουν αποχωρήσει 8.023 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων μόνο 643 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και οι υπόλοιποι 7.380 υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται.
Η συμφωνία για την εφεδρεία μέχρι το τέλος του 2011, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, αφορά την έξοδο 15.000 υπαλλήλων στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και 15.000 υπάλληλων σε «εφεδρεία» με κατάταξη στις λίστες του ΑΣΕΠ για ένα χρόνο. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία εκτιμάται ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν θα ξεπεράσουν από το σύνολο του Δημοσίου τους 4.000 εργαζόμενους, ενώ μόνο 700 υπάλληλοι θα τεθούν σε εφεδρεία από τους 40 καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς.
Ανώτερες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη της τρόικας είχαν ζητήσει αρκετές φορές στο παρελθόν να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης που θα υπογράψει η χώρα μας με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αλλά και τη δέσμευση να μειωθούν δαπάνες του Δημοσίου, θεωρούν δεδομένο ότι οι δανειστές θα απαιτήσουν μετά την αξιολόγηση του μέτρου το 2012, την απόλυση τουλάχιστον 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. Στην πρώτη γραμμή αναμένεται να τεθούν οι υπάλληλοι οργανισμών και υπηρεσιών που θα καταργηθούν.
Η εφεδρεία αποτελεί το πιο δραστικό μέτρο της διετίας, τόνισε στα στελέχη της τρόικας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Στη φωτογραφία ο υπουργός με τον υφυπουργό Ντ. Ρόβλια
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Ρέππας, ενημέρωσε για την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο, τη μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων και επισήμανε ότι η εφεδρεία αποτέλεσε το πιο δραστικό μέτρο της διετίας, «δίνοντας το ισχυρότερο ποιοτικό μήνυμα των διαρθρωτικών αλλαγών». Εγινε αναφορά στο αντικειμενικό οριζόντιο κριτήριο της εφεδρείας και επιβεβαιώθηκε ότι προτιμότερη είναι η εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης προσώπων και δομών.
ΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Η προώθηση της συνεργασίας με την task force στη βάση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, η ανάθεση μελέτης που θα παρουσιάζεται ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο μέχρι το 2015 και η προετοιμασία του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, ήταν οι τρεις τομείς άμεσης δράσης στους οποίους επικέντρωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.
ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ
1.645 προσλήψεις μέσα στον Οκτώβριο
Στη δημοσίευση των στοιχείων προσλήψεων και αποχωρήσεων του μηνός Οκτωβρίου προχώρησε χτες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τα οποία πραγματοποιήθηκαν 1.645 προσλήψεις και 47 μετατάξεις, ενώ αποχώρησαν 5.939 υπάλληλοι.
Οι προσλήψεις, παρ' όλο που ξεπερνούν κατά πολύ την αναλογία «1 προς 10», η οποία όμως υπολογίζεται σε ετήσια βάση, πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ένστολοι που έχουν πετύχει στις αντίστοιχες σχολές) και στους τομείς της Εκπαίδευσης (καθηγητές) και της Υγείας (νοσηλευτές).
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν περίπου 80 αναπληρώσεις επιτυχόντων που δεν προσήλθαν να αναλάβουν καθήκοντα, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο αριθμός των προσλήψεων εμφανίζεται υπερβολικά αυξημένος σε μία περίοδο που εφαρμόζεται η εφεδρεία, αλλά, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, αφορά κυρίως τον διορισμό επιτυχόντων σχολών.
Ρύθμιση
Η αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων παραμένει «1-10», ενώ όπως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας στους εκπροσώπους της τρόικας, σε περίπτωση που το 2011 γίνει υπέρβαση της αναλογίας, θα αφαιρεθούν αντίστοιχες προσλήψεις από την επόμενη χρονιά. Στη συνάντηση με την τρόικα συζητήθηκε επίσης η καθιέρωση ενιαίου λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινων πόρων για την επικαιροποίηση και επεξεργασία απογραφής προσωπικού σε πραγματικό χρόνο.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.