Το απόγευμα ξεκινά στη Βουλή η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου. Και μπορεί να είναι περίπου δεδομένο ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα λάβει από την εθνική αντιπροσωπεία το πράσινο φως για να υλοποιήσει πολιτικές και μέτρα που έχουν ψηφιστεί από μήνες αλλά δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα έχει την ανοχή των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αντίθετο μάλιστα.
Όπως προέκυψε από τις τηλεδιασκέψεις που είχε το Σαββατοκύριακο ο κ. Παπαδήμος με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων οι κύριοι Γιούνκερ, Μπαρόζο και βαν Ρομπάι, οι εταίροι θέλουν να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι ύψιστη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν όσα ζητά η τρόικα και όσα υπερψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες από τη Βουλή χωρίς να έχουν ακόμη δρομολογηθεί.
Το σαββατοκύριακο, η εικόνα που μεταδόθηκε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι ότι οι δανειστές θέλουν... αποδείξεις ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να εκταμιεύσει προς την Ελλάδα την έκτη δόση του δανείου. Κατά συνάφεια, τα όσα προκύπτουν σαν προπαρασκευή του Βερολίνου -από δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel- ότι δηλαδή η Ευρώπη (παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις της προηγούμενης βδομάδας) σχεδιάζει τις... άμυνες της χωρίς να αποκλείει ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λειτουργούν ως άσκηση επιπλέον πίεσης στη νέα ελληνική κυβέρνηση.
"Οι Έλληνες θα χρειαστούν δέκα χρόνια", είπε ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι όπως εξήγησε σε ομιλία του στο Σίνγκεν της Βάδης Βυρτεμβέργης το Σάββατο απαιτείται η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Υπ' αυτά τα δεδομένα, ξεκινά στις 7 σήμερα το απόγευμα η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Σε ένα εκρηκτικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο και με την Ευρώπη να περιμένει τα νέα δείγματα γραφής από την Αθήνα, αναμένοντας μια πιο αποφασιστική και συναινετική υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, θα πρέπει να εμφανίσει μία νέα, πιο αποτελεσματική συνταγή οικονομικής πολιτικής, με διπλό αποδέκτη: Και τον διεθνή παράγοντα, που έχει υιοθετήσει μία στάση επιφύλαξης και θέλει να δει συγκεκριμένες κινήσεις για να απελευθερώσει την έκτη δόση και το νέο πακέτο βοήθειας, αλλά και την εσωτερική κοινή γνώμη, που είδε με συμπάθεια κατ’ αρχήν το νέο εγχείρημα και περιβάλλει με θετικό κλίμα την προσπάθεια του κ. Παπαδήμου. Στόχος του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή είναι να δοθεί ένα μήνυμα ουσιαστικής συναίνεσης και σύγκλισης των τριών κομμάτων, που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στη νέα. Παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ καλούνται να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις, που δόθηκαν με τον ανασχηματισμό, καθώς υπήρξε μία αίσθηση άγριου παζαριού και δυσκολίας στη συνεννόηση.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.