ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Για... πρόσκληση στο ΔΝΤ, προδότες και γεμάτα εστιατόρια μιλά ο Μπερλουσκόνι


Η Ιταλία απέρριψε πρόταση οικονομικής υποστήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τις Κάννες τη στιγμή που «κάνει» πρωτοσέλιδα η αποδοχή της διπλής εποπτείας από ΔΝΤ και Κομισιόν -αν και ο Καβαλιέρε αρνείται ότι επιβλήθηκε επιτήρηση, λέγοντας ότι... προσκάλεσε το Ταμείο να επικυρώνει την πρόοδο της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Εν μέσω πολιτικής «θύελλας» στο εσωτερικό και με την κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού, ο Μπερλουσκόνι αρνείται να παραιτηθεί, βεβαιώνει ότι τα μέτρα θα εγκριθούν και λέει ότι είναι «προδότης» όποιος εγκαταλείψει τώρα την πλειοψηφία. Όσο για την κρίση, δεν υπάρχει: «τα εστιατόρια είναι γεμάτα»....

Σε συνέντευξή Τύπου από τις Κάννες μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G20 ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε πρόταση οικονομικής υποστήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο Μπερλουσκόνι μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη διπλή εποπτεία, μιλώντας για συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη, την οποία οι ίδιοι ζήτησαν.

Τριμηνιαίοι έλεγχοι - Τη Δευτέρα κλιμάκιο στη Ρώμη

Ελεγκτές του ΔΝΤ και της Επιτροπής θα πραγματοποιούν στο εξής τριμηνιαίους ελέγχους με το πρώτο κλιμάκιο της Κομισιόν να φθάνει τη Δευτέρα στη Ρώμη. «Ο Μπερλουσκόνι ήθελε να πει όχι στους ελεγκτές, αλλά τελικά η κυβέρνηση υπέκυψε» γράφει η ιταλική Repubblica.

Μιλώντας από τις Κάννες ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι «η Ιταλία δεν πρόκειται να τεθεί υπό επιτήρηση, αλλά να επικυρωθεί η πρόοδός της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Επέμεινε ότι είναι μία πρωτοβουλία που δεν της επιβλήθηκε, αλλά ζητήθηκε από την ίδια τη Ρώμη.

«Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Διάσωσης, η Ιταλία θεωρεί ότι δεν το χρειάζεται» επισήμανε.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν-Ρομπάι επέμειναν εξίσου πως η Ιταλία ήταν εκείνη που ζήτησε από το ΔΝΤ να επαληθεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που οι Ευρωπαίοι θεωρούν «κλειδί» για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών περί εξάπλωσης της κρίσης χρέους.

«Δεν βάλαμε την Ιταλία στη γωνία, καθόλου. Εκείνοι πρότειναν, οι ίδιοι, να προσκαλέσουν το ΔΝΤ για να πραγματοποιεί αυτό το είδος της παρακολούθησης» δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επισημαίνοντας ότι «όλες οι συζητήσεις έγιναν σε γαλήνια ατμόσφαιρα, όχι σε ατμόσφαιρα επιβολής».

«Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ανακοινωθέντων μέτρων» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ. Η λέξη αξιοπιστία είναι κυρίαρχη στις δηλώσεις όλων των αξιωματούχων σε σχέση με την Ιταλία, καθώς είναι σαφές πως ο λόγος του Μπερλουσκόνι δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος στην Ευρώπη.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι σαφής: «Το πρόβλημα της Ιταλίας είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνησή της».

«Το πρόβλημα που διακυβεύεται και το οποίο έχει προσδιοριστεί σαφώς τόσο από τις ιταλικές αρχές όσο και από τους εταίρους τους είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των μέτρων που εξαγγέλθηκαν» δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στις Κάννες, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής της G20.

Οι τριμηνιαίες διαδικασίες ελέγχου από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι συνήθης πρακτική για χώρες που λαμβάνουν δάνεια από τους τρεις οργανισμούς -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, αλλά ο Χέρμαν βαν Ρομπάι επέμεινε ότι η κατάσταση της Ιταλίας δεν είναι συγκρίσιμη.

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ ο Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε: «Δεν το σκεφθήκαμε ως οικονομική στήριξη, αλλά για να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία του. Πρόκειται για μια νέα μορφή τεχνικής υποστήριξης, μετά από αίτημα της Ιταλίας, για να γίνει ακόμη σαφέστερο ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων είναι σε εξέλιξη».

Η κυβέρνηση αντέχει - Τα εστιατόρια είναι γεμάτα...

Κατά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι «η επίθεση των αγορών κατά του δημόσιου χρέους της χώρας είναι μια παροδική μόδα, από την στιγμή που η Ιταλία διαθέτει ισχυρή οικονομία, είναι η έβδομη του πλανήτη και η καθημερινή ζωή της, δείχνει ότι πρόκειται για εύπορη χώρα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά την άποψή του «η κατανάλωση δεν έχει μειωθεί, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και δεν βρίσκει κανείς θέση για κράτηση στα αεροπλάνα».

Πέραν αυτών ο Μπερλουσκόνι δήλωσε βέβαιος για την έγκριση της δέσμης οικονομικών μέτρων που συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη, και τα οποία επιχειρεί να περάσει -όπως και τις προηγούμενες φορές- στη Βουλή με τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ενώπιον του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ ο Μπερλουσκόνι έχει δεσμευθεί ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται εντός 10-15 ημερών και θα ακολουθήσει διάλογος με τα συνδικάτα για μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας (διευκόλυνση απολύσεων) και αύξηση της συντάξιμης ηλικίας -στην οποία αντιδρά κατηγορηματικά η Λέγκα του Βορρά.

Ουδείς μπορεί να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο εξωτερικό, συνέχισε από τις Κάννες ο Καβαλιέρε αρνούμενος παρά την ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης, να υποβάλλει παραίτηση ανοίγοντας το δρόμο σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών και εν συνεχεία σε πρόωρες εκλογές.

Την κατάσταση έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο το «αντάρτικο» βουλευτών της κεντροδεξιάς προς τους οποίους ο Μπερλουσκόνι έστειλε μήνυμα, λέγοντας ότι όποιος εγκαταλείψει την πλειοψηφία σε καιρό κρίσης θα είναι προδότης της πατρίδας.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, με τον οποίο ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται εδώ και μήνες στα «μαχαίρια», αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ενώπιον των δημοσιογράφων εάν μοιράζεται την άκρως αισιόδοξη άποψη του Μπερλουσκόνι για την επιβίωση της κυβέρνησης -ερωτηθείς σχετικά είπε πως δεν έχει τίποτα να προσθέσει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.