Μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του Αντώνη Σαμαρά, και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, το κεντρικό ερώτημα που έχει στον πυρήνα του τον Γιώργο Παπανδρέου, αφορά φυσικά στο τι προτίθεται να κάνει ο επί επτά έτη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον...
ρόλο του στην ηγεσία του Κινήματος.
Το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία, λήγει τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνοντας τέσσερα χρόνια από την εσωκομματική επικράτηση του, στη μάχη του 2007. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός, η θητεία του δεν παρατείνεται αυτοδικαίως, και έτσι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να οδηγηθεί στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού από τη βάση.
Μια εξέλιξη που φαντάζει εκτός πραγματικότητας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς μια πιθανή απόπειρα να προσφύγει το ΠΑΣΟΚ στη βάση του, με την κοινωνία να βρίσκεται σε αναβρασμό, θα ισοδυναμούσε με πολιτικό χαρακίρι.
Γι’ αυτό και πληθαίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι φωνές που λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία, και να οδηγήσει εκείνος το Κίνημα στις επόμενες εκλογές. Αναλόγως δε με το αποτέλεσμα, εν συνεχεία να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, πιθανότατα για τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου, από το οποίο θα εκλεγεί προσωρινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ώστε, εν ευθέτω χρόνω, και αφού θα έχει κοπάσει η… οργή της κοινωνίας, να καταστεί εφικτή η απευθείας εκλογή από τη βάση του ΠΑΣΟΚ.
Οι υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου πάντως, σχολιάζουν ότι οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού οδήγησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, και ο ίδιος δεν δίστασε να θυσιάσει το αξίωμά του. Τονίζουν μάλιστα με νόημα τις σημερινές θετικές αναφορές της Άνγκελα Μέρκελ για τη στάση του.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.