ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

«Φιλί» της ζωής για το ευρώ ή νέα αποτυχία ;




Θετικές είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνουν η Deutsche Bank και η Nomura, αξιολογώντας τις αποφάσεις  που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών.

Προειδοποιούν ότι  η ευρωζώνη δεν έχει λύσει την  κρίση χρέους, σημειώνουν ότι προτού εκφραστούν οριστικές κρίσεις θα πρέπει να διαπιστωθεί τι ποσοστό  των κατόχων ελληνικών ομολόγων θα δεχθούν το κούρεμα των τίτλων τους -ώστε τυχόν απροθυμία τους να μην προκαλέσει πιστωτικό γεγονός- επισημαίνουν ωστόσο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η εξέλιξη είναι πέρα από τις προσδοκίες τους και μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, "οι αγορές φοβούνταν πως η Ευρώπη και οι ηγέτες της ούτε καν θα κατάφερναν να συμβιβαστούν έστω και σε μία προς το παρόν καθησυχαστική λύση, αλλά τελικά τους διέψευσαν ευχάριστα με τη συμφωνία τους που στην ουσία δίνει το «φιλί της ζωής» στο ευρώ, αν και ακόμα το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί".

Η γερμανική τράπεζα  αποφαίνεται ότι "οι Ευρωπαίοι  ηγέτες συμφώνησαν στη λήψη των μέτρων τα οποία θα διασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση  των ευρωπαϊκών τραπεζών με σκοπό  ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier) να αγγίξει το 9%, πράγμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής πως πρέπει  να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2012.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι, παρ’ όλες τις παρούσες συνθήκες, η ύφεση παραμένει πιθανό σενάριο  για το άμεσο μέλλον.

Σε σχέση με την Ελλάδα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συμφώνησαν σε κούρεμα 50% με σκοπό να μειώσουν το ελληνικό ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2020. Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η Ευρώπη απέφυγε τη χρεοκοπία της Ελλάδας όμως διερωτάται κανείς αν η περίπτωση της Ελλάδας δεν θεωρείται χρεοκοπία τότε ποια ακριβώς είναι;

Αξιοσημείωτο είναι  το γεγονός πως ο οίκος Moody's είχε ανακοινώσει πριν κάποιο διάστημα πως  θα υποβίβαζε τη χώρα από την κατηγορία C σε Ca εάν τα ελλείμματα από τις  καταθέσεις ξεπερνούσαν το  65%.

Τέλος, η Deutsche Bank αναφέρει πως η δύναμη του EFSF αγγίζει πια το ένα τρισ. ευρώ, με την κυρία Άνγκελα Μέρκελ να περιμένει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας του μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και τον κ. Νικολά Σαρκοζί να «προσκαλεί», κατά μίαν έννοια, την Κίνα να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Το αποτέλεσμα είναι  καλύτερο του αναμενομένου στο πρόβλημα της αντιμετώπισης του ελληνικού  χρέους, λέει η Nomura, αξιολογώντας τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών τα ξημερώματα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

"Είχαμε πολύ  μικρές προσδοκίες γι' αυτές τις  συναντήσεις", συνεχίζουν οι αναλυτές  της Nomura, επισημαίνοντας ότι οι  ανακοινώσεις μοιάζουν καλύτερες  από τη συμφωνία της 21ης  Ιουλίου.

"Αναμέναμε ένα  κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ύψους 50%, όμως δεν θεωρούσαμε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους σε αυτό το στάδιο". Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι να διαπιστώσουμε ποιοι θα αποφασίσουν να συμμετέχουν στο εθελοντικό haircut και έως ότου διαπιστώσουμε ότι ο στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας μέχρι το 2020 είναι ρεαλιστικός.

Οι αναλυτές της Nomura δηλώνουν ότι περιμένουν να δουν σε ποιο ποσοστό θα φτάσουν οι τράπεζες και τα funds που θα δεχθούν την  εθελοντική απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι αγορές δεν εκλαμβάνουν το κούρεμα σαν πιστωτικό γεγονός.

Στον αντίποδα αμφιβολίες και ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων αναφορικά με την επίλυση της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης της ευρωζώνης, εκφράζει, συγκαλυμμένα έστω, ο διοικητής της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιενς Βάιντμαν.

Ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, προειδοποίησε ότι είναι ακόμη αδιευκρίνιστο το πώς θα υλοποιηθεί η μείωση της συμμετοχής των τραπεζών στο ελληνικό χρέος κατά 50%. Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ως προς το ύψος του haircut, εκτιμώντας πως «εμπεριέχει το ρίσκο να περιορίσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για την προώθηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων».

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «τα haircuts δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ένας ‘άνετος τρόπος’ για να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της». Επίσης, σημείωσε ότι τα σχέδια για τη μόχλευση του ταμείου διάσωσης, εμπεριέχουν συνολικό ρίσκο, ενώ … «κοινωνικοποιούν τους κινδύνους εντός της ευρωζώνης».

Παρόμοιους προβληματισμούς  εκφράζει και το επιτελείο των  αναλυτών της αμερικανικής Citigroup, που εκτιμά πως παρά το γεγονός ότι το πακέτο καλύπτει πολλά σημεία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, έχουν μείνει εκτός αρκετές λεπτομέρειες της λύσης, οι οποίες «θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια στη διαδικασία».

Το πλέον αξιοσημείωτο κομμάτι στο report της Citi είναι αυτό όπου οι αναλυτές της εκτιμούν ότι «τα μέτρα που αφορούν την Ελλάδα ΔΕΝ αναμένεται να οδηγήσουν τη χώρα σε βιώσιμο δημοσιονομικό δρόμο».

Σε κάθε περίπτωση  η Citi τονίζει ότι το πακέτο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο «δεν αναμένεται να επιφέρει ηρεμία στις αγορές σε μόνιμη βάση»!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.