ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αποστάσεις από τα γαλλογερμανικά σχέδια κρατάει η ΕΚΤ


Την αντίθεσή τους στα σχέδια Βερολίνου και Παρισιού για αναθεώρηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, αύξηση του ποσοστού του haircut στο ελληνικό χρέος και στην γενναία ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να αντέξουν μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, εξέφρασαν κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ.


Όλοι τους κινήθηκαν στη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και μήνες ο πρόεδρος της Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισε, που ακόμα και στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να «εφαρμόσουν πλήρως τις πτυχές της 21ης Ιουλίου», δίνοντας λαβή στα διεθνή ΜΜΕ και σε αρκετούς αναλυτές να μιλήσουν για μια ακόμα προσπάθεια του μεσιέ Τρισέ να … ανατρέψει τα σχέδια της Μέρκελ για μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά ομολόγα. Ομόλογα που περίπου τα μισά τα κατέχει η ίδια η ΕΚΤ!!!

Αυτή τη φορά ήταν ένας άλλος κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ, το μέλος του Δ.Σ της Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι , μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε ότι τα σχέδια της Γερμανίδας Καγκελάριου και του Γάλλου προέδρου μπορούν να αποτελέσουν μια … «βάση συζήτησης» και ένα «πιθανό εργαλείο» για την αντιμετώπιση της κρίσης που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, αλλά όχι προτού εξαντληθούν οι δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας στη βάση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Της συμφωνίας που ουσιαστικά προβλέπει ένα «κουρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 21%, ποσοστό προφανώς ανεπαρκές!

Από κει και μετά εντύπωση προκάλεσε η ευθεία άρνηση του κυρίου Νοβότνι να … δώσει πράσινο φως για την συμμετοχή της ΕΚΤ στην περαιτέρω μόχλευση του EFSF. «Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια της ΕΚΤ για αυτό το σκοπό» απάντησε ο κύριος Νοβότνι σε ερώτηση για το αν θα γίνει μόχλευση του ΕFSF μέσω κεφαλαίων της ΕΚΤ.

Λίγο νωρίτερα, και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο δήλωνε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μεν «σημαντικό ζήτημα», ωστόσο ξεκαθάριζε ότι «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ο μηχανισμός στήριξης να μπορεί να παρέχει υποστήριξη σε νέα ομόλογα που εκδίδουν κράτη-μέλη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία» ...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.