ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η Ρώσικη Εκκλησία υψώνει την φωνή της κατά της αυξανόμενης χριστιανοφοβίας


 
Το 75% όλων των διώξεων στον κόσμο για θρησκευτικούς λόγους, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Επιτροπής Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ, αναλογούν στις διώξεις κατά των χριστιανών. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε πολύ σύντομα θα μπορούμε να μαθαίνουμε για τον χριστιανισμό μόνο από τα ιστορικά βιβλία και εγχειρίδια,- είπε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Μοσχοβίτικου Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.


- «Υποβάλλονται σήμερα σε διώξεις σχεδόν 100 εκατομμύρια χριστιανοί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Γίνεται όλο και πιο ολοφάνερο το γεγονός ότι ακριβώς οι χριστιανοί είναι εκείνη η θρησκευτική κοινότητα του κόσμου, που υποβάλλεται ιδιαίτερα συχνά στις διώξεις.
Μεγάλο ρόλο στην υποδαύλιση των διαθρησκευτικών διαφορών παίζει σήμερα η πολιτική κοινότητα, η οποία στο όνομα των ιδιοτελών της συμφερόντων και φιλοδοξιών, ούτε καν σκέφτεται για τις συμφορές των απλών ανθρώπων. Ανάγλυφη απόδειξη για αυτό είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Η βίαια απόσπαση αυτής της περιοχής από τη Σερβία αποσταθεροποίησε σημαντικά την θρησκευτική κατάσταση στην περιοχή»,- σημείωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

 
- «Το Κοσσυφοπέδιο είναι γνήσια σερβική γη και λίκνο της Σερβικής Ορθοδοξίας. Όμως σαν αποτέλεσμα πάρα πολλών διαδικασιών οι ορθόδοξοι εκεί έγιναν μειονότητα. Σε μερικές πόλεις δεν έμειναν οποιοιδήποτε ορθόδοξοι γιατί ήταν αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εξάλλου, τέτοιοι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο είναι πάρα πολλοί»,- παρατήρησε ο Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ Ιλαρίων.
Σε σχέση με αυτό ο Μητροπολίτης Ιλαρίων υπενθύμισε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της στα τέλη Μαΐου, ενέκρινε μία ειδική Ανακοίνωση με την οποία αντιτάχτηκε κατηγορηματικά εναντίον της όλο και πιο εντεινόμενης χριστιανοφοβίας. Ταυτόχρονα ο Μητροπολίτης επισήμαινε ότι όλες οι θρησκείες μαζί με την πολιτική και την πνευματική ελίτ θα πρέπει να επεξεργαστούν αποτελεσματικούς μηχανισμούς προστασίας των χριστιανών τόσο σε διαθρησκευτικό, όσο και σε διακρατικό επίπεδο και ότι η κάθε περίπτωση βίας και δίωξης των πιστών θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο τόσο πλατιάς διεθνούς συζήτησης, όσο και δικαστικής διερεύνησης.

Συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στην Ρώμη για τη χριστιανοφοβία
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη Συνεδρίαση υψηλού επιπέδου με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών και εγκλημάτων μίσους κατά των χριστιανών» και αποτέλεσε μια από τις πρώτες θεματικές εκδηλώσεις του οργανισμού για το πρόβλημα της χριστιανοφοβίας. Η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της εν ενεργεία Προέδρου του ΟΑΣΕ Λιθουανίας και απήλαυσε την υποστήριξη της Αγίας Έδρας. Στο φόρουμ παρέστησαν αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, διεθνών οργανισμών, εμπειρογνώμονες, ανταποκριτές και επιστήμονες.
Στην τελετή έναρξης μίλησε ο Μητροπολτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος ανέφερε παραδείγματα επιβουλών κατά των δικαιωμάτων των χριστιανών στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Κατά τη γνώμη του αυτά τα επεισόδια οφείλονται στην αύξηση των κοσμικών τάσεων στην Ευρωπαϊκή κοινωνία. Επίσης ο Σεβασμιότατος κ. Ιλαρίωνας εισηγήθηκε παραμέτρους συνεργασίας μεταξύ ΟΑΣΕ και θρησκευτικών κοινοτήτων για την προστασία των χριστιανών.
Εκ μέρους της Ιταλικής Κυβέρνησης χαιρετισμό στους παρόντες απεύθυνε ο Υφυπουργός Άμυνας Τζουζέππε Κοσσίγκα, ο οποίος τόνισε τη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Την επικαιρότητα της θέσεως για την προστασία των δικαιωμάτων των χριστιανών στο σύγχρονο κόσμο επιχείρησε να τεκμηριώσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Έβαλτνας Ιγκαντάβιτσους.
Επίσης τις απόψεις τους για το θέματα εξέθεσαν ο Διευθυντής του Γραφείο Δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιάνεζ Λενάτσιτς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζάνγιερ, ο Γραμματέας της Αγίας Έδρας για σχέσεις με κράτη Αρχιεπίσκοπος Ντομινίκ Μαμπέρτι.
Τέλος, στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν θεματικές ενότητες με θέματα την αντιμετώπιση παραβάσεων των δικαιωμάτων των χριστιανών στο διεθνές και τοπικό επίπεδο, την προστασία των ιερών προσκυνημάτων και άλλα επίκαιρα ζητήματα.

Για την καταπολέμηση της αυξανόμενης χριστιανοφοβίας είχε ξαναμιλήσει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, το 2009, στο Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» στην Πράγα, θεωρώντας την μια από τις κύριες ασθένειες της μαζικής συνείδησης στη σύγχρονη Ευρώπη.
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι την χριστιανοφοβία προκάλεσε ο ίδιος ο χριστιανικός πολιτισμός, ή ό,τι τώρα ονομάζουμε Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και η χριστιανοφοβία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα καρκίνωμα, που απειλεί τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας με θανατηφόρες συνέπειες», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ηγούμενος Φιλάρετος (Μπουλεκόφ).
Για την χριστιανοφοβία, «κατά κύριο λόγο, φταίνε οι κληρονόμοι του ευρωπαϊκού χριστιανικού πολιτισμού, δηλαδή εμείς», - πιστεύει ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας.


Από το φιλικό blog 
  με Πηγές: ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.