Οι γερουσιαστές έχουν ανακοινώσει το διάρκειας μίας εβδομάδας ταξίδι τους, που είναι πληρωμένο από το λεγόμενο Αμερικανικοϊσραηλινό Εκπαιδευτικό Ταμείο, μια μη κερδοσκοπική θυγατρική της ισχυρής πολιτικά Αμερικανικήοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Θεμάτων (AIPAC), όπως αναφέρει ανταποκριτής του Press TV την Πέμπτη.
Η AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) είναι μια σημαντική φιλο-ισραηλινή πολιτική ομάδα πίεσης στις ΗΠΑ που ευρέως πιστεύεται ότι υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, το σχέδιο σχεδών όλων των ψηφισμάτων και των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από το αμερικάνικο νομοθετικό σώμα στο Κογκρέσο, έχει απόλυτα προετοιμαστεί από την AIPAC, γεγονός που συχνά αναφέρεται με καύχηση από την φιλο-Τελ Αβίβ ομάδα λόμπι στις ιστοσελίδες της και προπαγανδιστικές δημοσιεύσεις της.
Η πρώτη ομάδα των 26 Δημοκρατικών αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα.
Η χρηματοδοτούμενη από την AIPAC περιοδεία που θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Οι επισκέψεις έρχονται εν μέσω των τρεχουσών οικονομικών δεινών της Ουάσιγκτον, τα οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αποτελούν τη χειρότερη οικονομική ύφεση των ΗΠΑ μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
«Είναι απλά εξοργιστικό το γεγονός ότι το Κογκρέσο θα βρίσκονται σε διακοπές. Είναι ακόμη πιο εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν πηγαίνουν στην πατρίδα τους να μιλήσουν στους δικούς τους που χάνουν τις δουλειές τους ... αυτοί (οι Αμερικανοί) θέλουν να μιλήσουν στους ανθρώπους τους στο Κογκρέσο και αυτοί που είναι; Είναι στο Ισραήλ», λέει η διευθύντρια της Washington Report on Middle East Affairs, Delinda Hanley.
Η AIPAC αρνήθηκε να δώσει στην TV Press συνέντευξη ή ακόμα και κάποιο σχόλιο σχετικά με τη μαζική επίσκεψη στο Ισραήλ από τους Αμερικάνους νομοθέτες.
Ο Δημοκρατικός Εκπρόσωπος από το Μαίρυλαντ Steny Hoyer, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Δημοκρατικών,
είπε σε μια δήλωση ότι ο σκοπός του ταξιδιού είναι να μάθουν για «την
εξέλιξη της κατάστασης της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τις βαθιές
προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, και το ρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της αβεβαιότητας".
Ωστόσο η Hanley, υποστηρίζει το λόγο που τόσοι πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί πηγαίνουν στο Ισραήλ για την υποστήριξη της ισραηλινής πολιτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχεδιαζόμενο ψήφισμα για παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στην επικείμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.
«Είναι το ψήφισμα του ΟΗΕ που [έρχεται] το Σεπτέμβριο, και το Ισραήλ κάνει ότι είναι δυνατό για να βεβαιωθεί ότι η Αμερική θα ασκήσει βέτο», είπε.
Πάνω από το ήμισυ των αντιπροσώπων που θα πάνε στο Ισραήλ είναι φρέσκοι στο Κογκρέσο, οι οποίοι, σύμφωνα με την Hanley, κάνουν την πολιτική σταδιοδρομία τους πιο εύθραυστη και ευαίσθητη αν διακοπούν από το ισχυρό ισραηλινό λόμπι της Αμερικής.
«Νιώθουν σαν να πρέπει να πάνε σε αυτά τα ταξίδια και να κάνουν αυτές τις γελοίες ψήφους, [αλλιώς] θα χάσουν τις εισφορές για την εκστρατεία τους [που καταβάλλονται από το φιλο-ισραηλινό λόμπι]," επεσήμανε ο αναλυτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.