O επικεφαλής της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανακοίνωσε πριν λίγο την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25%, διαμορφώνοντάς το κατ' αυτόν τον τρόπο στο 1,25%.
Ήταν η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το 2008, όταν η Ευρώπη μπήκε στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης....
Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, που γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα παγκοσμίως που αυξάνει τα επιτόκιά της από την περίοδο που άρχισε η κρίση, ερμηνεύεται από τους διεθνείς οικονομολόγους ως μια «απάντηση» στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις, σε μια περίοδο που οι διεθνείς οικονομίες προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν.
Πολλοί διακεκριμένοι οικονομολόγοι (μόνο το τελευταίο 24ωρο καταφέρθηκαν εναντίον αυτής της προοπτικής ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νουριέλ Ρουμπινί, ο κ. Gerard Lyons, επικεφαλής αναλυτής της Standard Chartered και ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco) διαφωνούν με την κίνηση αυτή θεωρώντας ότι θα σημάνει ακόμα ένα πλήγμα στις ήδη ταλανιζόμενες και σχεδόν εξουθενωμένες οικονομίες των χωρών που σήμερα είναι «διασωληνωμένες» στον μηχανισμό στήριξης, όσο και στο ότι θα προκληθούν τριγμοί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που εν πολλοίς εξαρτάται (στις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας σχεδόν αποκλειστικά) στις γραμμές ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και δη με προνομιακό κόστος έναντι των «ανοικτών αγορών».
Δηλαδή για την Ελλάδα η αύξηση είναι ότι χειρότερο.
Ο Ρουμπινί δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με την αύξηση η ΕΚΤ θα διογκώσει τα αναπτυξιακά, δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της περιφέρειας».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.