ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Κατερρίφθησαν τα επιχειρήματα των Σκοπίων στο Δικαστήριο της Χάγης


Η αμφισβήτηση της ισχύος της προσωρινής ονομασίας FYROM και η κατά το δοκούν ερμηνεία του τρόπου λειτουργίας του ΝΑΤΟ, ώστε να στοιχειοθετηθεί η υποτιθέμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τη χώρα μας, σφράγισαν τον πρώτο γύρο της ακροαματικής διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τα επιχειρήματα της σκοπιανής πλευράς αντικρούστηκαν από τους εκπροσώπους της...
 Ελλάδας Γ. Σαββαΐδη και Μ. Τελαλιάν και τους ξένους νομικούς συμβούλους τους με εκτενείς αναφορές τόσο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ΝΑΤΟ όσο και στον τρόπο που λειτουργεί η Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία συνεπάγεται υποχρεώσεις και προς τη σκοπιανή πλευρά.

Ζητώντας από το Δικαστήριο να ερμηνεύσει το ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι το προσωρινό όνομα αφορούσε μόνο την ένταξη στον ΟΗΕ και ότι δεν υποχρεώνονταν να χρησιμοποιούν σε άλλους οργανισμούς όνομα διαφορετικό από το συνταγματικό τους. Η πολιτική διάσταση της προσφυγής εγείρει και θέμα αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου το οποίο έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά.

Η σκοπιανή πλευρά προσπαθεί να στοιχειοθετήσει την ύπαρξη βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στο Βουκουρέστι το 2008, επικαλούμενη δηλώσεις της τότε κυβέρνησης και του ίδιου του Κ. Καραμανλή, που αναφέρονταν σε «βέτο».

Ομόφωνη απόφαση

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων όμως στη Συμμαχία δεν προβλέπει την ύπαρξη «βέτο», αλλά την ομοφωνία (consensus) και υπενθυμίζεται ότι εκτός των προθέσεων της Ελλάδας είχε υπάρξει ταυτόσημη θέση και από τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και έτσι η προσφυγή των Σκοπίων στρέφεται ουσιαστικά εναντίον ολόκληρης της Συμμαχίας.

Ενα από τα ισχυρά επιχειρήματα όμως της ελληνικής πλευράς είναι ότι το ίδιο το άρθρο 11 που επικαλούνται τα Σκόπια αναφέρει επίσης ότι μπορεί να εμποδίσει την οποιαδήποτε συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς εάν γίνει με όνομα διαφορετικό από το FYROM και είναι γνωστό ότι η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ έγινε με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που συνιστά παραβίαση του άρθρου 11 αλλά από πλευράς των Σκοπίων.

Με την ολοκλήρωση της προφορικής διαδικασίας στις 30 Μαρτίου το Δικαστήριο αποσύρθηκε και θα εκδώσει την απόφασή του το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμη και μια αρνητική ετυμηγορία του Δικαστηρίου εκτιμάται ότι δεν θα επιφέρει σοβαρά πολιτικά αποτελέσματα, ούτε θα οδηγήσει αυτομάτως σε ανατροπή της ομόφωνης απόφασης του ΝΑΤΟ ούτε, πολύ περισσότερο, στην ααποδέσμευση της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.