Κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την οικονομική διακυβέρνηση καλούνται να λάβουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.
Στη Σύνοδο αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τον μηχανισμό στήριξης, για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και τη μείωση των επιτοκίων για τη χώρα μας και την Ιρλανδία θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.
Η Σύνοδος δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις γύρω από τον μηχανισμό στήριξης, όπως ξεκαθάρισαν αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης την Πέμπτη.
«Νομίζω ότι οι αγορές έχουν ήδη καταλάβει πως δεν πρόκειται να υπάρχουν ιδιαίτερες αποφάσεις», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Όττο Φρίκε, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ.
Mία συμβιβαστική λύση πρόκειται να προκύψει στην Σύνοδο Κορυφής (της ΕΕ) στις 24-25 Μαρτίου, συμνλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, η Μέρκελ επιμένει να αποτελεί την έσχατη λύση για τα υπερχρεωμένα κράτη, ενώ δεν εξετάζονται μέτρα παρέμβασής του στην αγορά ομολόγων, καθώς η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την αγορά ομολόγων από το μηχανισμό διάσωσης στη δευτερογενή αγορά.
Στο τραπέζι επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα παρουσιάσει στους ηγέτες της Ευρωζώνης δύο ξεχωριστά κείμενα για τα δύο σκέλη της συνολικής απάντησης στην κρίση δημοσίου χρέους.
Το ένα θα αφορά το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» (στενός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη) και το άλλο τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (αύξηση πόρων και ευελιξία ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα).
Ο κ. Ρομπάι εκτιμάται ότι θα συμπεριλάβει στις προτάσεις του και τα αιτήματα της Ελλάδας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της Ελλάδας και της Ιρλανδίας για μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί από τα τέλη Νοεμβρίου 2010, για ευθυγράμμιση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων με την απόφαση που λήφθηκε για την Ιρλανδία. Για την Ελλάδα η απόφαση του Μαΐου 2010 προβλέπει την αποπληρωμή σε 5 χρόνια και για την Ιρλανδία σε 11 χρόνια.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, ωστόσο δεν θα είναι το ίδιο εύκολη υπόθεση η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Όπως είναι προφανές, το Βερολίνο θα συμφωνήσει στη μείωση των επιτοκίων, μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης δήλωσε την Πέμπτη υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η Ελλάδα ελπίζει σε μείωση του επιτοκίου που πληρώνει για τα 80 δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ κοντά στο 4%, ενώ σήμερα το επιτόκιο ξεπερνά το 5% (5,2% σταθερό για τρία χρόνια).
«Η ελπίδα είναι για περίπου 4% αν η Γερμανία τελικά συμφωνήσει σε μείωση των επιτοκίων. Ρεαλιστικά ωστόσο, η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει το επιτόκιο μεταξύ 4,5% και 4,8%», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires.
Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ότι το θέμα της μείωσης του επιτοκίου θα συζητηθεί την Παρασκευή στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών στις Βρυξέλλες, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στις 24-25 Μαρτίου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε σε βουλευτές, κατά την διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ενίσχυση της χρηματοδοτικής δυνατότητας του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ, του EFSF, με τον όρο όμως τα κράτη με χαμηλότερες αξιολογήσεις να συνεισφέρουν κεφάλαια.
Η Μέρκελ εμφανίστηκε επίσης διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μέτρα περιορισμού των βαρών που συνεπάγεται το υψηλό χρέος για Ελλάδα και Ιρλανδία, με αντάλλαγμα, όμως, «συγκεκριμένες δεσμεύσεις» από τις δύο χώρες.
Στη σημερινή Σύνοδο θα συζητηθούν και τα μέτρα που λαμβάνει η Πορτογαλία για τη μείωση των ελλειμμάτων της. Οι αγορές προεξοφλούν (και ουσιαστικά πιέζουν για) την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.