ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Διαβουλεύσεις για πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία


Σε πρόωρες εκλογές εξωθείται ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν


Μετά τις αποχωρήσεις 8 υπουργών την περασμένη εβδομάδα από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιρλανδίας και την αποχώρηση χθες του κόμματος των Πρασίνων από αυτόν, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, ο οποίος το Σάββατο παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του Fianna Fail, έχασε την πλειοψηφία στη βουλή και φαίνεται να μην αντέχει πλέον τις πιέσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που ενδεχομένως να διεξαχθούν στα τέλη του Φεβρουαρίου αντί για την 11η Μαρτίου όπως αναμενόταν.

Χθές οι ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Ιρλανδίας συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν την επιτάχυνση της έγκρισης νομοθετημάτων-κλειδιών προκειμένου να επισπευσθούν οι βουλευτικές εκλογές.
Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι, πολλοί εκ των οποίων εκφράζουν οργή για την οικονομική κρίση που γονάτισε τη χώρα το 2010, όταν το Δουβλίνο αναγκάστηκε να ζητήσει ένα πακέτο "διάσωσης" της ιρλανδικής οικονομίας ύψους 85 δις δολαρίων από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, αναμένεται να καταψηφίσουν τον Κόουεν και το κόμμα του, το Fianna Fail.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό (κεντροαριστερό) και το Fine Gael (κεντροδεξιό), έχουν δώσει τελεσίγραφο τον Κόουεν να περάσει το νόμο για τον προϋπολογισμό ως την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας στην εθνοσυνέλευση.
Στην περίπτωση που χάσει, θα είναι αναγκασμένος να προκηρύξει άμεσα εκλογές.
Ο Κόουεν δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι ο νόμος για την μεταρρύθμιση στον τραπεζικό τομέα πέρασε μετά από 4ωρη συζήτηση στη βουλή τον Δεκέμβριο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.