Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010
Το πετρέλαιο θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα…
Το σκηνικό με την φιλολογία για την ύπαρξη αμύθητου ορυκτού πλούτου στο υπέδαφος της χώρας θυμίζει λαϊκό ρομάντζο. Το καταχρεωμένο έθνος ελπίζει στο θαύμα που θα το σώσει από το άχθος της περικοπής των επιδομάτων και τον εξοβελισμό των πελατειακών σχέσεων.
Σαν μια χρεοκοπημένη οικογένεια που αντί να αναδιαρθρώσει περιουσιακά στοιχεία, να στρωθούν στις σπουδές οι μικρότεροι και στη δουλειά οι μεγαλύτεροι, για να ορίσουν το μέλλον, ελπίζουν σε κάποια αβέβαιη κληρονομιά....
Κατά την ταπεινή γνώμη και με βάση το αξιακό μου σύμπαν οι κληρονομιές βλάπτουν τους ανθρώπους που δεν είναι ώριμοι να τις διαχειριστούν, ενώ λίγο ωφελούν αυτούς που είναι…
Χώρες όπως οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί της αραβικής χερσονήσου φημίζονται για τον πλούτο τους και όπου κάθε παιδί που γεννιέται δικαιούται επίδομα διαβίωσης μέχρι το θάνατό του, μόλις στερέψει το πετρέλαιο κινδυνεύουν να επιστρέψουν στο προβιομηχανικό μεσαίωνα.
Εκτός φυσικά από μερικές χιλιάδες οικογένειες που θα μεταναστεύσουν στις χώρες όπου φυλάνε τα χρήματα από το μαύρο χρυσό.
Ο πλούτος μιας κοινωνίας βασίζεται πρωτίστως στο πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο των σχέσεων που την συναρμολογούν. Σε αυτές τις σχέσεις μπορεί να στηριχτεί η αποτελεσματική ή όχι οικονομία της…
Η ανακάλυψη π.χ. ενός κοιτάσματος πετρελαίου αξίας 500 δισ. ευρώ κάπου στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε ένα ακόμη μεγαλύτερο χρέος.
Πιθανό είναι επίσης να οδηγήσει σε μια μετάλλαξη του πολιτικού καθεστώτος όπου τον πρώτο λόγο θα έχει μια πολιτικοοικονομική μαφία που θα διαχειρίζεται το νέο φυσικό πόρο.
Υπάρχει πετρέλαιο;…
Το γεγονός ότι κάπου υπάρχει μια τρύπα που βγάζει αέριο ή ξεβράζει πίσσα δεν σημαίνει τίποτα. Θεωρητικά πετρέλαιο μπορεί να υπάρχει παντού. Αυτό που έχει σημασία στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι να υπάρχουν κοιτάσματα που είναι εκμεταλλεύσιμα.
Όπερ, που το κόστος εξόρυξης και διύλισης είναι επαρκώς μικρότερο από την τιμή που πουλιέται το προϊόν στις διεθνείς αγορές. Αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής είναι θεωρητικές υποθέσεις ακαδημαϊκών με βάση την ευρύτερη γεωλογική μορφολογία του υπεδάφους της περιοχής.
Οι κίνδυνοι του πετρελαίου…
Αλλά ακόμη και αν βρεθεί πετρέλαιο στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ματαίως κάποιοι βλέπουν εαυτούς να εξελίσσονται σε τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας…
Ελλοχεύουν κίνδυνοι όπως:
α) Να καταστρέψουμε τον πολυτιμότερο πόρο που διαθέτει μια κοινωνία. Ωθώντας τον σε μια πλήρη παρασιτική αντίληψη της ζωής, όπως το έχουμε ήδη καταφέρει εν μέρει με τις εκτεταμένες αργομισθίες.
β) Να καταστρέψουμε τον δεύτερο πολυτιμότερο πόρο που είναι το φυσικό περιβάλλον και οι ελληνικές θάλασσες. Ο τουρισμός συμβάλει κατά 18% στο ελληνικό ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει περί τα 40 δισ. το χρόνο. Υποθέστε ότι στην προσπάθεια να εξορύξουμε κάποιο κοίτασμα 50 ή 100 δισ. εφάπαξ κάνουμε το Αιγαίο κόλπο του Μεξικό. Τι απώλειες θα έχουμε τα επόμενα 20 χρόνια;
γ) Σε χώρα με αυξημένο πελατειακό σύστημα και διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων με το κράτος, η παρουσία ενός ισχυρού φυσικού πόρου θα γιγαντώσει αυτή τη σχέση σε επίπεδα ρωσικής κλεπτοκρατίας.
δ) Η δίψα για λύση μέσω του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε λογικές συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και να περιπλέξουν τις χρόνιες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας…
ε) Η παρουσία κοιτασμάτων πετρελαίου θα αυξήσει την επιθυμία για επιρροή και παρεμβάσεις από τις παγκόσμιες πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις… Η ιστορία δείχνει οτι οι Έλληνες σφαζόμαστε εύκολα μεταξύ μας για χάρη ξένων προστατών…
Μόρφωση και εργασία…
Ο δρόμος της εξόδου από τη δημοσιονομική και την κρίση του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας πρέπει να αναζητηθεί προς την κατεύθυνση των ανεπτυγμένων δημοκρατικών κοινωνιών, όπου οι βασικές παράμετροι δημιουργίας πλούτου και υψηλού βιοτικού επιπέδου είναι η μόρφωση και η παραγωγική εργασία.
Ευτυχώς…
Ανακοινώθηκε η επιτέλους σύσταση του φορέα που θα διοργανώσει τις έρευνες για πετρέλαια στην ελληνική επικράτεια…
Κατ’ αρχάς η σύσταση ενός κρατικού φορέα με βάση την προηγούμενη ελληνική εμπειρία, πέρα από κάποιους διορισμούς και κονδύλια, το μόνο που εγγυάται είναι ακόμη και αν υπάρχει ένας ωκεανός από πετρέλαιο να μείνει θαμμένο εκεί…
Είναι η μόνη ελπίδα να σωθούμε…
www.capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.