Ένα άγριο παρασκήνιο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικές πολιτικές εξελίξεις, κρύβει η απόσυρση, μόλις την τελευταία στιγμή, της διάταξης, που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και προέβλεπε την οριστική διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο ύψους 24 δις ευρώ!
Η ρύθμιση, που είχε περιληφθεί στο πολυνομσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, είχε προκαλέσει από την αρχή σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί βουλευτές είχαν επιτεθεί την περασμένη Δευτέρα στον υπουργό Οικονονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητώντας του εξηγήσεις, όπως η αναλυτική κατάσταση με τους οφειλέτες, που θα ευνοούνταν.
Η επίσημη απάντηση από το υπουργείο ήταν ότι πρόκειται για χρέη, που δεν θα μπορούσαν ποτέ να εισπραχθούν, καθώς αφορούσαν οφειλές οργανισμών του δημοσίου προς το κράτος, όπως και πτωχευμένες εταιρίες.
Η λίστα ωστόσο με τους οφειλέτες δεν δόθηκε και στο παρασκήνιο φούντωναν οι φήμες ότι ευνοημένοι ήταν και κάποιοι «μεγαλοκαρχαρίες», προς τους οποίους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απλά δεν είχαν εξαντλήσει τις πιέσεις τους για να την καταβολή των οφειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμήνυσαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης – ημέρα που θα ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο – ότι θα καταψήφιζαν τη διάταξη.
Μάλιστα ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης είχε ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί για το λόγο αυτό στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ μεταξύ των διαφωνούντων βουλευτών ήταν και ο εισηγητής του πολυνομοσχεδίου Ανδρέας Μακρυπίδης. Οι βουλευτές κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους σε συζητήσεις, που είχαν και με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος διαπίστωσε την κρισιμότητα της κατάστασης και ειδοποίησε τον πρωθυπουργό με την επισήμανση ότι «αυτή τη διάταξη δεν περνάει».
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού εκτίμησε τα δεδομένα, επικοινώνησε με τον κ. Παπακωνσταντίνου και του ζήτησε να αποσύρει τη διάταξη, όπως έγινε, με αποτέλεσμα να εκτονωθεί η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα και η κυβέρνηση να βγει από τη δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου, μόνο με την απώλεια του Βαγγέλη Παπαχρήστου.
Εκρηκτικό μίγμα η Σύνοδος Kορυφής και ο …Β. Παπαχρήστος
Μουδιασμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις κορυφαίοι υπουργοί και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, καθώς η αιφνιδιαστική διαφοροποίηση του «παπανδρεϊκού» βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστου στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, αλλά και τα στενά περιθώρια για θετικά νέα από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες έχουν βαρύνει το κλίμα στην κυβέρνηση.
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ανησυχούν μήπως συμπέσουν δύο αρνητικές εξελίξεις, που πιθανόν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μίγμα, ικανό να εκτροχιάσει όλο το σχεδιασμό για το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Να συμπέσει από τη μία οι δραματικές ανατροπές στο εργασιακό, που έχουν κάνει έξαλλους πολλούς βουλευτές – παρότι ψήφισαν το σχετικό πολυνομοσχέδιο – με το κακό μαντάτο από τις Βρυξέλλες ότι οι Γερμανοί επιμένουν στη συμμετοχή ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Σε μία τέτοια περίπτωση η εκτίμηση είναι ότι ένα μέρος τουλάχιστον των διεθνών αγορών θα προεξοφλήσουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ελεγχόμενη πτώχευση, πράγμα, που σημάνει ότι οι θυσίες, που έχουν ζητηθεί από τους Έλληνες πολίτες και οι σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται, μπορεί να μην πιάσουν τόπο τελικά.
Ο φόβος της κυβέρνησης είναι ότι αυτές οι εξελίξεις θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και στην κοινωνία.
Υπό αυτό το πρίσμα παρακολουθούν από την κυβέρνηση τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, ενώ υψηλόβαθμοι παράγοντες εισηγούνται διορθωτικές κινήσεις αμέσως μετά τις Γιορτές, κυρίως στην κατεύθυνση κατευνασμού των βουλευτών.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.