Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Όταν εμείς αφαιρούμε την γλώσσα μας από τα σχολεία άλλοι λαοί την αναζητούν για τα παιδιά τους
Εκστρατεία για την επιστροφή της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα βρετανικά σχολεία, ξεκίνησαν συγγραφείς, ηθοποιοί και ιστορικοί στη Βρετανία. Της εκστρατείας αυτής ηγείται η ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς. Την υποστήριξη του στο εγχείρημα έχουν εκφράσει ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ, ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Κόλιν Ντέξτερ και η ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ.
Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Sunday Times ο δήμαρχος του Λονδίνου δηλώνει ότι η εκμάθηση των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα ενώ ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Κόλιν Ντέξτερ δηλώνει ότι η εκμάθηση των λατινικών στην ηλικία των 11 και των αρχαίων ελληνικών στην ηλικία των 12 ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που του συνέβησαν.
Η ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς η οποία επισημαίνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα για το θέμα αυτό στη διεύθυνση http://www.classicsforall.com/. Η διεύθυνση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα σχολεία που θέλουν να συνεργαστούν με καθηγητές αρχαίων ελληνικών ή λατινικών. Σε αυτή μπορούν να αναζητήσουν το προσωπικό αλλά και τα κατάλληλα βιβλία για τη διδασκαλία των δύο γλωσσών.
Πέρα όμως από τους δραστήριους υποστηρικτές της ιδέας αυτής υπάρχουν και οι χορηγοί - λάτρεις των κλασικών σπουδών, οι οποίοι έχουν ήδη ενισχύσει την εκστρατεία με 250.000 στερλίνες, ενώ στόχος είναι να συγκεντρώνεται το ποσό αυτό κάθε χρόνο. Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας φιλοδοξούν να εισάγουν τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά στην διδακτέα ύλη σε 100 δημόσια σχολεία έως το 2020. Αυτήν την εβδομάδα, οι υποστηρικτές της εκστρατείας πρόκειται να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας της Βρετανίας Νικ Γκιμπ για να τον πείσουν να συμπεριλάβει τη διδασκαλία των δυο γλωσσών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας στο μέλλον.
Σήμερα στη Βρετανία, μόνο στο 16% των δημόσιων σχολείων διδάσκεται μια από τις δυο γλώσσες, ενώ στα λεγόμενα «ανεξάρτητα» σχολεία, το ποσοστό αυτό φτάνει το 70%. Το παράδοξο που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 60 καθηγητές κλασικών γλωσσών, αλλά το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει μόλις 27, ενώ την ίδια στιγμή οι γονείς που ζητούν να διδαχθούν τα παιδιά τους αρχαία ελληνικά ή λατινικά αυξάνονται διαρκώς.
Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Μπέτανι Χιουγκς, οι μαθητές που έχουν διδαχθεί κλασικές γλώσσες απορροφώνται πιο εύκολα από την αγορά εργασίας, ενώ αμερικανική μελέτη έχει δείξει ότι οι μαθητές που διδάσκονται λατινικά παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στα αγγλικά, τα μαθηματικά, ενώ μαθαίνουν πιο εύκολα άλλες ξένες γλώσσες. Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι που πιστεύουν ότι το μέλλον της παιδείας στη χώρα που γέννησε αυτή τη γλώσσα είναι οι υπολογιστές και τα αγγλικά.
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.