ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Έντονη φημολογία για έλλειμμα-σοκ στο 16 τοις εκατό του ΑΕΠ!


Σε ζοφερό σκηνικό διαπραγματεύονται πλέον τα ελληνικά ομόλογα, οδεύοντας ολοταχώς σε spread 1.000 μονάδων πριν το τέλος του έτους, καθώς μάλιστα «σέρνεται» στα τραπεζικά dealing room έντονη φημολογία, ότι τελικά η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat θα αποκαλύψει έλλειμμα της τάξεως του 16% του ΑΕΠ!




Σύμφωνα με τις φήμες, η αναθεώρηση πρόκειται να πιστοποιήσει ότι το μνημόνιο δανεισμού στηρίχθηκε σε εντελώς εσφαλμένες δημοσιονομικές παραδοχές, καθώς το «ξεσκόνισμα» των διαβόητων Greek statistics, που θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι έγινε με ριζική αλλαγή στη μεθοδολογία, αποκαλύπτει ότι όχι μόνο το έλλειμμα του 2009 έφθασε αισίως το 16% του ΑΕΠ, αλλά και ότι η δυναμική του χρέους έχει προ πολλού ξεπεράσει τις παραδοχές του μνημονίου.


Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να βρεθεί ήδη από το 2009 στα επίπεδα του 130% του ΑΕΠ το εθνικό χρέος, εξέλιξη που οδηγεί τον κρισιμότερο για τις αγορές δείκτη σε επίπεδα άνω του 140% ήδη από το 2010 (ορισμένοι μιλούν ακόμη και για 145% του ΑΕΠ!).

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Οικονομικών μέχρι πρόσφατα μιλούσε δημόσια για μια μικρού εύρους αναθεώρηση, αλλά πριν από λίγες ημέρες παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα του 2009 θα διαμορφωθεί κοντά στο 15% του ΑΕΠ. Χθες ο Πρωθυπουργός ανέφερε σε ομιλία του, ανεβάζοντας ελαφρώς τον πήχη, ότι το έλλειμμα του 2009 θα είναι 15% ή και μεγαλύτερο. Φαίνεται, όμως, ότι το ποσοστό που τελικά θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές θα είναι ακόμη υψηλότερο, προσεγγίζοντας, αν όχι ξεπερνώντας, το 16% του ΑΕΠ.

«Μετά τις εκλογές, η αγορά περιμένει να πιστοποιηθεί ο… θάνατος του μνημονίου και να αναζητηθεί μια ευρεία αναδιαπραγμάτευση με την τρόικα», τονίζουν τραπεζικά στελέχη, που εκτιμούν ότι αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος της αναβολής των ανακοινώσεων της Eurostat, οι οποίες αρχικά αναμένονταν στις 22 Οκτωβρίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε, ελεγκτές μετέβησαν επί τόπου σε μεγάλα νοσοκομεία και δήμους, για να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, αλλά οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επισκέψεις αυτές ανέδειξαν μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις και νέες αμφισβητήσεις.

Την ώρα που οι αγορές προετοιμάζονται στο παρασκήνιο για νέα σοκ από την Ελλάδα, το κλίμα στις περιφερειακές αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης επιδεινώνεται σε τέτοιο βαθμό, που χθες ο Στιβ Μπάροου, κορυφαίος αναλυτής της Standard Bank ρίσκαρε στο “Bloomberg” την πρόβλεψη, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το spread των ελληνικών ομολόγων θα έχει εκτιναχθεί στις 1.000 μονάδες (10%), ενώ των ιρλανδικών θα έχει εκτοξευθεί στις 500.

Ήδη χθες τα ιρλανδικά ομόλογα δέχθηκαν τις πιέσεις ενός γενικευμένου ξεπουλήματος, με τους αγοραστές να έχουν αποσυρθεί στο περιθώριο και την ΕΚΤ να υποχρεώνεται σε παρέμβαση, σε ρόλο έσχατου αγοραστή, προχωρώντας σε αγορές ομολόγων λήξεως του 2019 και του 2025, προκειμένου να διασώσει τα ιρλανδικά ομόλογα από την άβυσσο. Παρά ταύτα, το spread εκτινάχθηκε στις 477 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο της αντίστοιχης διαφοράς απόδοσης των ελληνικών από τα γερμανικά ομόλογα λίγο πριν η χώρα συνομολογήσει το μνημόνιο, τον περασμένο Απρίλιο.

Την κατάσταση επιδείνωσαν δραματικά οι εξαιρετικά επιθετικές χθεσινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλ, που πήραν διαστάσεις «ψυχρολουσίας» όσων επενδυτών θα εξέταζαν το ενδεχόμενο τοποθέτησης κεφαλαίων σε ομόλογα της περιφέρειας.

Σε κείμενο ομιλίας του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, που διανεμήθηκε χθες, τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένα κεντρικό στοιχείο του μηχανισμού (σ.σ.: στήριξης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης). Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα με ένα τέτοιο μηχανισμό επίλυσης κρίσεων, ότι η νομισματική ένωση ποτέ δεν σχεδιάσθηκε ως ένα μοντέλο πλουτισμού των κερδοσκόπων της αγοράς».

Ουσιαστικά, όπως τονίζουν αναλυτές, η διαφαινόμενη εκτίναξη του χρέους της Ελλάδας ήδη από το 2010 σε ποσοστό του ΑΕΠ, που σύμφωνα με το μνημόνιο αναμενόταν να εμφανισθεί πολύ αργότερα, αλλά και η ενίσχυση των συνθηκών αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές, λόγω της εμμονής της Γερμανίας σε «κούρεμα» πιστωτών, οδηγεί σε οριστικό «ξήλωμα» του μνημονίου του περασμένου Απριλίου και η χώρα μέσα στο 2011 θα υποχρεωθεί να αναζητήσει μια συμφωνία ένταξης στο νέο μηχανισμό στήριξης...



Πηγή




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.