Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010
Σε άμεσο κίνδυνο η παγκόσμια βιοποικιλότητα
«Οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο την κλιματική αλλαγή και όχι την απώλεια των ζώντων οργανισμών που εξαφανίζονται από τον πλανήτη με ρυθμό 100 έως 1.000 φορές ταχύτερα από το φυσιολογικό ρυθμό αναμενόμενης εξαφάνισής τους».
Τη διαπίστωση έκανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, καθηγητής του πανεπιστημίου «Pierre et Marie Curie» και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου φυσικής κληρονομιάς και βιοποικιλότητας του υπουργείου αειφόρου ανάπτυξης της Γαλλίας, Ζυλ Μπεφ.
«Ήδη, στη Μεσόγειο, πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί όπως ο οξύρυγχος, ψάρι από το οποίο παίρνουμε το χαβιάρι, 4 είδη θηλαστικών που ζούσαν στην Κορσική ενώ σημαντικά απειλείται και η μεσογειακή φώκια» τόνισε ο καθηγητής.
Επεσήμανε επίσης ότι από τα ελληνικά νησιά εξαφανίστηκαν πριν από 8.000 με 12.000 χρόνια, οι νάνοι ελέφαντες που ζούσαν στην Τήλο και οι ιπποπόταμοι.
«Αν δεν δράσουμε, υπολογίζουμε ότι θα χάσουμε το 50% των ειδών που ζουν στον πλανήτη μας μέχρι το τέλος του αιώνα μας», προέβλεψε ο κ. Μπεφ.
Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα δεν φαίνεται να αντιδρά αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή, παρά τις δεσμεύσεις για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έγινε το 2002 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, τίποτα δεν έχει γίνει πράξη. Ο ΟΗΕ καθόρισε το έτος 2020 για να ανασχεθεί αυτός ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας μετά την αποτυχία των αποτελεσμάτων της περιόδου 2002-2010.
«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να πάρει από κοινού μέτρα σε θέματα όπως τα φυτοφάρμακα και η καταστροφή των τροπικών δασών και να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα υλοποιείται κανένα κατασκευαστικό έργο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδρασή του στη βιοποικιλότητα», σημείωσε ο κ. Μπεφ.
Αναφερόμενος στην εκτίμηση της σημερινής ποικιλότητας των ειδών, είπε ότι ανέρχονται σε πάνω από 14 εκατομμύρια που απειλούνται ιδιαιτέρως από την καταστροφή και ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος, την υπερβολική θήρευση και υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ειδών σε άλλα περιβάλλοντα και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Πέντε επεισόδια μαζικής εξαφάνισης έλαβαν χώρα τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια και το έκτο μεγάλο επεισόδιο, που αυτή τη φορά προκαλείται από ένα είδος, το ανθρώπινο, συμβαίνει τώρα;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής.
Με σπουδές φυσιολόγου και ενδοκρινολόγου, ο Ζυλ Μπεφ εντρύφησε στους ωκεανούς, έκανε σημαντικές ανακαλύψεις (και πάνω από 300 δημοσιεύσεις) χρήσιμες στην υδατοκαλλιέργεια και την ιατρική. Τα τριάντα χρόνια εξερεύνησης τον μετέτρεψαν σε βοτανολόγο και εντομολόγο και επέφεραν την ώριμη, σφαιρική κατανόηση της πολυπλοκότητας της ζωής.
Ο κ. Μπεφ πιστεύει ότι «η βιοποικιλότητα είναι η κατ’ εξοχήν επιστήμη των σχέσεων - μεταξύ των ειδών, μεταξύ των περιβαλλόντων - οδηγεί σε ένα ξεχωριστό σύστημα σκέψης».
Πηγή
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.