Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Βοηθήστε την Ελλάδα γέμισε μετανάστες.
λέει ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών.....
Η Ελλάδα δεν πρέπει να φέρει μόνη το βάρος υποδοχής της μεγάλης πλειονότητας του συνόλου των παράνομων μεταναστών που...εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το 2010, το 90% των συλλήψεων στην Ε.Ε. έγιναν στη χώρα μας! Η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική ασύλου, αντικαθιστώντας τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Γιατί το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση κι όχι απλά ενίσχυση των συνόρων με τη FRONTEX.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του ειδικού εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, Μάνφρεντ Νόβακ, ο οποίος χθες, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε τα ευρήματά του από την αποστολή του στην Ελλάδα.
Πρώτη διαπίστωσή του: «Εκατοντάδες μετανάστες εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα κάθε μέρα, αριθμός πρωτόγνωρος», προσθέτοντας πως η κατάσταση επιδεινώνεται από τις δυσκολίες που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.
Είπε ότι το 2008, το 50% όλων των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε. σημειώθηκαν στην Ελλάδα. Το 2009 το ποσοστό έφθασε το 75% και το 2010 αγγίζει το 90%.Οι μετανάστες κρατούνται έως έξι μήνες. Μίλησε μάλιστα για «ασφυκτικά γεμάτα κέντρα κράτησης μεταναστών του Εβρου, που δεν χωρούν άλλους.
Καμία από τις εγκαταστάσεις κράτησης μεταναστών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συμμορφώνεται με ελάχιστα διεθνή πρότυπα ανθρώπινης μεταχείρισης κρατουμένων».
Αναφέροντας μαρτυρίες μεταναστών για σωματική βία από αστυνομικούς, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν ελάχιστα ιατροδικαστικά, αποδεικτικά στοιχεία και συνάντησα λίγες περιπτώσεις που συνιστούν βασανιστήρια».
Προτείνει στην Ε.Ε. να παρέξει υποστήριξη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής παράνομων μεταναστών, να ανασταλεί αμέσως και να εξεταστεί κάθε επιστροφή μετανάστη στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, και να προβούν σε επαναδιαπραγμάτευση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ με δίκαιη κατανομή βαρών.
Πηγή
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.