ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τύμπανα πολέμου ηχούν στην Παιδεία!


Φοιτητές και πανεπιστημιακοί ετοιμάζονται να υποδεχτούν με κινητοποιήσεις τις αλλαγές που θα εξαγγείλει η υπουργός Παιδείας στο Λύκειο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αλλωστε, μια πρώτη γεύση των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας γεύτηκε η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κρήτη, το Σαββατοκύριακο....
Αν και σε πρώτη φάση οι πρυτανικές Αρχές τάχθηκαν υπέρ των βασικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που αφορούν στην εισαγωγή φοιτητών σε σχολές και όχι σε τμήματα, στη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων αλλά και στις συγχωνεύσεις τμημάτων, την ίδια στιγμή, επικρατεί έντονος σκεπτικισμός σχετικά με το νέο μοντέλο διοίκησης που προωθείται το οποίο θα περιλαμβάνει μάνατζερ και εξω-πανεπιστημιακούς.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση προβλέπει σύσταση Συμβουλίου Διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ, με μέλη που θα διορίζονται και δεν θα εκλέγονται από τους πανεπιστημιακούς, φοιτητές και υπαλλήλους, όπως συμβαίνει τώρα με το Πρυτανικό Συμβούλιο. Μάλιστα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ λένε: «Αν εφόσον κοινοποιηθούν οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, η κ. Διαμαντοπούλου πει «διάλογος δύο μήνες και μετά νομοθετώ», τότε είναι δεδομένες οι κινητοποιήσεις μας»…

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι διοικήσεις των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά εάν δεν χρηματοδοτηθούν τα Ιδρύματα με επιπλέον ποσά για τον αριθμό φοιτητών που θα μετεγγραφεί. Οι διοικήσεις δεν αποκλείουν ακόμη και να βάλουν «λουκέτο» στα Ιδρύματα εάν δεν ικανοποιηθεί το οικονομικό αίτημα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που διοικήσεις ΑΕΙ αντιδρούν με κινητοποιήσεις για τις μετεγγραφές. Στην αντίπερα όχθη οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι θα βρεθούν «απέναντι» στις περισσότερες αλλαγές, καθώς δεν λύνεται το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων.

Με αντιδράσεις, ακόμη και από την ΠΑΣΠ (που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) που χαρακτήρισε τον εθνικό διάλογο του υπουργείου Παιδείας προσχηματικό, οργανώνοντας το δικό της «αντιδιάλογο», είναι πλέον θέμα χρόνου πότε θα ξεκινήσουν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, με σημείο αναφοράς άλλωστε και το φοιτητικό κίνημα της Γαλλίας. Εκπρόσωποι παρατάξεων επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να διοριστούν εξω-πανεπιστημιακοί στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, χωρίς μάλιστα να έχουν λόγο στην επιλογή τους οι ίδιοι.

Επίσης, εμφανίστηκαν αντίθετοι στην υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων και στη μείωση των Εξεταστικών, υποστηρίζοντας ότι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αρκετοί φοιτητές είναι αναγκασμένοι να εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους. «Αγκάθια» αποτελούν, ακόμη, ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των ΑΕΙ αλλά και η πρόθεση για καθιέρωση προαπαιτούμενων μαθημάτων και διαγραφή των αιώνιων φοιτητών.

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στη δομή του Λυκείου. Το θέμα θ’ ανοίξει το Νοέμβριο, αλλά η δημοσιοποίηση των αρχικών σχεδίων έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες από κόμματα και ενώσεις εκπαιδευτικών που δεν επιθυμούν τη μετατροπή μαθημάτων από υποχρεωτικά σε επιλογής. Χθες, πάντως, η υπουργός Παιδείας επιχείρησε να βάλει «φρένο» στις διαμαρτυρίες διαβεβαιώνοντας πως θα γίνει ευρύς διάλογος.

Ειδικότερα, μετά τις εντάσεις για την Ιστορία και τις διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα περιληφθεί στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων, εντείνονται οι αντιδράσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, με τις… ευλογίες της Εκκλησίας, εκφράζει, σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας, την απόλυτη αντίθεσή της στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών, τονίζοντας ότι το σχολείο οφείλει να παρέχει σε όλα τα παιδιά «τη διδασκαλία της πίστης των πατέρων τους». Την ανησυχία τους έχουν εκφράσει, επίσης, εκπρόσωποι Θεολογικών σχολών, κληρικοί και ιεράρχες κάνοντας λόγο για προσπάθεια «αποχριστιανοποίησης» της Παιδείας. Μάλιστα, η Ιεραρχία έχει αποφασίσει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα στο υπουργείο Παιδείας.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε τη σύνθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αποτελείται από εννέα μέλη, πρυτάνεις και προέδρους πανεπιστημίων, καθώς και πρώην υπουργούς Παιδείας.

Θα είναι άμισθη. Σκοπός της Επιτροπής είναι να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για τις διεθνείς τάσεις που κυριαρχούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης, θα συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και θα καταγράψει τις προτάσεις τους.


Η Επιτροπή αποτελείται από τους:

• David Naylor (Καναδάς), πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Tορόντο.

• Gavin Brown (Αυστραλία), πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

• Gudmund Hernes (Νορβηγία), πρώην υπουργό Παιδείας και Ερευνας, πρώην υπουργό Υγείας και πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών.

• James J. Duderstadt (ΗΠΑ), επίτιμο πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

• Jo Ritzen (Ολλανδία), πρώην υπουργό Παιδείας και πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

• John Sexton (ΗΠΑ), πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

• Λίντα Κατέχη (Linda P.B. Katehi) (ΗΠΑ), πρύτανη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis. (Η κ. Κατέχη θα είναι και συντονίστρια της Επιτροπής).

• Patrick Aebischer (Ελβετία), πρόεδρο του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάννη.

• Lap-Chee Tsui (Χονγκ Κονγκ), πρύτανη και πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.


του ΦΩΤΗ ΝΑΚΟΥ - Α.Τ.








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.