ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Εκπαίδευση:στάση πληρωμών προς τους μαθητές στην Ελλάδα, αύξηση διδάκτρων στην Αγγλία


Βγαίνουν στον «έρανο» τα δημοτικά σχολεία

Στάση πληρωμών έναντι του δημόσιου σχολείου κάνει η κυβέρνηση με την απόφασή της να περικόψει τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες οδηγώντας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε απόγνωση. Τα σχολεία τρέμουν τα κοινόχρηστα του χειμώνα καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης.

Στο σχολείο του Μνημονίου τρία σενάρια είναι εφικτά:


● Να κάνουν έρανο οι γονείς, όπως τριάντα και σαράντα χρόνια πριν. Τον δρόμο δείχνει το υπουργείο Παιδείας, που, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, καλεί τους μαθητές να πάνε τρόφιμα για την ενίσχυση αδύναμων οικογενειών. Την εκστρατεία διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού.

● Να βρουν χορηγούς που θα δεχτούν να δώσουν κανένα μπιτόνι πετρέλαιο.

● Να εφαρμοστεί ο νόμος της επιλογής και τα «αδύναμα» σχολεία να κλείσουν. Ακόμα και η διοίκηση της ΔΟΕ, που όλο αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα σιωπηλή, προειδοποιεί για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας πολλών χρεωμένων δημοτικών σχολείων.

Σχολεία: Δεν έχουν ούτε για τις καθαρίστριες (σ.σ. για τους τραπεζίτες όμως έχουν. Όσο για τους μαθη΄τες, ας ζήσουν και λίγο "κινεζοποιημένοι", να προετοιμαστούν και από μικροί, να συνηθίσουν)

Αν δεν σταλούν άμεσα χρήματα στα σχολεία, ορισμένα θα αναγκαστούν μέχρι και να κλείσουν, προειδοποιούν οι δάσκαλοι καταγγέλλοντας την υποχρηματοδότηση των αρμόδιων σχολικών επιτροπών και κατά συνέπεια την εγκατάλειψη των σχολείων. Δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε τα στοιχειώδη, ενώ ακόμα τρέχουν τα χρέη από την προηγούμενη χρονιά. Απλήρωτοι λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό), απλήρωτο πετρέλαιο, γραφική ύλη, καθαρίστριες, ξενόγλωσσα βιβλία κοκ.

Αυτή τη στιγμή, χωρίς να υπάρχουν χρήματα:

* τα σχολεία προμηθεύονται, για το νέο διδακτικό έτος, ξενόγλωσσα βιβλία για τις ανάγκες της β' ξένης γλώσσας και δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη τα βιβλία του προηγούμενου σχολικού έτους 2009-2010, καθώς δεν έχουν πιστωθεί οι σχετικοί λογαριασμοί,

* οι σχολικές επιτροπές καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων ενώ ακόμη δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα για την πληρωμή τους για το 2009-2010. Το ποσόν που έχει κατατεθεί στους λογαριασμούς των σχολικών επιτροπών από τον ΟΣΚ αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού ποσού,

**οι διευθυντές των σχολείων μέχρι τις 10 Οκτωβρίου πρέπει να πληρώσουν τα ένσημα στις καθαρίστριες, διαφορετικά οι σχολικές επιτροπές θα επιβαρυνθούν και με πρόστιμα από το ΙΚΑ,

**οι προμηθευτές ασκούν μεγάλες πιέσεις για αποπληρωμή των χρεών, αφού τους οφείλονται χρήματα από το προηγούμενο σχολικό έτος (πετρέλαιο, γραφική ύλη, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, φυσικό αέριο κ.λπ.).

Για όλα αυτά, η ΔΟΕ ζητεί «την άμεση απόδοση του συνόλου της χρηματοδότησης προς τις σχολικές επιτροπές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις τόσο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς όσο και οι αυξημένες ανάγκες για θέρμανση και λειτουργικές δαπάνες της χρονιάς που ξεκίνησε».

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει, «είναι βέβαιο ότι σε λίγες μέρες θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο σχολείων που θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Σημειωτέον, απλήρωτοι είναι και οι νεοδιόριστοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. *

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ας επικεντρωθούμε στις αλλαγές που θα φέρει το σχέδιο «Καλλικράτης» στην εκπαίδευση:

α) Το υπουργείο Παιδείας κρατά μόνο τον απολύτως κεντρικό επιτελικό σχεδιασμό και όλα περνούν στον δήμο, την περιφέρεια και τα σχολικά συμβούλια. Το «όλα» σημαίνει τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, την επεξεργασία του προγράμματος, τους διορισμούς πολιτικού προσωπικού …

β) Οι δαπάνες για την εκπαίδευση περνούν στους δήμους και από εκεί αναπόφευκτα στις πλάτες των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των ανταποδοτικών τελών και αυτή τη δαπάνη. Αν οι δημότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τότε τα σχολεία θα υπολειτουργούν ή θα αναγκαστούν να δεχτούν την χρηματοδότηση των χορηγών.

γ) Τα αναλυτικά προγράμματα θα προσδεθούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων – χορηγών αφού η συντήρηση και η ανάπτυξή των σχολείων θα εξαρτώνται άμεσα από την «ζήτηση» των εκπαιδευτικών τους «προϊόντων». Η παιδαγωγική και η διδακτική θα είναι υποταγμένες σε μία επιχειρηματική λογική αφού το σχολείο θα λειτουργεί με βάση την εξεύρεση κονδυλίων.

δ) Πολλά σχολεία σε αγροτικές αλλά και αστικές υποβαθμισμένες περιοχές μακροπρόθεσμα θα κλείσουν. Οι «τοπικοί παράγοντες», όπως η εμπειρία μάς δείχνει θα ενδιαφέρονται μόνο για τη βιτρίνα τους που θα είναι τα «καλά» σχολεία.

ε) Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών θα γίνουν κανόνας αφού έτσι ο δήμος θα μπορεί να πετυχαίνει χαμηλότερο κόστος λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Φυσικά η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού θα είναι αυτονόητη αφού θα αποτελεί το εργαλείο πειθαναγκασμού και συμμόρφωσής του στο καινούργιο σχολείο.

στ) Θα δημιουργηθούν σχολεία πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε διευρυμένου δήμου. Η δημόσια δωρεάν παιδεία δεν θα παίζει πλέον το ρόλο της έμμεσης αναδιανομής του πλούτου για την πλειοψηφία των εργαζομένων .

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» απειλεί τα σχολεία και πρέπει οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές να αγωνιστούμε για να το σταματήσουμε. Να απαιτήσουμε καταρχήν την ακύρωση του «Καλλικράτη», την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων των εκπαιδευτικών, την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση όλων των μαθητών στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση μέχρι και το πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα, στην Αγγλία, η κυβέρνηση περικόπτει λεφτά για την εκπαίδευση (και τα δίνει στους τραπεζίτες), ενώ υπάρχουν πιέσεις για περαιτέρω αύξηση των διδάκτρων, που ήδη πιέζουν ασφυκτικά τους νέους όπως έχουμε δει πχ εδώ:

Universities 'at risk' from £2.9 billion cuts

Universities felt the full force of the spending cuts today as it was announced their teaching budgets would be slashed by £2.9 billion.

The move led to warnings that institutions across the country could be forced to close.

Γενναία αύξηση στα δίδακτρά τους ζητούν τα αγγλικά πανεπιστήμια

Να αυξήσουν τα δίδακτρά τους ζητούν πολλά πανεπιστήμια στην Αγγλία και την Ουαλία. Σε έρευνα του BBC, τα δύο τρίτα των αντιπροέδρων των ιδρυμάτων δήλωσαν, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ότι η αύξηση είναι απαραίτητη, και ότι τα δίδακτρα πρέπει να κυμαίνονται από 4.000 λίρες έως 20.000 λίρες το χρόνο.

Πάντως, από την πλευρά της, η Εθνική Ένωση Φοιτητών Αγγλίας προειδοποίησε ότι έτσι θα αυξηθεί το ποσοστό των φοιτητών με χρέος. (σ.σ. και θα μείνουν έξω από τα πανεπιστημία όσοι δε μπροούν να πληρώνουν. Ποιοι θα πηγαίνουν πανεπιστήμιο; Όσοι έχουν χρήμα ΚΑΙ ΜΟΝΟ.


Πηγή





 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.