ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Καταργούν και το οικογενειακό επίδομα



  • Εξαιρούνται μόνο οι χαμηλόμισθοι
  • Περικοπές 2,7 δισ. Ευρώ στις αμοιβές των υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο
  • Στον Παπακωνσταντίνου η ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα με αίτημα την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού


Μεγάλο «ψαλίδι» βγάζει το υπουργείο Οικονομικών για όλα τα επιδόματα - ακόμη και για την «οικογενειακή παροχή» των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια που θα περιληφθούν στο νέο μισθολόγιο.

Οι περικοπές που επιβλήθηκαν φέτος στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου (κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού – και της αντίστοιχης σύνταξης και μείωση κατά 20% μιας σειράς επιδομάτων) θα συνεχιστούν... και στην τριετία 2011-2013, καθώς η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα, προβλέπει περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 2,73 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013. Οι περικοπές δηλαδή θα γίνουν με «βήμα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, από τις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων (πολιτικό προσωπικό, στρατιωτικοί, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί).

Ο μηχανισμός για τη μείωση των αποδοχών δεν είναι άλλος από το νέο μισθολόγιο. Για αύριο μάλιστα έχει προγραμματιστεί -και θα γίνει πλην απροόπτου- η συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομικών όπου και θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη δομή του νέου μισθολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Α.Τ.», η αντιπροσωπεία της Τρόικας στις συζητήσεις που είχε με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού, έθεσε ζήτημα διατήρησης του οικογενειακού επιδόματος προτείνοντας τη χορήγησή του μόνο με εισοδηματικά κριτήρια σε χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους και την κατάργησή του σε όσους θα έχουν μεγαλύτερες αποδοχές με την κατάρτιση του νέου μισθολογίου! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2010, από τα 12,08 δισ. ευρώ που είναι η συνολική μισθολογική δαπάνη για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, τα 6,9 δισ. ευρώ είναι η δαπάνη για τους βασικούς μισθούς και τα υπόλοιπα 5,2 δισ. ευρώ είναι τα επιδόματα. Πάνω από το 60% δηλαδή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων προέρχεται από την καταβολή 40 και πλέον διαφορετικών επιδομάτων.

Εξέλιξη και παραγωγικότητα

Το ζητούμενο είναι λοιπόν αν εκτός από το χρονοεπίδομα θα ενσωματωθεί κάποιο άλλο επίδομα στο «νέο βασικό μισθό» του Δημοσίου, και πώς θα συνδυαστεί η μισθολογική εξέλιξη ενός υπαλλήλου με την παραγωγικότητα. Στο πλαίσιο αυτό η οικογενειακή παροχή χαρακτηρίζεται αντιπαραγωγική και προτείνεται να εξαιρεθεί από τις βασικές αποδοχές που θα προβλέπει το νέο μισθολόγιο με εξαίρεση τους χαμηλόμισθους στους οποίους θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Το οικογενειακό επίδομα καταβάλλεται ανεξαρτήτως ειδικότητας και κατηγορίας σε όλους όσοι έχουν σύζυγο και τέκνα. Για τους πολιτικούς υπαλλήλους φτάνει στο ύψος των 234 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις άλλες κατηγορίες (στρατιωτικοί, δικαστικοί κ.ά.) το συνολικό κονδύλι για τον Προϋπολογισμό ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.Την ίδια στιγμή όμως μόνο για το ΔΙΒΕΤ των εφοριακών το Δημόσιο πληρώνει 533,9 εκατ. ευρώ, ενώ για διάφορα κλαδικά επιδόματα το κράτος δίνει 1,1 δισ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι υπάλληλοι με το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας να παίρνουν διαφορετικούς μισθούς. Η… Βαβέλ των επιδομάτων του Δημοσίου έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας διευθυντής να παίρνει (σ.σ.: προ Τρόικας και Μνημονίου) μισθό 5.000 ευρώ και ένας ομόβαθμός του να έχει αποδοχές 1.700 ευρώ!

Με το ενιαίο μισθολόγιο αυτή η ανισοκατανομή θα πάψει να υπάρχει. Και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σταματήσει η δαιμονοποίηση του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων για τις αμοιβές που εισπράττουν γιατί «δεν έχουν όλοι προνόμια». Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, δήλωσε στον «Α.Τ.» ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλες οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων στο Διαδίκτυο για να φανεί ποιοι είναι στα «ρετιρέ» και ποιοι στα «ισόγεια διαμερίσματα» της κρατικής μηχανής. 

Για την ΑΔΕΔΥ το ενιαίο μισθολόγιο με την ενσωμάτωση επιδομάτων αποτελεί πάγιο αίτημα, με στόχο ο βασικός μισθός του πρωτοδιοριζόμενου στο Δημόσιο να διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ. Αν και είναι προφανές πως το αίτημα αυτό δεν έχει καμία τύχη στην παρούσα συγκυρία, εντούτοις δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ή να θέσουν ως όρο για τη συναίνεσή τους στο κόψιμο επιδομάτων την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού.
 



ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ







Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.