Παρά τη «γοητευτική», όπως χαρακτηρίστηκε, εφόρμηση του Γιώργου Παπανδρέου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στα τηλεοπτικά δίκτυα, η δυσπιστία των επενδυτών και η αβεβαιότητα των χειρισμών της Ε.Ε. για την τύχη της ευρωζώνης και κατ' επέκταση και της Ελλάδας κυριαρχούν στις κλειστές συζητήσεις στη Γουόλ Στριτ.
«Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Είναι μια εκτίμηση που συζητιέται σε ιδιωτικές συναντήσεις από διαμορφωτές της πολιτικής» αναφέρει το άρθρο. Σε άλλη ανάλυση του Μάρκο Ανουνζιάτα, επικεφαλής της UniCredit και τακτικού σχολιαστής στη WSJ, χαρακτηρίζεται «σχιζοφρενική» η πολιτική και η στρατηγική της Ε.Ε. σε σχέση με την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και αποκαλύπτει ότι προχωρούν οι συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη ενός μηχανισμού ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Εν τω μεταξύ σε απανωτές διαψεύσεις και διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει παύση πληρωμών και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους υποχρεώθηκε για ακόμη μία φορά να προβεί ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας παράλληλα να ρίξει το «δόλωμα» των μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει την τρέχουσα συγκυρία η χώρα.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός από τη Γουόλ Στριτ, σε συνέντευξη του στο Bloomberg και σε παρατήρηση της δημοσιογράφου Μπέτι Λιου ότι ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί διατείνεται ότι η Ελλάδα είναι βασικά αφερέγγυα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι δύσκολο να διαψεύσεις έναν προφήτη. Δεν θα οδηγηθούμε σε παύση πληρωμών. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε, όχι μόνο εμείς, στην Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, που μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν ήταν να χρεοκοπήσουμε, θα είχε συμβεί. Θα το είχαμε αποφασίσει μήνες πριν. Αποφασίσαμε να μην το κάνουμε, γιατί θα ήταν κακό και για την ελληνική οικονομία και για την ευρωπαϊκή». Απαντώντας σε ερώτηση γιατί είναι τόσο αρνητικός να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους, απάντησε ότι «η παύση πληρωμών θα αποτελούσε τραγωδία, γιατί θα χάναμε την εμπιστοσύνη των αγορών για πολλά χρόνια».
Αίσθηση προκάλεσε πάντως χθες η αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού στη Γουόλ Στριτ, όταν αποτύπωσε για πρώτη το ύψος της κρατικής περιουσίας, ύψους 270 δισ. ευρώ, η οποία και σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί. Το ποσό είναι ανάλογο του δημόσιου χρέους και αφορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και κυρίως περιοχές που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης.
Πάντως μέχρι στιγμής, παρά τα θρυλούμενα και τις διαρροές, δεν έχει ανακοινωθεί καμιά μεγάλη επένδυση μέσα από τις επαφές των Ελλήνων αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν μόνο ότι επίκειται συμφωνία με το Κατάρ για επενδυτικά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ. Η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία και δεν αποκλείεται να μπουν οι υπογραφές στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι. Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ήδη η κατ' αρχήν συμφωνία για τον Αστακό, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως είναι το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
ΚΚΕ
Οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σε σχόλιό του αναφέρει:
«Ο πρωθυπουργός επιδεικνύει στο διεθνές κεφάλαιο τα βάρβαρα μέτρα που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια, αναζητώντας συνεταίρους για τα κεφάλαια που δρουν στη χώρα προσφέροντάς τους πάμφθηνη εργατική δύναμη, δωρεάν δημόσια περιουσία, φορολογική ασυλία και προστασία». Παράλληλα, με τις φανερές και μυστικές συνομιλίες, φιλοδοξεί να λάβει ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες που προσφέρει η κυβέρνησή του στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην περιοχή μας για λογαριασμό των συμφερόντων της πλουτοκρατίας».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Share
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.