της Ελίνας Γαληνού
Υστερα από πέντε περίπου μήνες από την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, άρχισαν τα πρώτα "καμπανάκια" εκτιμήσεων. Και βεβαίως, ενώ ο πρωθυπουργός περιδιαβάζοντας τις χώρες και εν μέσω διπλωματικών συναντήσεων, κομπάζει για τα εύσημα που εισπράττει, οι εκτιμητές αποτελεσματικότητας του Μηχανισμού Στήριξης, αποφαίνονται με βαρύ ύφος ότι...τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις του πρώτου τριμήνου είχαν ήδη διατυπωθεί τον περασμένο Ιούλιο με αρκετή επιφυλακτικότητα. Οι αρμόδιοι του ΔΝΤ είχαν επισημάνει το πρώτο αρνητικό σύμπτωμα της εφαρμογής των μέτρων, όσον αφορά την συγκέντρωση εσόδων. "Καλά τα μέτρα και η αποφασιστικότητά σας, αλλά τα έσοδα προς το παρόν, δεν είναι ικανοποιητικά..." είχε δηλώσει επίσημα ο κ. Τόμσεν.
Αυτό όμως, όσο και αν ανησύχησε τους Ελληνες πολίτες οι οποίοι στο κάτω-κάτω, εισπράττουν όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, δεν έδειξε να θορυβεί καθόλου τον πρωθυπουργό και το στενό του επιτελείο. Συνέχισαν ανενόχλητοι τα ταξίδια τους, κλείνοντας προκλητικά τα αυτιά τους στην λαική γνώμη, δηλώνοντας ότι "δεν τους απασχολεί το πολιτικό κόστος". Με αίσθηση εκπληκτικής σιγουριάς, αγνόησαν ακόμα και φωνές συνεργατών τους που προειδοποιούσαν για την επιδεινούμενη ύφεση και επισήμαιναν την αναγκαιότητα μέτρων που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη. Κάθε λογικός άνθρωπος, είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η μείωση εισοδημάτων του κόσμου, η αύξηση του ΦΠΑ, του φόρου στα καύσιμα και η συρρίκνωση της αγοράς, δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει την ύφεση.
Και βεβαίως, να κρίνει ότι αν συνεχιστεί να εφαρμόζεται πολιτική σκληρών μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση, οι επιπτώσεις μέσα στους επόμενους έξη μήνες, θα είναι χειρότεροι, τόσο για την ελληνική κονωνία, όσο και για την κατάσταση της Οικονομίας. Το χρέος θα συνεχίσει να διογκώνεται, το έλλειμμα του προυπολογισμού θα παραμένει στο ύψος του χωρίς προοπτικές βελτίωσης, καθώς η ανάπτυξη θα απομακρύνεται ολοένα και η οικονομική δραστηριότητα θα νεκρώνεται.
Τώρα πια, τα αποτελέσματα είναι σαφή. Και το ΔΝΤ αποφαίνεται με περίσκεψη, ότι το πρόγραμμα ΄δεν αποδίδει. Δεν αποδίδει όχι μόνο γιατί δεν εφαρμόστηκε σωστά, αλλά και γιατί όταν συντάχθηκε, δεν είχε λάβει υπ΄όψη του τις ιδιομορφίες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Παραδέχονται μάλιστα ότι "πολλά δεν ήξεραν " καθώς "το πείραμα με την ελληνική Οικονομία ήταν πρωτόγνωρο και δεν είχε δοκιμαστεί αλλού..." Τι θα γίνει από εδώ και πέρα όμως; Το πιθανότερο είναι ότι τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα συνεχίσει να δέχεται συμπίεση άσχετα αν δεν αντέχει άλλο. Ομως μάλλον κανένας από τους αρμόδιους δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες του ως προς αυτό το ζήτημα.
Αν μας εκπλήσσει η ευκολία με την οποία κάποιοι (είτε εγχώριοι, είτε αλλοδαποί) αναλαμβάνουν αρμόδιοι γνωμοδότες και επικριτές Οικονομιών και κοινωνιών, άλλο τόσο θα έπρεπε να μας εκπλήσσει η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν μια δική τους αποτυχία πρόβλεψης, όσο καταστροφική και αν είναι! Πόσο όμως αυστηροί και ανάλγητοι υπήρξαν εκείνοι μαζί μας, πόσο σκληρά μας έθεσαν προ των ευθυνών μας όταν συζητούνταν το ελληνικό χρέος και η αντιμετώπισή του; Για τις δικές τους ευθύνες στις αποτυχημένες προβλέψεις που αφορούν την τύχη μιας ολόκληρης χώρας και ενός λαού, ποιός θα είναι αυστηρός;
Δηλαδή, η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο και μας το λένε μάλιστα, ευθαρσώς...Πηγή
Share
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.