Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
Ελλάδα και Τουρκία υποψήφιες για τη νέα ρωσική ναυτική βάση!
Με μια δήλωση που προκάλεσε εύλογα ερωτήματα, ο αρχηγός του Ρωσικού Ναυτικού ανακοίνωσε από τη Μόσχα ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει δεύτερη ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο, πέραν από αυτή που υφίσταται στο Ταρτούς της Συρίας. Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δηλώσεις του αρχηγού του Ρωσικού Ναυτικού έγιναν γνωστές από ανταπόκριση του...Θ. Αυγερινού στο μεσημβρινό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.
Ο ναύαρχος Βισότσκι στο πλαίσιο ανακοινώσεων για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς, ώστε να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερου εκτοπίσματος σκάφη από το 2012, προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερες αποκαλύψεις. Η ανάγκη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καλυφθεί μόνο από δύο χώρες, οι οποίες διαθέτουν κατάλληλα φυσικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και άρτιες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Η Ελλάδα και η Τουρκία συνιστούν το δίδυμο των δυνατών επιλογών και σε αυτές θα απευθυνθεί το ρωσικό Υπουργείο των Εξωτερικών προκειμένου να διασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση. Η ανακοίνωση δημιούργησε έκπληξη διότι πρόκειται για ένα αίτημα προς δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πρόταση συνδέεται με την αναθέρμανση των ρωσικο-τουρκικών σχέσεων, οι οποίες επεκτείνονται σε διάφορους τομείς.
Όσον αφορά τις εργασίες εκσυγχρονισμού στο λιμάνι Ταρτούς, το οποίο μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία και την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα ρωσικά πολεμικά πλοία, ο ναύαρχος Βισότσκι διευκρίνισε ότι στις εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενηθούν πλοία μεγέθους αεροπλανοφόρου καθώς και πυραυλοφόρα καταδρομικά. Οι ρωσικές διευκολύνσεις χρονολογούνται από το 1971 (επί ΕΣΣΔ). Μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας η βάση απαξιώθηκε σταδιακά μέχρι το 2007 οπότε το Ρωσικό Ναυτικό επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την επαναλειτουργία της ως προκεχωρημένο λιμάνι.
Πηγή
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.