ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Αποφάσισαν να μην μας πάρουν τα σπίτια, αλλά...


Οι οφειλέτες τουλάχιστον γλιτώνουν το σπίτι τους (υπό προϋποθέσεις), το οποίο θα καλούνται να αποπληρώσουν σε βάθος 20 χρόνων στο 80% της εμπορικής του αξίας, δηλαδή θα καλούνται να το ξανα-αγοράσουν στην τιμή που θα ορίζει η τράπεζα!!!


Με τέτοια μέτρα κοινωνικής στήριξης, μάλλον υποθηκεύονται οι πάντες και τα πάντα, αλλά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να έχουμε ένα δικό μας κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας, και να το (ξανα)πληρώνουμε, αδιαφορώντας εάν θα έχουμε δουλειά ή εάν θα μπορούμε να πληρώσουμε τα προς το ζην έξοδα...

Η πολιτική αλητεία συνεχίζεται, αποσκοπώντας αποκλειστικά και μόνο στην διάσωση των τραπεζών, οι οποίες -τραγική ειρωνεία- αποσκοπούν στο να καταστρέψουν ολοκληρωτικά τους... διασώστες τους, δηλαδή τους Έλληνες πολίτες!!!

Τη δυνατότητα να εξαιρέσει από ενδεχόμενο πλειστηριασμό την κύρια κατοικία του ο οφειλέτης, δίνει το νέο νομοσχέδιο για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.
 
Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει από την ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας του υπερχρεωμένου, δίχως να θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών, και ιδίως των τραπεζών από τα εξασφαλισμένα με υποθήκη στεγαστικά δάνεια.
 
Ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει στο Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει αίτηση ρύθμισης, η οποία δικάζεται μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της. Η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης.
 
Σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του, το δικαστήριο, μετά από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον εκτιμά ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση. Για την περίπτωση των στεγαστικών δανείων θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο τη δόση ενήμερης οφειλής. 

Δεν υποχρεούται όμως να εξοφλήσει τις τυχόν μέχρι τότε ληξιπρόθεσμες δόσεις. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά από δύο έτη. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όπου και μένει μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.
 
Ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται, πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ποσόν που θα καταβάλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Το μέρος του χρέους που θα εξοφλήσει ο οφειλέτης εξαρτάται λοιπόν από το εισόδημα που διαθέτει και τις πραγματικές του δυνατότητες.  

Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση μετά από έξι περίπου μήνες.
 
Καθυστέρηση καταβολής της μηνιαίας δόσης που ορίζεται για το χρονικό διάστημα της τετραετίας πέραν του διμήνου συνεπάγεται την έκπτωση από τη διαδικασία. Οι πιστωτές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στον εργοδότη (μίλησε κανείς για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;).

Οι τράπεζες πήραν τα αδιάθετα 15 δισ. ευρώ του πακέτου
Oλοκληρώθηκε χθες η κατανομή του δεύτερου πυλώνα του πακέτου των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ο οποίος αφορά εγγυήσεις του Δημοσίου συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αδιάθετο υπόλοιπο των 15 δισ. ευρώ, ποσό 4,1 δισ. ευρώ έλαβε η Εθνική Τράπεζα, 3,9 δισ. ευρώ έλαβε η Eurobank, 2,2 δισ. ευρώ έλαβε η Alpha Bank, 2,2 δισ. ευρώ έλαβε η Πειραιώς, 600 εκατ. ευρώ έλαβε η Αγροτική, ενώ μικρότερα ποσά δόθηκαν στις μικρές τράπεζες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πακέτο.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» στην παράταση της διάρκειας του πακέτου στήριξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Υπενθυμίζεται πως η διάρκεια του πακέτου στήριξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα είχε ήδη παραταθεί στις 18 Σεπτεμβρίου του 2009 και στις 25 Ιανουαρίου 2010.



Share


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.