Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
Ας πτωχεύσουμε…
Το ερώτημα που απασχολεί σήμερα όλους τους Έλληνες είναι: Θα μπορέσει αυτή η κυβέρνησης, με τα στελέχη που έχει, και με τον τρόπο που κυβερνά, να μειώσει τα ελλείμματα, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογράψει, με το ΔΝΤ, την ΕΕ κατά την προσεχή διετία; Η απάντησης είναι όχι. Θα μπορούσε όμως η κυβέρνηση με νέα σύνθεση να ανταποκριθεί, στις έκτακτες σημερινές συνθήκες; Η απάντησης είναι και πάλι όχι. Επομένως τι πρόκειται να συμβεί; Μάλλον δεν θα αποφύγουμε την πτώχευση....
Πτώχευση, πτωχεύουμε, οι πλέον πολυσυζητημένες λέξεις στις μέρες μας. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί ότι θα χάσει τα χρήματα του. Οι έχοντες και κατέχοντες έχουν μεταφέρει τα χρήματα τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι μικροκαταθέτες σηκώνουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες και τα μετατρέπουν σε χρυσές λίρες ή δολάρια. Άλλοι ενοικιάζουν θυρίδες για να τα τοποθετήσουν εκεί και με αυτόν τον τρόπο να σώσουν τα χρήματα τους.
Πολλοί κρύβουν τα χρήματα στο σπίτι τους, έστω και με τον φόβο να τους τα πάρουν νυχτερινοί επισκέπτες. Με την φήμη που κυκλοφορεί ότι τον Σεπτέμβριο πτωχύουμε, πολύ ετοιμάζονται να αγοράσουν τρόφιμα, να τα κρύψουν στα σπίτια τους για μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ημέρες του πανικού και μετά βλέπουμε. Αυτά και άλλα πολλά σενάρια κυκλοφορούν μεταξύ των πολιτών και οι κυβερνήτες κλεισμένοι στα ακριβά τους γραφεία δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
Μία σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε καθημερινά από τα ΜΜΕ να βγαίνει και να καθησυχάζει τον λαό. Με ειλικρίνεια να του παρουσιάσει πως ακριβώς έχει η οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, ώστε ο λαός να μην παρασύρετε από τις φημολογίες που έντεχνα ενσπείρουν οι κερδοσκόποι και τα καρτέλ. Εκτός και εάν έχουν έτσι ακριβώς τα πράγματα οπότε ο λαός αντιδρά όπως αυτός νομίζει καλύτερα. Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από μία νεοφιλελεύθερη σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία κυβερνά με βάρκα την ελπίδα, και ταξιδεύει χωρίς να μπορέσει να αποφύγει τελικά τον καταποντισμό. Ας μη ξεχνάμε τα περί Τιτανικού του Παπακωνσταντίνου.
Τι θα γίνει λοιπόν εάν πτωχεύσουμε; Απολύτως τίποτα κατά την γνώμη μας. Το πολύ- πολύ να μην είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τους δανειστές μας αφού και τώρα τους πληρώνουμε με τα δανεικά που μας δίδουν. Πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές το κράτος θα εξακολουθήσει να έχει έσοδα με τα οποία μπορεί να καλύψει μισθούς και συντάξεις δεν θα φτάσουν όμως για τους δανειστές μας. Αυτοί ας περιμένουν.
Το πρόβλημα ουσιαστικά λύνεται εάν το κράτος δουλέψει σωστά και σοβαρά, πατάξει άμεσα την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και αξιοποιηθεί η περιουσία του δημοσίου. Τα πολιτικά κόμματα να απαλλαγούν από τις εξαρτήσεις και τους συμψηφισμούς από τους χρηματοδότες τους, μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά ή πληρώνουν με διάφορες φοροαπαλλαγές ελάχιστους φόρους.
Η χώρα μας και στο παρελθόν έχει πτωχεύσει άλλες τέσσερις φορές, από την ημέρα που έγινε ελεύθερο κράτος. Το έτος 1827 η Ελλάδα πτώχευσε για πρώτη φορά και το 1843 επίσης. Η πτώχευση προήλθε από τα λεγόμενα δάνεια υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία συνήφθησαν με ληστρικούς όρους από την τότε πολιτική ηγεσία του τόπου, για μία χώρα η οποία έβγαινε από ένα καταστροφικό απελευθερωτικό πόλεμο. Στο τότε μικρό απελευθερωμένο κρατίδιο είχαν καταστραφεί τα πάντα και κυρίως η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή του. Οι διχόνοιες και οι αντιπαραθέσεις, η κακοδιοίκηση, η δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια είχαν σαν αποτέλεσμα, η χώρα να υποστεί νέα κατοχή αλλά αυτή την φορά στους δανειστές της.
Οι πτωχεύσεις του 1893 και του 1932 οφείλονται στον υπέρμετρο δανεισμό της χώρας από στους κερδοσκοπικούς κύκλους των αγορών της εποχής, όσο και στα τεράστια σφάλματα της τότε πολιτικής ηγεσίας. Παρά ταύτα το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να υφίσταστε μέχρι σήμερα και ο Ελληνικός λαός παρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε ανταπεξήλθε πλήρως σε όλα.
Και άλλες όμως Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πτωχεύσει στο παρελθόν. Η Αυστρία από το 1282 ημέρα ανεξαρτησίας της χρεοκόπησε 7 φορές. Η Γαλλία από το 943 χρεοκόπησε 8 φορές. Η Γερμανία από το 1618 χρεοκόπησε 8 φορές. Η Ουγγαρία από το 1918 χρεοκόπησε 7 φορές. Η Ιταλία από το 1569 χρεοκόπησε 1 φορά, όπως επίσης και η Ολλανδία 1 φορά από το 1581. Η Πολωνία από το 1918 έχει πτωχεύσει 3 φορές καθώς επίσης και η Ρουμανία από το 1878 3 φορές. Η Ρωσία από το 1457 έχει πτωχεύσει 5 φορές και η Ισπανία από το 1476 13 φορές μέχρι σήμερα.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι πολλές χώρες της Ευρώπης παρά τις χρεωκοπίες που υπέστησαν όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται σαν ανεξάρτητα κράτη αλλά και λαοί τους δεν διαλύθηκαν αλλά πολλοί από αυτούς σήμερα ευημερούν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σήμερα στην χώρα μας, εάν την εξουσία αναλάβουν εθνικές πατριωτικές δυνάμεις, οι οποίες θα εμπνεύσουν και θα δώσουν όραμα και αισιοδοξία στον λαό να αγωνισθεί για να ξεπεράσει και τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Και αυτό θα συμβεί, χωρίς να κουραζόμαστε να το λέμε, μόνο με ένα κράτος Εθνικό λαϊκό και εθνικά κοινωνιοκρατικό στο οποίο οι σημερινοί πολιτικοί οι οποίοι μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας δεν θα έχουν καμία θέση. Tολμήστε το για να σωθείτε.
Νίκος Παπαγεωργίου-elkosmos.gr
POB
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.