Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010
Τι γράφει ο ευρωπαϊκός τύπος σήμερα
Η επιτυχία των εντόκων γραμματίων στην αγορά, το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και η κρίση αξιοπιστίας των ελληνικών κομμάτων απασχολούν σήμερα σειρά άρθρων στο γερμανόφωνο τύπο.
«Μεγάλη η ζήτηση για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου», «Η Ελλάδα πέτυχε στο τεστ της αγοράς», «Το τεστ αξιοπιστίας πέτυχε», είναι οι τίτλοι του γερμανόφωνου τύπου για την χθεσινή επιτυχία των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του δημοσίου που άγγιξαν, όπως είχαν προβλέψει οικονομικοί αναλυτές, επίπεδο επιτοκίων 4,65%.
Με 500 εκατομμύρια αγοράζεις τέσσερις τράπεζες
«Φθηνή η εξαγορά ελληνικών τραπεζών» τιτλοφορεί ρεπορτάζ του ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Τέσσερις τράπεζες με 500 εκατομμύρια ευρώ; Ναι, στην Ελλάδα είναι δυνατόν. Όποιος προσφέρει μισό δισεκατομμύριο μπορεί να αγοράσει την Άττικα, την Ασπίς, την Γενική και την ProtoBank. Μικρές τράπεζες βέβαια, αλλά μια καλή πρόσβαση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Εάν μάλιστα διαθέσεις περισσότερα χρήματα π.χ. 10 δισεκατομμύρια μπορείς να αγοράσεις τις τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες: την Εθνική, την Eurobank και την Alpha. Τότε ελέγχεις όλες τις ελληνικές τράπεζες. Διότι αυτές οι τρεις διαθέτουν 60% μερίδιο αγοράς.»
«Πριν από μερικά χρόνια η Εθνική Τράπεζα ίσχυε ως απρόσβλητη και επέκτεινε τις δραστηριότητές της στις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία. Τώρα στα κεντρικά της Εθνικής στην Πλατεία Κοτζιά κυριαρχεί ο φόβος της εχθρικής εξαγοράς από ξένους επενδυτές. ‘Ο κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών είναι ρεαλιστικός’, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Β. Ράπανος».
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές γιατί φέτος έχασαν γύρω στο 45% της κεφαλαιοποίησής τους. Πόσο αξίζουν όμως πραγματικά; Η πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των σκουπιδιών και η συνεχιζόμενη κρίση προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες, διότι δεν είχαν ρευστό, αλλά ούτε μπορούσαν να το αποκτήσουν στην ελεύθερη αγορά. Η ρευστότητά τους εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ.
Εκείνο όμως που τις κάνει ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές είναι η εκτεταμένη τους παρουσία στην Ανατολική και ΝΑ Ευρώπη. Οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό συνιστούν το ένα τρίτο των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
Χρηματοπιστωτικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδυτές από την Τουρκία, τη Ρωσία και τα αραβικά εμιράτα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος πιέζει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να εξετάσουν τις δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας. Όσο καθυστερούν, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να τις ξεπεράσουν οι εξελίξεις.»
Η κρίση αξιοπιστίας των ελληνικών κομμάτων
«Η κρίση αξιοπιστίας των ελληνικών κομμάτων», είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung: «Οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση. Το κυβερνών ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένο, ενώ στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει σαφής πολιτικός προσανατολισμός.»
Η ελβετική εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στο συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ‘μεταρρύθμιση – σταθμό’, μολονότι διαφωνούν με συγκεκριμένα σημεία: «Ο Παπανδρέου γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ελλάδα που καταφέρνει να περάσει τόσο αποφασιστικής σημασίας μεταρρυθμίσεις.
Παρόλα αυτά όμως η εσωκομματική κακοφωνία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με σχεδόν καθημερινά νέες δημόσιες διαμάχες για θέματα που αφορούν στη συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Παρά την κρίση όμως εντός του ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά της αντιπολιτευόμενης ΝΔ είναι ακόμη χαμηλότερα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρέσκεται στο ρόλο του μόνιμου αντιρρησία».
«Ο κ. Σαμαράς διατύπωσε διάφορες κατηγορίες σε βάρος του ΠΑΣΟΚ για διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 13,6%, γεγονός που έφερε σύμφωνα με τον ίδιο τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο η ίδια η ΝΔ ήταν αυτή που ως κυβέρνηση την 5ετία 2004-2009 οδήγησε σε διόγκωση του δημοσίου τομέα, ενώ παραποίησε συνειδητά οικονομικά στοιχεία. Συνολικά η ΝΔ εμφανίζεται να μην έχει πολιτικό προσανατολισμό, ενώ διαφέρει ελάχιστα πλέον από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που είπαν επίσης όχι σε όλες τις μεταρρυθμίσεις.»
Η εφημερίδα αναφέρεται τέλος στο νέο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, στα σχέδια της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος σημειώνοντας όμως ότι «αμφότεροι πολιτικοί ανήκουν στο πολιτικό κατεστημένο των προηγούμενων δεκαετιών. Θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στο ελληνικό χάος για το οποίο φέρουν και αυτοί ευθύνη.»
Η απαγόρευση της μπούρκας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση
Η γαλλική εθνοσυνέλευση ψήφισε χθες την απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ. Για να τεθεί όμως σε ισχύ απαιτείται και η τελική έγκρισή της από τη Γερουσία. Οι πρώτες αντιδράσεις ευρωπαϊκών εφημερίδων.
Η ιταλική La Repubblica: «Το ουσιαστικό εμπόδιο για την έγκριση αυτού του νόμου είναι κατά πόσον συνάδει με το γαλλικό σύνταγμα. Κατά πόσον συρρικνώνει τις βασικές ατομικές ελευθερίες του πολίτη. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε η κυβέρνηση να ζητήσει γνωμοδότηση του συνταγματικού συμβουλίου πριν ψηφιστεί και υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως και να έχει, φαίνεται σαφέστατα ότι ο κορσές των απαγορεύσεων πιέζει τις ατομικές ελευθερίες.»
Η γερμανική Frankfurter Rundschau: «Η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου έξι εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία, ακόμη και μελετητές του κορανίου, απορρίπτουν την μπούρκα και το νικάμπ. Εάν η Γαλλία απαγορεύσει τελικά την πλήρη κάλυψη του σώματος, θα επιβεβαιώσει τις υποθέσεις και τις κατηγορίες ότι θεωρεί τη δεύτερη σε μέγεθος θρησκευτική κοινότητα της χώρας ως απειλή της εθνικής ενότητας.»
Η ολλανδική De Volkskrant: «Η έννοια της ελευθερίας ανεξάρτητα από το φύλο σημαίνει το δικαίωμα του πολίτη να καθορίζει αυτός την αμφίεσή του με βάση τις θρησκευτικές ή όποιες άλλες αντιλήψεις και προτιμήσεις. Αυτό δεν επηρεάζει το δεδομένο ότι σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες δεν επιτρέπεται η κάλυψη του σώματος ή του προσώπου. Η απαγόρευση της μπούρκας στη Γαλλία, εάν τελικά εφαρμοστεί ως έχει, δείχνει καθαρά ότι συγκρούεται η ατομική ελευθερία με την κοινωνική ανεκτικότητα. Γι’ αυτό η πλήρης απαγόρευσή της κατά το γαλλικό πρότυπο δεν πρέπει να βρει μιμητές.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Πηγή
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.