ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Τουρκική έρευνα στα... ελληνικά αντανακλαστικά !!!


 Το νέο «θερμό επεισόδιο» θεωρείται ως ακόμα μία προσπάθεια να προκληθούν τετελεσμένα και να υπάρξει επικαιροποίηση των διεκδικήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο.


Εκ των πραγμάτων, όμως, η συγκεκριμένη κίνηση της τουρκικής πλευράς, αλλά και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού υπ. Εξωτερικών δημιουργούν προβληματισμό, καθώς δεν συνάδουν με το κλίμα αισιοδοξίας το οποίο είχαν προσπαθήσει να προσδώσουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν στη συνάντησή τους τον Μάιο.
Το σχέδιο

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για ακόμη μία προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει τετελεσμένα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην υπό εξέλιξη συζήτηση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, και μία από τις συνήθεις κινήσεις επικαιροποίησης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» κινήθηκε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή βορειοανατολικά της Σαμοθράκης και νοτίως των ακτών της Θράκης, εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Καθώς η κίνηση αυτή έγινε αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί η έκδοση NAVTEX, δεν ήταν σαφής ούτε ο προορισμός του σκάφους ούτε το περιεχόμενο της αποστολής του.

Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός, αλλά επιχειρήθηκε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Στα διαβήματα στα οποία προέβη η ελληνική πλευρά, η Αγκυρα απαντούσε μονότονα ότι «δεν υπάρχει οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο» και ότι το σκάφος δεν πραγματοποιεί γεωφυσικές και σεισμολογικές έρευνες, αλλά υδρογραφικές για τις ανάγκες ανανέωσης της χαρτογράφησης της θαλάσσιας περιοχής.

Η ελληνική πλευρά, λόγω της «ιδιομορφίας» της τουρκικής κίνησης (με σκάφος εκτός χωρικών υδάτων και χωρίς να είναι σαφές το είδος των ερευνών που έκανε), στα διαβήματά της περιορίστηκε να ζητήσει διευκρινίσεις ακριβώς για το περιεχόμενο των ερευνών.

Η Αγκυρα πάντως δοκίμασε μέχρι τέλους τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς μετά τα διαβήματα, αλλά και την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η Ελλάδα «θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», έστειλε και πάλι τη νύχτα της Τετάρτης το σκάφος στην ίδια περιοχή, πριν το αποσύρει την Πέμπτη.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού διαβεβαιώνει (σ.σ.: κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί φυσικά) ότι δεν πραγματοποιήθηκαν παρά μόνο υδρογραφικές έρευνες, θέτει δύο ζητήματα: ότι πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο δεν υπάρχουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ότι όλες οι περιοχές εκτός χωρικών υδάτων είναι «διεθνή ύδατα». Ταυτόχρονα, μάλιστα, η Αγκυρα επικαλείται το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976 (το οποίο η Ελλάδα θεωρεί ανενεργό), διαστρεβλώνοντας όμως και το περιεχόμενό του.

Η τουρκική ανακοίνωση αναφέρει ότι σύμφωνα με τη «Συμφωνία της Βέρνης, η Ελλάδα και η Τουρκία δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δραστηριότητα σχετική με τις έρευνες και εκμετάλλευση πετρελαίου εκτός των χωρικών υδάτων τους στο Αιγαίο, μέχρι να επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας». Το Πρωτόκολλο της Βέρνης έκανε αναφορά για αποχή από ενέργειες σχετικά με την έρευνα ή εξόρυξη, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εν εξελίξει τότε συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα...

Υπενθυμίζεται πάντως ότι μετά την κρίση του 1987 ατύπως υπήρξε η συμφωνία ότι οι δύο χώρες περιορίζονται σε πετρελαϊκές έρευνες μόνο εντός των χωρικών υδάτων τους.


Η ιστορία

Στόχος τους η Λαδόξερα, όπου υπάρχουν εκτιμήσεις για πετρέλαιο

Ιδιαίτερα προβληματικός όμως είναι και ο τουρκικός ισχυρισμός «περί μη ύπαρξης θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στο Αιγαίο» εις απάντηση των ελληνικών δηλώσεων για τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους επί της «ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, το δικαίωμα του παράκτιου κράτους επί της υφαλοκρηπίδας υπάρχει ab initio, εξ υπαρχής, ασχέτως εάν έχει οριοθετηθεί ή όχι η υφαλοκρηπίδα. Επομένως η Ελλάδα είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει διευκρινίσεις από την Αγκυρα για το περιεχόμενο των ερευνών που πραγματοποιούσε το «Τσεσμέ».

Το γεγονός ότι έρευνες επιστημονικές ή υδρογραφικές (που δεν είναι σεισμικές ή γεωφυσικές επί του βυθού) επιτρέπονται στα διεθνή ύδατα είναι και ο λόγος που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να χαρακτηρίσει τις έρευνες στην περιοχή της Σαμοθράκης «υδρογραφικές», με ανακοίνωση που εξεδόθη όμως όταν το σκάφος είχε ήδη ολοκληρώσει την αποστολή του και επέστρεφε στα Δαρδανέλια.

Το περιστατικό με το «Τσεσμέ» δεν έχει καμιά σχέση με το επεισόδιο του «MALENE OSTERVOLD», νορβηγικού ερευνητικού σκάφους που πραγματοποίησε πετρελαϊκές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο τον Νοέμβριο του 2008, για τις οποίες εκδόθηκε παράνομη NAVTEX, με την Τουρκία να δηλώνει ότι πρόκειται για έρευνες στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Με την Τουρκία να δείχνει αποφασισμένη να μην αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο της γενικότερης αμφισβήτησης εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το περιεχόμενο αλλά και την προοπτική των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται με τη νέα σύνθεσή τους και επικεφαλής τους κ. Αποστολίδη και Σινιρίογλου, οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα λίγο πριν το «Τσεσμέ» βάλει πλώρη για την περιοχή βορειοανατολικά της Σαμοθράκης.

Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής είναι σαφές το μήνυμα που θέλησε να στείλει η Αγκυρα, καθώς εκεί ακριβώς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων βρίσκεται η ξέρα Ζουράφα ή Λαδόξερα, όπου υπάρχουν εκτιμήσεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι φυσικά και το γεγονός ότι η Ζουράφα, η ακρότατη νησίδα του Θρακικού Πελάγους, καταγράφεται στην περίφημη έκδοση των «Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκίας» του 1998 ως... τουρκική.

Κλιμάκωση

Φεστιβάλ μίσους στα σύνορα με χορηγό την κυρία Μπερίσα

Την περασμένη εβδομάδα και τα δύο κόμματα με στήριξη όχι μόνο από εθνικιστές και Κοσσοβάρους αλλά και έμμεση στήριξη από τον ίδιο τον κ. Μπερίσα (καθώς επίσημος υποστηρικτής ήταν η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού και το υπουργείο Πολιτισμού) διοργάνωσαν στους Αγ.Σαράντα το «4ο Φεστιβάλ Τραγουδιού και χορού για την «Τσαμουριά»». Μετά το τριήμερο φεστιβάλ το κόμμα PDU οργάνωσε πορεία με πούλμαν και αυτοκίνητα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου είχε στηθεί εξέδρα για την εκδήλωση για... «θύματα της ελληνικής γενοκτονίας»!

Ο αρχηγός του κόμματος Σ.Ιντρίζι σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα δήλωσε ότι «ορκίζεται στους τάφους των θυμάτων ότι η «Τσαμουριά» είναι δική μας και πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην «Τσαμουριά» μας...».

Ακόμη πιο γλαφυρός ήταν ο άλλος βουλευτής του κόμματος. ο Ντασαμίρ Ταχίρι, που δήλωσε στους συγκεντρωμένους: «Αδέλφια, σας υπόσχομαι ότι έπειτα από έναν χρόνο εμείς όλοι μαζί θα γιορτάσουμε στην Ηγουμενίτσα όπως οι πρόγονοί μας?».

Οι ακραίοι αυτοί Αλβανοί εθνικιστές παρουσίασαν και συγκεκριμένο κατάλογο «απαιτήσεων» προς την Ελλάδα:

«Την αναγνώριση γενοκτονίας εις βάρος των τσάμηδων, αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων, ανέγερση μνημείων στην «Τσαμουριά» στη μνήμη των θυμάτων, επιστροφή περιουσιών και δικαίωμα επιστροφής των «Τσάμηδων» και αναγνώριση? μειονοτικών δικαιωμάτων στους ορθόδοξους τσάμηδες που έχουν απομείνει στα εδάφη τους στην Ελλάδα».

Τα όσα δηλώνει και απαιτεί το PDU ή το άλλο κόμμα, το PDI και η Οργάνωση «Τσαμουριά» που θεωρούν ως κομμάτι του αλβανικού εθνικού κορμού, όχι μόνο τη Βόρειο Ηπειρο αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής Ηπείρου μέχρι την Πρέβεζα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν γραφικά, αν και υπενθυμίζεται ότι ουδέποτε η αλβανική πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον από το 1992 και μετά, δεν αποκήρυξε τον αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδας με όχημα το «τσάμικο».

Ενα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η δρομολογημένη κατάργηση των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες Σένγκεν,κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κινήσεις των ακραίων Αλβανών εθνικιστών σε ελληνικό έδαφος.

Δεν είναι επίσης αμελητέο το γεγονός ότι ο κ. Μπερίσα όχι μόνο δεν αποτρέπει τέτοιες κινήσεις αλλά σιωπηρά φαίνεται να τις υποθάλπει για λόγους και εσωτερικών ισορροπιών και για λόγους προσωπικής στρατηγικής, καθώς επιδιώκει να συνδέσει την πρωθυπουργία του με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας αλλά και την προώθηση της εθνικής ολοκλήρωσης των Αλβανών.

Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να αφυπνίσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. η Αθήνα οφείλει να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα και να απαιτήσει την επίσημη αποκήρυξη και οριστική εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού αυτού του είδους, ως βασική προϋπόθεση για τις ομαλές ελληνοαλβανικές και ευρωαλβανικές σχέσεις.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ



Share


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.