Κυριακή 1 Αυγούστου 2010
«Ανοιχτή διακυβέρνηση»
Μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες ή πολιτικές και επικοινωνιακές μπλόφες (διαλέγετε και παίρνετε), με την οποία εγκαινίασε τη θητεία της η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν η περιβόητη «ανοιχτή διακυβέρνηση» ή, επί το… ελληνικότερον, το «οpen government».
Η «ανοιχτή διακυβέρνηση», παρά το σύντομο του βίου της, έχει, ήδη, πληρωθεί ακριβά από τον ελληνικό λαό:
Διέλυσε τα χρεωμένα νοσοκομεία, παρέλυσε τους αμήχανους οργανισμούς, απέκοψε τους υπουργούς και υφυπουργούς από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, διατήρησε στις προμήθειες και στα νοσηλευτήρια το μεγάλο παλιό φαγοπότι, αδρανοποίησε τους ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, διεύρυνε το δημόσιο έλλειμμα (στα επιθυμητά ποσοστά;) και στέρησε από τους υπουργούς και υφυπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους το δικαίωμα και την ευχέρεια να επιλέγουν τους συνεργάτες τους.
Και γιατί όλα αυτά τα ζημιογόνα; Για δύο και μόνο λόγους:
Πρώτο, για να δείχνει η κυβέρνηση προς τον Λαό, που την εμπιστεύτηκε, ότι αναζητεί τους αξιότερους -για στελέχωση των μετακλητών κρατικών θέσεων- ανάμεσα στους ικανούς όλων των χρωμάτων… Και,
Δεύτερο, για να δέχεται η κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις άξιων Ελλήνων και Ελληνίδων, αλλά, στο τέλος, και κατά ποσοστό πάνω από 90%, να πρυτανεύουν κομματικά κριτήρια για την πρόσληψή τους. Κι έτσι, για τρίτη φορά, κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, να πραγματοποιείται μια σιωπηρή (και συγκεκαλυμμένη) κομματικοποίηση του κράτους.
Ακόμη και κορυφαία στελέχη και του κόμματος και της κυβέρνησης έχει ενοχλήσει η υποκριτική, όσο και παραλυτική αυτή τακτική και πολιτική τη «ανοιχτής διακυβέρνησης».
Προχθές στη Βουλή, κατά την ακρόαση Σπυρόπουλου, ένας κορυφαίος υπουργός και ένα ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, ουσιαστικά, με τις σκληρές τοποθετήσεις τους, διάβασαν τον επικήδειο της «ανοιχτής διακυβέρνησης».
Ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαδικασία «εξευτελιστική», ο οποίος υπογράμμισε ότι κανένας σοβαρός τεχνοκράτης δεν επέδειξε ενδιαφέρον και ο οποίος τόνισε ότι, όταν ρωτούσε κάποιους ικανούς, γιατί δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον, του απαντούσαν:
- Ούτε χρήματα δίνετε ούτε κύρος ή κάτι άλλο.
Το μόνο που προσφέρετε απλόχερα είναι ο εξευτελισμός…
Παράλληλα, ο τέως πρόεδρος της Βουλής και πολλάκις υπουργός κ. Απ. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός οι υπουργοί να μην έχουν λόγο για τους συνεργάτες του. Όπως χαρακτήρισε απαράδεκτο και το «επί εννιάμηνο έλλειμμα λειτουργικότητας του κράτους». Το οποίο, έστω και τώρα, «πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα»!
Χ.ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΣ-Α.Τ.
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.