ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Κάνοντας τουρισμό στο Τουρισμού – Πολιτισμού



Ναι, ασφαλώς δεν έπρεπε να λένε μεγάλα λόγια για τον φετινό Τουρισμό (σε σύγκριση με το 2009 της Νέας Δημοκρατίας) ούτε η υφυπουργός Αντζελα Γκερέκου ούτε ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος. Διάττων αστήρ η πρώτη, κομήτης του Τουρισμού ο δεύτερος. Ηδη από την κ. Γκερέκου πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς και δικαιωμένοι οι προκάτοχοι της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή, όπως οι Αρης Σπηλιωτόπουλος και Κώστας Μαρκόπουλος.
Τους κατηγόρησε, τους λασπολόγησε, ιδιαίτερα τον δεύτερο, ως αρχάγγελος της εντιμότητας και της κάθαρσης, για να φύγει ντροπιασμένη από το υπουργείο Τουρισμού σε σκάνδαλο «συνενοχής» του συζύγου της επί χρόνια και σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου. Η λέαινα του δημοσίου χρήματος είχε σύζυγο φοροκλέπτη, φοροένοχο.

* Οσο για τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο, αποτελεί θαυμαστή περίπτωση πολιτικού προϊσταμένου ο οποίος δεν έχει ξεχωρίσει σε τίποτα, για καμιά απόφαση και ιδιαίτερη πρωτοβουλία του. Και υποτίθεται ότι είναι ειδικός και έμπειρος στην Επικοινωνία. Φλατ σε όλα. Οι διοχετευόμενες εκτιμήσεις από το Μαξίμου για μετακίνησή του από του Τουρισμού – Πολιτισμού και τη μετατροπή του σε ένα είδος Καρδιναλίου στο Μαξίμου πιστοποιούν αυτή την αποτυχία για την παραγωγή έργου, αποτελέσματος, έστω σοβαρού οράματος.

Ολα αυτά ως αδυναμίες – απώλειες αποτυπώνονται στις αποτυχίες του φετινού καλοκαιριού στον Τουρισμό (όπως και στους άλλους τομείς του υπουργείου, όπως ο Αθλητισμός και τα Πολιτιστικά).

Η Ελλάδα γνωρίζει πτώση αισθητή, τη δεύτερη μετά το περσινό καλοκαίρι, και ας δίνει ψευτοπαρηγοριές ο νέος υφυπουργός Γ. Νικητιάδης.

Επιπλέον, στη γειτονική χώρα, την Τουρκία, η αύξηση φτάνει το 20% και μικρές βελτιώσεις, ποσοστών – εσόδων προεξοφλούνται στην Κύπρο, Αίγυπτο, Ιταλία, άλλες βαλκανικές περιοχές (Αλβανία, Μαυροβούνιο).

* Ασφαλώς οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες και μπορεί να αποδειχθούν επιπόλαιες. Υπάρχει, όμως, αναμφισβήτητα ελληνική ιδιαιτερότητα, όπως ελληνική αποτυχία. Για λόγους που φταίει απολύτως ο Γερουλάνος και ο Νικητιάδης ή η Γκερέκου από πέρυσι τον Οκτώβριο;

Οχι, ασφαλώς. Υπήρξαν σοβαρές αιτίες που έπληξαν τη διεθνή εικόνα και τη διεθνή ασφάλεια της χώρας για τις οποίες δεν ευθύνεται –παρά ελάχιστα, ίσως– συνολικά η κυβέρνηση. Οικονομική κρίση, διεθνής διασυρμός, κινδυνολογία εθνικού «Τιτανικού», απεργίες, εντάσεις, διαμαρτυρίες, βίαια επεισόδια. Η ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού δεν είναι η αδυναμία του να βρει κονδύλια «διαφήμισης διορθωτικής» στο εξωτερικό, αλλά για άλλα κρίσιμα. Συρρίκνωσε και αποσταθεροποίησε πολλά γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό (όπως απέτυχε παρόμοια στην ΕΡΤ). Δεν υλοποίησε έξυπνες, δραστήριες, επιτυχείς πολιτικές προβολής με τις αναγκαίες προσωπικές του επισκέψεις – παραστάσεις στο εξωτερικό. Δεν του πάνε. Ποτέ δεν διεκδίκησε τα δικαιώματα των ανθρώπων του Τουρισμού απέναντι σε φαινόμενα αποκλεισμού της Ακρόπολης, των λιμανιών, των πλοίων. Κάτι χλιαρές δηλώσεις το πολύ. Και βεβαίως ανακάλυψε το πρόγραμμα ενίσχυσης του Εσωτερικού Τουρισμού προχθές. Τέλη Ιουλίου. Κανένα γενικό σχέδιο και στρατηγική.

Δεν είναι άνθρωπος της δράσης, της σκληρής δουλειάς ο κ. Γερουλάνος. Τουρίστας ιδεών και ερμητικός μάλλον αποδεικνύεται.



Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.