Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Ισχυροποιείται ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης θάλασσας
Τρία περιπολικά σκάφη και τρία σύγχρονα υποβρύχια Project 636 πρόκειται να παραδοθούν στον Στόλο της Μαύρης θάλασσας ενισχύοντας τη ναυτική δύναμη της Ρωσίας στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχηγού του ρωσικού Ναυτικού Ναυάρχου Vladimir Vysotsky σε ρωσικά ΜΜΕ στις 25 Ιουλίου τα τρία σύγχρονα υποβρύχια πρόκειται να... παραδοθούν στην διοίκηση του Στόλου της Μαύρης θάλασσας μέχρι το τέλος του 2010. Όπως ανέφερε ο Ρώσος Ναύαρχος η Ρωσία θα μπορέσει να παρατάξει έναν πλήρη εξοπλισμένο και σύγχρονο Στόλο το 2050. Το σύνολο των καινούργιων μονάδων του ρωσικού Στόλου θα είναι διαθέσιμο μέχρι το 2035.
Από τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου Ναυάρχου αλλά και από παλαιότερες ανακοινώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ξεκάθαρα το ενδιαφέρον της Ρωσίας για αυτήν την περιοχή ιδιαίτερα δε όταν πριν από ένα μήνα είχε ανακοινωθεί ότι το ρωσικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο απόσπασης δύο φρεγατών από το Στόλο της Βαλτικής των Neustrashimy και Yaroslav Mudry κλάσης Neustrashimy (Project 11540), χωρίς όμως να υπάρχει κάποια καθορισμένη ημερομηνία για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.
Επιπρόσθετα με βάση το σχεδιασμό του ρωσικού Ναυτικού ο Στόλος της Μαύρης θάλασσας πρόκειται να ενισχυθεί στο εγγύς μέλλον με την φρεγάτα κλάσης Admiral Kasatonov (Project 22350 καθελκύστηκε το 2009 παραδίνεται το 2012), το υποβρύχιο Sevastopol κλάσης Project 677 (καθελκύστηκε το 2006), ένα μικρό πυραυλοφόρο σκάφος κλάσης (Project 21631 πρόκειται να καθελκυστεί εντός του 2010), και την κορβέτα Provorny κλάσης Steregushchy (Project 20380 πρόκειται να καθελκυστεί το 2011).
Αυτή την περίοδο ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης θάλασσας διαθέτει ένα καταδρομικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης Slava (1983), δύο αντιτορπιλικά κλάσης Kara (1974, 1973), ένα αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης Kashin (1969), δύο φρεγάτες Krivak (1978, 1979), 4 κορβέτες κλάσης Grisha I και ΙΙ (1982-1983), μία κορβέτα κλάσης Mukha (1984), 2 κορβέτες κλάσης Dergach (1988, 1991), 2 κορβέτες κλάσης Nanuchka-III (1976, 1983), μία πυραυλάκατος κλάσης Matka Mod, δύο πυραυλακάτους κλάσης Tarantul-III Mod (1985), τρείς πυραυλακάτοι κλάσης Tarantul-III (1988, 1991, 1991) και ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo (1990).
Όπως γίνεται αντιληπτό το σύνολο των σκαφών επιφανείας του Στόλου αποτελείται από σκάφη μικρού εκτοπίσματος. Αυτή η κατάσταση πρόκειται σύντομα αλλάξει με την άφιξη των νέων μεγάλων μονάδων επιφανείας όπως των φρεγατών κλάσης Neustrashimy (4400 τόνων), της φρεγάτας κλάσης Admiral Kasatonov (4500 τόνων) και της κορβέτας Provorny (1900 τόνων).
Η ανακοίνωση μεταφοράς των τριών περιπολικών σκαφών και των τριών υποβρυχίων αποτελεί επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας του ρωσικού Ναυτικού να αποκτήσει μία σοβαρή και υπολογίσιμη παρουσία στην περιοχή. Παράλληλα δείχνει την ευελιξία και την δυνατότητα του ρωσικού Ναυτικού να αντιδρά σε σύντομο χρονικό διάστημα στις εξελίξεις που βλέπει να έρχονται στην περιοχή (βλ. στρατιωτική ενίσχυση Τουρκίας, ενεργή ναυτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Γεωργία) επιταχύνοντας ουσιαστικά την ενίσχυση του Στόλου της Μαύρης θάλασσας, με υπάρχουσες ναυτικές μονάδες ανεξαρτήτως του μακροχρόνιου σχεδιασμού που περιλαμβάνει την ναυπήγηση νέων μονάδων υποβρυχίων και επιφανείας.
Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν ταράξει τα ήσυχα νερά της Μαύρης Θάλασσας για τους Τούρκους που ουσιαστικά απολάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια μετά την πτώση της ΕΣΣΔ την ανυπαρξία μίας σοβαρής ναυτικής δύναμης στην περιοχή. Αποτέλεσμα των ρωσικών κινήσεων ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση για την δημιουργία μίας νέας ναυτικής βάσης στην Τραπεζούντα όπου θα ελλιμενίζονται σύμφωνα με πληροφορίες δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο.
Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναμφίβολα αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την ναυτική ισορροπία στο Αιγαίο αφού δεν είναι τίποτα άλλο από την αρχή μίας νέας κατάστασης που αναμφίβολα κρύβει πολλές εκπλήξεις αφού το μόνο σίγουρο είναι η σταδιακή ενίσχυση του ρωσικού Στόλου στην περιοχή με νέες σύγχρονες μονάδες και η βέβαια αναπροσαρμογή των τουρκικών σχεδίων στην νέα πραγματικότητα.
Πηγή
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.