ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Τουρκικό σκάφος στην Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο.


Εφαρμόζεται η μυστική ατζέντα με τον Ερντογάν για τα πετρέλαια του Αιγαίου;

Από τις 05:20 το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος σκάφος «Τσεσμέ» (Α599 TCG Çeșme) πλέει βόρεια της Σαμοθράκης, σε μια κίνηση που κρίνεται ως απάντηση στις δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη πως η Αθήνα προχωράει στην έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.
Χαρακτηριστικό της αντίδρασης της Άγκυρας είναι ότι το «Τσεσμέ» το συνόδευαν δύο τουρκικά πολεμικά τα οποία όμως αποχώρησαν όταν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής».

Το σκηνικό «ξυπνάει» μνήμες από το «Χόρα» του 1976 και το «Σισμίκ» του ‘87 καθώς στην Άγκυρα έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο διάταγμα που εξουσιοδοτεί την Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων σε μια νοητή γραμμή (διαχωρισμός του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό) που ξεκινά από την Κύπρο, θα περνά από το Καστελόριζο, τα Ίμια, τη Λαδόξερα της Σαμοθράκης που αναβλύζει πετρέλαιο και θα καταλήγει στην Θράκη, οδηγώντας σε μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι το θέμα της «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μανιάτη, είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανώνυμης εταιρείας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει Διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά θα προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».


antinews



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.