ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Πάνος Πρεβεδούρος: Ένας Έλληνας υποψήφιος δήμαρχος στη Χαβάη....




Όλοι μπορούμε να φανταστούμε έναν Ελληνοαμερικάνο να διεκδικεί κάποιο αξίωμα στη Νέα Υόρκη, το Ιλινόις ακόμα στο Νότο της Αμερικής. Αλλά θα πιστεύατε ότι ένας Έλληνας διεκδικεί το αξίωμα δημάρχου στη Χονολουλού της Χαβάη;
 Προφανώς οι Έλληνες είναι παντού και συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα, πρόθυμοι να βοηθήσουν σε μια περίοδο όπου ο καθένας πρέπει να αναλάβει δράση. Ο Πάνος Πρεβεδούρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Ελληνοαμερικάνος που ανακηρύχθηκε ηπερήρωας της Χαβάη από τον τοπικό τύπο, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές του 2010, που θα γίνουν στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο Πάνος Πρεβεδούρος γεννήθηκε στην Πάτρα όμως αγαπάει τη Χαβάη σαν δεύτερη πατρίδα του. Αυτή την περίοδο είναι καθηγητής δομικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Manoa. Ήταν και στο παρελθόν υποψήφιος για δήμαρχος της Χονολουλού λαμβάνοντας 18% των ψήφων και φτάνοντας στην 3η θέση. Ο Πάνος Πρεβεδούρος μας μίλησε αποκλειστικά για την εκστρατεία του και για αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υποψήφιους.


Από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεστε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα και τέλειωσα τις σπουδές μου στη Μηχανολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.



Πότε πήγατε στη Χαβάη;

Το 1990, αφού τέλειωσα το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό μου στη Συγκοινωνιακή Τεχνική στο Πανεπιστήμιο του Northwestern στο Evanston, Illinois.



Πώς είναι η ζωή στη Χαβάη; (οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι σαν να κάνεις διακοπές όλο το χρόνο)

Η Χονολουλού είναι το μόνο μέρος των ΗΠΑ, όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να έχουν δύο και τρείς δουλειές. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Οι υψηλές τιμές και η υψηλή φορολογία οδηγούν το «κόστος ζωής στον παράδεισο» στα ύψη, επηρεάζοντας τους πάντες και ιδιαίτερα τους άπορους. Όμως αξίζει τον κόπο, αφού υπάρχει το πλεονέκτημα των 78 βαθμών Fahrenheit (25,5°C), πάνω κάτω. Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα προσαρμόζεται το ανθρώπινο σώμα σε θερμό κλίμα. Το ίδιο και το μυαλό. Κανείς δεν παραπονιέται που δεν χιονίζει τα Χριστούγεννα. Το αντίθετο μάλιστα… πάνω από 250.000 άνθρωποι από όλη τη χώρα συρρέουν εδώ το χειμώνα για να αποφύγουν το κρύο.



Η ρυθμοί στη Χονολουλού είναι αργοί και χαλαροί;

Κάθε άλλο παρά αργοί είναι και αυτό το δείχνουν έρευνες για τη συμπεριφορά των οδηγών. Όμως υπάρχει και στην οδήγηση το «πνεύμα του aloha». Μόλις φύγεις από το κέντρο και τους αυτοκινητόδρομους οι ρυθμοί πέφτουν. Μπορείς να βρεθείς στην εξοχή ή σε τροπικό δάσος μέσα σε μισή ώρα από οποιοδήποτε σημείο της Χονολουλού. Όσοι επισκέπτονται το Μαουί, το Καουάι και το μεγάλο νησί της Χαβάη θα διαπιστώσουν ότι οι ρυθμοί εκεί είναι πιο χαλαροί.



Η Χαβάη έχει ελληνική κοινότητα; Με πόσους Έλληνες;

Υπάρχουν πολλοί λίγοι Έλληνες και Κύπριου πρώτης γενιάς αλλά μερικές εκατοντάδες ανθρώπων στο Οάχου που είναι κατά το ήμισυ Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Η ελληνική κοινότητα και όχι μόνο, υποστηρίζει μια μεγάλη ορθόδοξη εκκλησία, την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μια φορά παρευρέθηκα στη Λειτουργία της Ανάστασης με τον Michael Dukakis, που τώρα βρίσκεται στο UCLA, και ο οποίος δίδασκε στο πανεπιστήμιο της Χαβάη μετά την υποψηφιότητά του για την Προεδρία.

Σας υποστηρίζουν;

Ναι, ήταν περήφανοι που ήμουν υποψήφιος το 2008 και θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά μου και το 2010.


Ποια είναι τα χόμπυ σας;

Ήμουν μέσα στα αυτοκίνητα από τα πρώιμα εφηβικά μου χρόνια και κατάφερα να πάρω το αγωνιστικό δίπλωμα που χορηγεί το SCCA. Έχω ακόμα το Miata μου με τους κλωβούς ασφαλείας αλλά τώρα είναι κατά κύριο λόγο ο βασιλιάς του γκαράζ. Εκτός αυτού, το μεγάλωμα δυο παιδιών, μου επιτρέπει να πηγαίνω για κολύμπι και καγιάκ, αθλήματα που και τα δυο παιδιά μου αγαπάνε.



Γιατί αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για δήμαρχος;

Γιατί υπάρχουν πολλές καλές ιδέες που χάνονται. Συνηθισμένοι πολιτικοί όλων των παρατάξεων δεν γνωρίζουν κάτι άλλο πέραν του να φορολογούν και να ξοδεύουν και παραδίδουν έργα και υπηρεσίες χωρίς την απαιτούμενη αξιολόγηση και ιεράρχηση. Εξαπατούν τον κόσμο διότι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα έργα αυτά. Πολλές πόλεις έχουν τη δυνατότητα να προοδεύσουν και η Χονολουλού έχει μείνει πολύ πίσω. Βρίσκεται στην 3η θέση με τους χειρότερους δρόμους της χώρας και έχει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ως ειδικός της Δομικής Μηχανικής και της Συγκοινωνιακής Τεχνικής, τα θέματα αυτά είναι ακριβώς στο τομέα μου και έχω συγκεκριμένα (και οικονομικά προσιτά) σχέδια για την επίλυσή τους, μερικά εκ των οποίων έχω δημοσιεύσει μεταξύ των 200 άρθρων μου στο blog μου http://fixoahu.blogspot.com/.



Η πολιτική είναι κάτι που οι Έλληνες έχουν στο αίμα τους;

Ένα παλιό ελληνικό ρητό λέει πως αν σηκώσεις μια πέτρα από κάτω θα βρεις ή ένα φίδι ή έναν πρόεδρο. Τον περισσότερο καιρό της ζωής μου ασχολούμουν με μελέτες αποδοτικές από πλευράς κόστους και όχι με «αρχηγηλίκια». Για πολλά χρόνια παρατηρούσα πως διευθύνεται η πόλη και η χώρα μας και είναι για γέλια. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, πρέπει να γίνουν καλύτερα.



Ήσασταν υποψήφιος και το 2008. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ποιο ήταν το μήνυμα από τους ψηφοφόρους σας;

Πολλοί μας χαρακτήριζαν υποψήφιους του 3% από πολύ νωρίς. Εμείς καταφέραμε και συγκεντρώσαμε το 18% των ψήφων ενώ ξοδέψαμε κάτω από 50.000 δολάρια για την εκστρατεία. Τερματίσαμε τρίτοι στον αγώνα. Οι πρώτοι ξόδεψαν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 49%!

Το μήνυμα ήταν και παραμένει πως πρέπει να ξαναπροσπαθήσουμε και να διώξουμε τη διαφθορά και τα ειδικά συμφέροντα από το δημαρχείο της Χονολουλού. Παρεμπιπτόντως, η Χονολουλού είναι η 14η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. (Βρίσκεται όμως μόλις στην 53η θέση μεταξύ των μητροπολιτικών περιοχών. Οι δήμαρχοι διοικούν πόλεις και όχι μητροπολιτικές περιοχές.)



Ποιοι είναι οι κύριοι αντίπαλοί σας;

Πολιτικοί, των οποίων η θητεία κοντεύει να λήξει και άνεργοι πολιτικοί. Θα είναι ένας σκληρός αγώνας με συμμετέχοντες με μεσαία ή μεγάλη αναγνωρισιμότητα, γεγονός που αποτελεί σπουδαίο παράγοντα στην πολιτική. Ο τωρινός διευθύνων σύμβουλος χρηματοδοτείται από συμφέροντα μεταφορών και έχει ήδη μαζέψει πάνω από 300.000 δολάρια για έναν αγώνα που δεν έχει αρχίσει ακόμα! Ο τωρινός δήμαρχος σκοπεύει να μην διεκδικήσει το αξίωμα του κυβερνήτη. Μόνο όταν συμβεί αυτό, θα αρχίσει ο αγώνας για την ανάδειξη δημάρχου. Ο εισαγγελέας Peter Charlisle θα συμμετάσχει και είναι ενεργός στο να κλείνει συμφωνίες ενώ ο προηγούμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Danovan Delacruz φλερτάρει με την ψήφο της εξοχής και των ανθρώπων από τις Φιλιππίνες.



Τι κάνει την εκστρατεία σας ξεχωριστή από των υπόλοιπων υποψήφιων;

Είμαι ο μόνος από τους πέντε υποψήφιους που είμαι μηχανολόγος, συντηρητικός και ενάντια στην κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου στο όμορφο Οάχου. Ο σιδηρόδρομος έχει τη χρησιμότητά του αλλά δεν έχει θέση σε ένα παραδεισένιο νησί. Εγώ ασχολούμαι με λύσεις ενώ αυτοί με ρητορείες που χαϊδεύουν τα αυτιά.



Οι αντιλήψεις σας τείνουν προς τους Δημοκρατικούς ή προς τους Ρεπουμπλικάνους;

Βαθιά μέσα μου τείνω στο να είμαι Φιλελεύθερος και στην τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα αυτό με τοποθετεί κοντά στους Ρεπουμπλικάνους.



Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να αλλάξετε στη Χονολουλού;

Τις λακκούβες στους δρόμους. Είμαστε στην 3η θέση με τους χειρότερους δρόμους της χώρας και έχουμε ήπιο κλίμα και σχεδόν καθόλου βαριά φορτηγά, ωστόσο έχουμε πολύ κακούς δρόμους. Αυτό είναι άσχημο και για τους ντόπιους και για τους τουρίστες, όμως είναι αποτέλεσμα της 12χρονης εγκατάλειψης. Οι προηγούμενοι δήμαρχοι έβαζαν τη βελτίωση του κυκλοφοριακού και των δρόμων σε δεύτερη μοίρα για να συντηρούν όσο το δυνατόν πιο άθλιες καταστάσεις, ώστε να έχουν την υποστήριξη των αγανακτισμένων οδηγών για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για την ανάπτυξη συγκοινωνιών.

Την ατζέντα μου θα τη βρείτε στο blog μου FixOahuNow.com.



Πότε είναι οι εκλογές;

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010




Από την Κλειώ Μαυρίδου

http://usa.greekreporter.gr/




Share


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.