ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Σε άτακτη υποχώρηση οδηγείται η κυβέρνηση


Σε άτακτη υποχώρηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό. Οι δημοσκοπήσεις – κόλαφος, οι σφοδρές αντιδράσεις των εργαζόμενων η θύελλα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, βάζουν σε δεύτερες σκέψεις και τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον κ. Α. Λοβέρδο. Άλλωστε, τα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν σκληρότερα απ’ ότι προέβλεπε το Μνημόνιο, κι όπως είχε γράψει το antinews προφανώς η κυβέρνηση παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια ανακοινώνοντας πολύ σκληρά μέτρα για να φανεί στη συνέχεια πιο…
 λάιτ και να πάρει ορισμένα από αυτά πίσω.
Από την άλλη, το κόμμα βράζει και πολλοί βουλευτές πιέζουν για αλλαγές ενώ πληροφορίες από δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για μπαράζ προσφυγών τις επόμενες εβδομάδες κατά των μέτρων. Μάλιστα, δικαστικοί λένε ότι πολλά από τα μέτρα μπορεί να κριθούν αντισυνταγματικά είτε σε ελληνικά είτε σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Δεν αποκλείεται, επομένως, τη Δευτέρα ή την Τρίτη να γίνουν κάποιες αλλαγές στο προεδρικό διάταγμα που αφορά στις απολύσεις και τις αποζημιώσεις, αλλά και στο ασφαλιστικό που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.

Οι… διορθώσεις που συζητούνται ιδιαίτερα στο υπουργείο Εργασίας έχουν να κάνουν π.χ. με το χρόνο προειδοποίησης μιας απόλυσης. Αντί δηλαδή ο εργοδότης να προειδοποιεί στους 4 μήνες τον εργαζόμενο, όπως λέει το ΠΔ, ο χρόνος να πάει στους 6 μήνες ή και περισσότερο, ειδικά για όσους δουλεύουν χρόνια στην ίδια δουλειά.

Υπό συζήτηση είναι τα λεφτά της αποζημίωσης που θα παίρνει ο απολυμένος. Δηλαδή να μη μειωθεί το ποσό στο 50%, αλλά να υπάρξει κάτι περισσότερο ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους.

Δεδομένη θεωρείται η μείωση του ποσοστού τω απολύσεων από 5% σε 4% (σήμερα είναι 2%).

Συζητήσεις γίνονται για το πόσα χρήματα θα μπορούσε να δώσει ο ΟΑΕΔ ως επιδότηση τους νεοπροσλαμβανόμενους που θα παίρνουν 570 ευρώ. Ενδεχομένως, ο Οργανισμός να συμπληρώνει το ποσό που δεν θα παίρνει ο νέος και το οποίο υπολογίζεται από 70% έως 85% του βασικού μισθού ανάλογα με την ηλικία του.

Τέλος, ένα θέμα που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις είναι ο φόβος μήπως οι απολύσεις σημάνουν την αντικατάσταση ανθρώπων που δουλεύουν χρόνια (άνω των 50 ετών) με νεαρούς που θα παίρνουν το βασικό μισθό. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και να μπει πλαφόν στο πόσοι θα αντικαθίστανται από νεαρούς με μισθούς πείνας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς σχέδιο, υπό το κράτος του πανικού που φέρνει το ΔΝΤ και πολλές φορές εμφανίζεται να δρα περισσότερο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τρόικας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων παρά του κόσμου.
antinews





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.