ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ύποπτα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους.










Η παράταση της αβεβαιότητας παραλύει την επιχειρηματική ζωή και την πραγματική οικονομία και εξαντλεί την κοινωνία.....

Η παράταση της αβεβαιότητας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας δίνει τροφή σε κινδυνολογικά σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να προχωρεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ακόμη και σε στάση πληρωμών. Οι χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία ζητεί πρόσθετα μέτρα για να δώσει την οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο και συντηρούν τη νευρικότητα στις αγορές. Για ακόμη μία φορά το θετικό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης αντιστράφηκε από ύποπτα σενάρια στον διεθνή Τύπο, τα οποία κάνουν λόγο για χρεοκοπία της χώρας. Τα spreads κινήθηκαν και χθες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 11 μηνών. Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες ότι η ελληνική κρίση θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ οι οποίες έχουν υψηλό έλλειμμα και δημόσιο χρέος, όπως η Πορτογαλία, τα ομόλογα της οποίας δοκιμάζονται τώρα από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Ολα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα για την ευρωζώνη, τις πολιτικές αδυναμίες της οποίας εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι αγορές.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της είναι πια κυρίαρχο στον διεθνή Τύπο, αλλά και στις αναλύσεις οικονομολόγων και επενδυτικών οίκων. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, ακόμη και αν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Θεωρούν ότι το πρόγραμμα διάσωσης που μας επιβάλλουν η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πολύ βαρύ και δεν θα μπορέσει να το σηκώσει η κυβέρνηση. Υποστηρίζουν ότι το βάθος των μεταρρυθμίσεων και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την υλοποίησή τους αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αντοχής και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η κυβέρνηση υπό την πίεση των αντιδράσεων.


Σε κάθε περίπτωση, η παράταση της αβεβαιότητας έχει παραλύσει την επιχειρηματική ζωή του τόπου και την πραγματική οικονομία, ενώ έχει κουράσει την κοινωνία. Πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για χάσιμο και πιέζουν την κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της και να ανακοινώσει το ταχύτερο δυνατόν τα μέτρα που ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ ώστε να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.



Σε χθεσινό δημοσίευμα η εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes» υποστηρίζει ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Οπως αναφέρει, αυτό μπορεί να γίνει είτε με την έκδοση ενός νέου, μακροχρόνιου ομολόγου, π.χ. 25 ετών, το οποίο θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα ομόλογα, είτε αυξάνοντας τον χρόνο αποπληρωμής όλων των ομολόγων, π.χ. κατά πέντε χρόνια. Δηλαδή ένα πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 6% να γίνει 10ετές με το ίδιο επιτόκιο και αντίστοιχα ένα 10ετές να γίνει 15ετές κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτόν υπολογίζεται ότι οι ετήσιες δανειακές ανάγκες του Δημοσίου θα μειωθούν και οι δαπάνες για τόκους θα περιοριστούν έως και κατά 60%, δίνοντας ανάσες στην κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος σε πρώτη φάση και για την αποπληρωμή του χρέους στη συνέχεια.



Αλλα δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Financial Τimes» και «Τhe Wall Street Journal» υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία και πως θα επαναδιαπραγματευθεί με τους πιστωτές της αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να καταβάλει ένα ποσοστό της τάξεως του 60% ή 70% του χρέους και επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής του. Η κρίση του χρέους κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» και επισημαίνεται: «Οι αγορές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ότι οι πολιτικοί θα αναστρέψουν σύντομα την κατάσταση».



Πηγή : tovima.gr
Γιώργος Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.