ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ποιοι χάνουν τη δουλειά τους.....




















 Τσουνάμι ανέργων στο δημόσιο. Χιλιάδες άτομα στην ανεργία κατʼ επιταγήν του ΔΝΤ


Στο κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνουν εκατοντάδες οργανισμοί και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με στόχο να απομείνουν τουλάχιστον 800 από τους 1.650 που λειτουργούν σήμερα. Μόνο από την πρώτη φουρνιά του Μαΐου κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι 3.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που σήμερα εργάζονται σε 50 οργανισμούς στους οποίους θα μπει λουκέτο. Στην τοπική αυτοδιοίκηση υπολογίζεται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 45.000 άτομα.

Το πρώτο πακέτο περιλαμβάνει συνολικά 200 οργανισμούς, ενώ τους επόμενους μήνες στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν άλλοι 600, κατʼ επιταγήν του ΔΝΤ με θύματα χιλιάδες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο, προβλέπει σε πρώτη φάση την κατάργηση ή την συγχώνευση 70-75 οργανισμών στα υπουργεία Υποδομών, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας, Εσωτερικών και Πολιτισμού, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν λειτουργικά έξοδα που άμεσα ή έμμεσα βαρύνουν τον προϋπολογισμό. Σε πολλούς οργανισμούς που καταργούνται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα λήξουν πρόωρα, αν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο Mega, άφησε ανοιχτό το παράθυρο ακόμη και για απολύσεις μονίμων. Πρώτοι στη σειρά οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό ή που το αντικείμενο αρμοδιότητας ή ο φορέας στον οποίο εργάζονται καταργηθεί πλήρως. Οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μεταταγούν υποχρεωτικά σε άλλους οργανισμούς και θα λαμβάνουν τους μισθούς που δίνονται στις υπηρεσίες όπου θα μεταφερθούν.


Ποιοι οργανισμοί συγχωνεύονται ........


•Υπουργείο Υγείας: Συγχώνευση οκτώ ιδρυμάτων πρόνοιας και συνένωση ιδρυμάτων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

•Υπουργείο Παιδείας: Συγχώνευση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (ΠΙ), του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) και του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ).

•Υπουργείο Μεταφορών: Συγχώνευση της Αττικό Μετρό Α.Ε. με τον ΗΣΑΠ και του ΗΛΠΑΠ με την ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία), συγχώνευση των θυγατρικών του ΟΣΕ, με εξαίρεση την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από τους 7.500 εργαζόμενους περίπου 3.000 θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

•Υπουργείο Εργασίας: Συγχώνευση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (απασχολούνται 1.800 άτομα σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι ως μόνιμοι υπάλληλοι).

•Υπουργείο Πολιτισμού: Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού με 260 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου συγχωνεύεται με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, όπου εργάζονται 320 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου.



Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία:

•Πολυκλαδικού Πολυτεχνολογικού Κέντρου με τη συγχώνευση φορέων όπως η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ), η Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ) το Ελληνικό Κέντρο Αργιλομάζης (ΕΛΚΕΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΛΚΑ).

•Ενιαίου φορέα τυποποίησης-μετρολογίας υπηρεσίας που θα περιλαμβάνει τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

•Απορρόφηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ).

•Ενοποίηση των κατασκευαστικών εταιρειών του δημοσίου (Θέμις Κατασκευαστική, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΣΚ κτλ.)

Ποιοι καταργούνται !!!!

•55 Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη τη χώρα

•Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας

•Σχολή Επιμόρφωσης

•Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

•Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.

•Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ)

•Εταιρείες Διανομής Αερίου

•Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

•Μουσείο και Βιβλιοθήκη Εθνικού Τυπογραφείου

•Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών (ανενεργή)

•Ιόνιος Ακαδημία (ανενεργή)

•Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (ανενεργό)

•Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο Έρευνας (ανενεργό)

•Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ, ανενεργό)

•Εταιρεία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΑΝΤ, ανενεργή)



Βαρύς ο πέλεκυς στην αυτοδιοίκηση



Επώδυνα μέτρα και για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι και νομαρχίες) προβλέπει η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς ιδιαίτερα στους δήμους της χώρας, από όπου υπολογίζεται ότι θα χαθούν μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου 25.000 θέσεις εργασίας, ενώ μαζί με το προσωπικό των νομαρχιών που θα μείνει χωρίς δουλειά εκτιμάται ότι θα εκλείψουν 45.000-50.000 θέσεις εργασίας.

Πρόκειται κυρίως για συμβασιούχους σε δημοτικές επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δήμους που, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανέρχονται πανελλαδικά σε 25.000-30.000. Μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου υπολογίζονται σε 3.000-3.500, ενώ άλλοι 3.000 είναι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου. Οι συνδικαλιστές στην αυτοδιοίκηση υποστηρίζουν ότι αυτές οι περικοπές είχαν εξαγγελθεί και πριν από την προσφυγή στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ωστόσο επισημαίνουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών γνώριζε εκ των προτέρων την εξέλιξη με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τα επώδυνα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Το δεδομένο είναι πως οι απώλειες στην τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι μεγάλες, καθώς εκτός από το πογκρόμ απολύσεων το επόμενο διάστημα, συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούνιο, οπότε λήγουν οι συμβάσεις 7.000 εργαζομένων στους δήμους, θα ακολουθήσει και το κλείσιμο 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων, στις οποίες πανελλαδικά εργάζονται περίπου 35.000 άτομα.


Φόβοι και για τους αορίστου



Εκτός από τους 7.000 συμβασιούχους στους δήμους της χώρας που θα μείνουν άνεργοι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τον δρόμο προς την ανεργία θα πάρουν άλλοι 3.500 άνθρωποι που προσλήφθηκαν με τετράωρη απασχόληση, οι οποίοι ώς το τέλος του 2010 θα μείνουν και αυτοί άνεργοι. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι-συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκφράζουν φόβους και για περικοπές προσωπικού, οι συμβάσεις του οποίου μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου με το νομοσχέδιο Παυλόπουλου. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις για ψαλίδισμα στους αορίστου, μόνο ενδείξεις, και αυτό γιατί είναι ακόμη νωρίς και η εφαρμογή των μέτρων δεν έχει αρχίσει ακόμη”, ανέφερε στη “Μ” συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πρόσθεσε πως η ηγεσία της ομοσπονδίας οδηγείται σε αυτό το συμπέρασμα, δεδομένου ότι από 1-1-2011 μπαίνει λουκέτο σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και συγχωνεύονται νευραλγικές υπηρεσίες στους ΟΤΑ, όπως οι δομές και τα προγράμματα πρόνοιας.

Τα προβλήματα στις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι ζημιογόνες, άρχισαν να γιγαντώνονται από την οικονομική δυσπραγία, με τους συμβασιούχους να μένουν απλήρωτοι από τρεις έως έξι μήνες. Τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για 35.000 συμβασιούχους σε δήμους και νομαρχίες, οι οποίοι εκτός του ότι είναι απλήρωτοι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μείνουν άνεργοι λόγω λήξης των συμβάσεών τους.



Λουκέτο στις δημοτικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ τέλος εποχής θα σημάνει και για τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με κυβερνητική απόφαση καταργούνται, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ, κονδύλια που αποτελούν και τον ετήσιο τζίρο τους. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης, το λουκέτο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αποτραπεί. Και αυτό διότι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έχει ανακοινώσει ότι από τις αρχές του 2011 θα μειωθούν σε μόλις 2.000 τα περίπου 6.000 νομικά πρόσωπα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ελέγχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ, στις οποίες εργάζονται περίπου 35.000 άτομα. Σε αυτά προστίθενται περισσότερα από 10.000 άτομα, αιρετά ή μη, που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια. Βάσει μάλιστα σχετικής μελέτης μόνο την τελευταία τριετία οι ζημίες των δημοτικών επιχειρήσεων, που επιχορηγούνται κατά κύριο λόγο από το κράτος, αυξήθηκαν κατά 65%. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητά τους οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες.

Στον νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περίπου 50 δημοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις, ενώ στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι από τρεις έως έξι μήνες.



Συγχωνεύσεις νομικών προσώπων



Μετά την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο του 2011, το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στη δημιουργία νέων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Αυτά τα πρόσωπα, χωρίς άλλη κωδική ονομασία, θα συγκροτούν:

1. Οι δομές πρόνοιας, όπως τα ΚΑΠΗ, οι παιδικοί σταθμοί, το “Βοήθεια στο Σπίτι” και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ).

2. Τα προγράμματα αθλητισμού, πολιτισμού και παιδείας.

3. Επίσης θα δημιουργηθεί από μια δημοτική επιχείρηση σε κάθε δήμο, η οποία θα αναπτύσσει δράση βάσει της απόφασης που θα λάβει η δημοτική αρχή.

4. Ακόμη στους δήμους θα συσταθούν και ανώνυμες εταιρείες που θα αναλάβουν την αξιοποίηση πολύ συγκεκριμένων προγραμμάτων.






Τι προβλέπεται σε πρώτη φάση

•Κατάργηση ή συγχώνευση 70-75 οργανισμών

•Εκτός δημοσίου οι συμβασιούχοι

•Υποχρεωτικές μετατάξεις

•Ανοικτό παράθυρο και για απολύσεις μονίμων


Εντός του Μαΐου

•Μπαίνει λουκέτο σε 50 οργανισμούς

•Κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι 3.000 συμβασιούχοι

•Μαζικές περικοπές φέρνει ο Καλλικράτης

•Στους δήμους της χώρας θα χαθούν μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου 25.000 θέσεις εργασίας

•Μαζί με το προσωπικό των νομαρχιών θα εκλείψουν 45.000-50.000 θέσεις εργασίας




Νέα μέτρα από το φθινόπωρο



Σε νέα μέτρα από το φθινόπωρο και σε περαιτέρω περικοπή - τουλάχιστον κατά 20% - του Δώρου Χριστουγέννων που θα καταβληθεί φέτος το Δεκέμβριο στους 900.000 εργαζομένους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, εάν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους διαπιστώσει αρνητική απόκλιση από τον στόχο του νέου σταθεροποιητικού προγράμματος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τουλάχιστον κατά 4% το τρέχον έτος. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το 2011 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει στην εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

- Νέο πάγωμα των βασικών μισθών και περαιτέρω περικοπές επιδομάτων για 700.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα

- Περαιτέρω μείωση των συνολικών αποδοχών των 200.000 εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς

- Περαιτέρω περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, τουλάχιστον κατά 30%.

- Μείωση των συντάξεων για τουλάχιστον 100.000 πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς με συνολικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές πάνω από ένα όριο.

- Νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και ΙΧ αυτοκίνητα.

- Νέες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον κατά 20%.

- Επιβολή νέων εκτάκτων εισφορών σε εισοδήματα και ακίνητα.

- Υπέρμετρες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ώστε να φθάσουν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών.

- Περικοπές φοροαπαλλαγών στην ακίνητη περιουσία.


Εκτίναξη της ανεργίας φοβούνται τα συνδικάτα


Ιδιαίτερα απαισιόδοξη για το μέλλον των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη βοήθεια που ζήτησε η χώρας μας από την τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ), εμφανίζεται η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Εκτιμά ότι η εφαρμογή των μέτρων θα αποβεί μοιραία για τους εργαζομένους, ενώ θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι δυστυχώς η προσφυγή στο ΔΝΤ και οι όροι που θα τεθούν θα οδηγήσουν σε ύφεση της χώρας και όχι στην ανάπτυξη. Μάλιστα αναφέρει ότι στον νομό Θεσσαλονίκης η ανεργία θα αυξηθεί κατά 5%-6% (σήμερα υπολογίζεται στο 20%), ενώ με την εφαρμογή των μέτρων σε βάθος χρόνου και όχι μέχρι το τέλος του 2010 θα προκύψουν 15.000-20.000 νέοι άνεργοι από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε ακόμη φόβους για άνθηση της μαύρης εργασίας το επόμενο διάστημα στις περισσότερες από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όπως είπε, τα στοιχεία της έρευνας που έγινε το 2009 σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας είναι άκρως ανησυχητικά. Σε έλεγχο που διενήργησε η ΥΠΕΑ (υπηρεσία ανάλογη της Επιθεώρησης Εργασίας) σε 1.060 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε πως 683 άτομα δούλευαν υπό καθεστώς μαύρης εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 390.000 ευρώ στις παραπάνω επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης υποστήριξε πως η χώρα μπορεί να προσέφυγε στο ΔΝΤ, ωστόσο, όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα. “Έχουμε την επίσημη θέση των εργοδοτών και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε πάγωμα μισθών, κατάργηση ωραρίου, τροποποιήσεις συμβάσεων και περικοπές μισθών, επιδομάτων και δώρων. Δεν θα χαριστούμε, αλλά θα παλέψουμε για τη μη καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας”, σημείωσε ο κ. Ανέστης. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτή τη στιγμή η ΓΣΣΕ δεν μπορεί να προβεί σε εκτιμήσεις για απολύσεις και αύξηση της ανεργίας, διότι αυτό θα σήμαινε πως δέχεται την εφαρμογή των μέτρων χωρίς αντιρρήσεις.




Casus Belli. Αιτία πολέμου χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα τα πρόσθετα σκληρά οικονομικά μέτρα που εκτιμούν πως θα επιφέρει η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουμε ζήσει στο πετσί μας τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα, που είναι ο πρόδρομος όσων ακόμη θα ακολουθήσουν με την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με τη μείωση του δώρου κατά 30% και των επιδομάτων κατά 12%, ουσιαστικά καταργήθηκε όχι μόνο ο 14ος αλλά και ο 13ος μισθός”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) Πέτρος Κετικίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι “θα μας βρει απέναντι κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και στα επιδόματα”. Όπως είπε, περίπου 403.000 πολιτικοί υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, άλλοι περίπου 200.000 ένστολοι και 250.000 και πλέον εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα. “Τα κυβερνητικά μέτρα είναι μονομερή και κατάφωρα άδικα, καθώς δεν αγγίζουν αυτούς που προκάλεσαν την κρίση”, τόνισε ο κ. Κετικίδης.



Πηγή : makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.