Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Special Forces: Οι πιο μάχιμοι κομάντος στον κόσμο!

To MEN 24 παρουσιάζει τις πιο μάχιμες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων στον κόσμο
«Αν πνιγείς δεν κάνεις για Σπετσνάζ» λένε οι εκπαιδευτές στους νεαρούς εθελοντές που πηδάνε σε ένα ποτάμι από ύψος 20 μέτρων. Και αυτό είναι το λιγότερο. Το παραδοσιακό βρωμόξυλο είναι ο πυρήνας του προγράμματος των Ειδικών Δυνάμεων του Ρωσικού Στρατού. Όποιος θέλει φεύγει. Όποιος μείνει όμως ξέρει ότι τα σπασμένα δάκτυλα, τα ραγισμένα πλευρά και οι μετατοπισμένοι σπόνδυλοι είναι στην ημερήσια διάταξη. Θα έχει δε τόσο χρόνο να αναρρώσει όσο χρειάζεται για να σταθεί απλώς στα πόδια του. 
Επιχειρησιακά, οι Σπετσνάζ μοιάζουν πολύ με τους βρετανούς SAS. Εκπαιδεύονται σε αναγνωριστικές επιχειρήσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές, απαγωγές – δολοφονίες υψηλόβαθμων προσώπων, σαμποτάζ και ανακαταλήψεις κτιρίων που έχουν καταληφθεί από τρομοκράτες. Ανάμεσα στα όπλα που φέρουν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο μαχαίρια: Το ένα είναι εκτοξεύει τη λεπίδα του ενώ το άλλο εκτοξεύει μια σφαίρα χωρίς να δημιουργεί κανένα απολύτως θόρυβο. 

Commandos marineΤα Πράσινα Μπερέ του Γαλλικού Ναυτικού είναι μια δύναμη πεντακοσίων αμφίβιων καταδρομέων που διοικητικά χωρίζεται σε έξι ομάδες που ειδικεύονται σε θαλάσσιες και υποβρύχιες επιχειρήσεις, συλλογή πληροφοριών, κατάδειξη πυρών, εξουδετέρωση από μεγάλη απόσταση.
Ελάχιστα είναι γνωστά για την εκπαίδευση τους αλλά η δράση της ομάδας Hubert έχει έρθει τελευταία στο προσκήνιο εξαιτίας των περιστατικών πειρατείας στη Σομαλία. Στις 29 Απριλίου 2009, η επέμβαση των γάλλων κομάντο σε υπό πειρατεία σκάφος είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ομήρου, δύο πειρατών και την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων. 
Μ 16     Είναι ότι κοντινότερο υπάρχει στο «Τζέιμς Μποντ». Συνήθως πρόκειται για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που τοποθετούνται σε ξένες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών και την εξουδετέρωση πιθανών κινδύνων στα πρώτα τους στάδια. Αν και ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι αποστολές τους είναι συνήθως γραφειοκρατικού χαρακτήρα και δεν έχουν τη δράση που εμφανίζεται στις ταινίες 007, η εκπαίδευση τους περιλαμβάνει στρατιωτικά αντικείμενα, τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών ενώ υπάρχει και ειδικό τμήμα που αναπτύσσει γκάτζετ παντός είδους. US Army Ranger

Το 75 Σύνταγμα Rangers των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων είναι ελαφρύ πεζικό σε ετοιμότητα 18 ωρών. Συνήθως είναι οι πρώτοι που θα περάσουν τις εχθρικές γραμμές όπως έχει γίνει στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Όπως λένε και οι ίδιοι «οι Ρέιντζερς δείχνουν το δρόμο». 
Μετά τη βασική τους εκπαίδευση οι εθελοντές του εκπαιδεύονται σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων όπως ρίψεις αλεξιπτωτιστών HALO, υποβρύχιες επιχειρήσεις, διείσδυση, διαφυγή και σύγχρονα οπλικά συστήματα. Μετά από εννιά εβδομάδες ακολουθούν πρόγραμμα εξατομικευμένης εκπαίδευσης ώστε να αποκτήσουν υψηλές ικανότητες σε συγκεκριμένους τομείς. 

Η αποστολή των Rangers είναι η διείσδυση σε εχθρικές περιοχές, η αντιμετώπιση σημαντικών μεγαλύτερων εχθρικών δυνάμεων και η εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού σε ανορθόδοξο πόλεμο. Το τελικό μέρος της εκπαίδευσης περιλαμβάνει πορείες 60 χιλιομέτρων σε ανώμαλο έδαφος, επιβίωση με ελάχιστα μέσα όπως μια πυξίδα και ένα χειρόγραφο χάρτη της περιοχής. MarSOCΟι MarSOC είναι οι «Ράμπο» των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων με μια διαφορά: Εκτός από τη σωματική τους ικανότητα, η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια την ευφυΐα, την ωριμότητα και τη δύναμη της θέλησης. «Θέλουμε να βρούμε τους ποιητές του πολέμου» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι της επιλογής.


Όσοι περάσουν τα τεστ επιλογής ακολουθούν μια εκπαίδευση που χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει επιβίωση, αντίσταση, διαφυγή και απόδραση (SERE), παραδοσιακές πολεμικές τέχνες όπως Ζίου Ζίτσου, ή Παγκάτιο και τέλος Σαγιόκ Καλί (παραδοσιακή πολεμική τέχνη με μαχαίρια των Φιλιπινών). 

Η δεύτερη περιλαμβάνει αμφίβιες καταστροφές, αναγνώριση και τεχνικές ελευθέρου σκοπευτή. Η τρίτη είναι συνέχεια της δεύτερης με την προσθήκη τηλεπικοινωνιών ασυρμάτων και δορυφορικών συστημάτων. Στην τέταρτη φάση εκπαιδεύονται στον ανορθόδοξο πόλεμο. 

Οι MarSOC δρουν σε ομάδες των 11 έως 14 ατόμων και πάντα σε συνεργασίες με τις δυνάμεις χωρών που ζητούν στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν εξεγέρσεις. Πολύ συχνά καλούνται να εκπαιδεύσουν και τμήματα αυτών των στρατών σε αντικείμενα επικοινωνιών, αναγνώρισης και ελευθέρου σκοπευτή. Delta ForceΣχεδόν το σύνολο των εθελοντών της Delta Force προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις και τους Ρέιντζερς. Η επιλογή τους γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με τεστ σωματικής αντοχής ενώ στη συνέχεια εκπαιδεύονται εκπαιδεύεται σε οπλικά συστήματα, βαρέα όπλα και ειδικές μεθόδους μάχης σώμα με σώμα.

Οι αποστολές που αναλαμβάνει η Δύναμη Δέλτα έχουν κυρίως αντιτρομοκρατικό χαρακτήρα όπως η ανακατάληψη κτιρίων και η διάσωση ομήρων. Επιχειρησιακά μοιάζουν πολύ με τη γαλλική GIGN, την DEVGRU (πρώη SEAL Team 6) και την ισραηλινή Sayeret Metkal. 

SEAL(SEa Air Land Forces) 

Οι Ειδικές Δυνάμεις του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ελίτ του αμερικάνικου στρατού, μια δύναμη 2000 αντρών που εκπαιδεύονται σε όλα σχεδόν τα στρατιωτικά αντικείμενα αλλά σε υψηλότερο βαθμό από κάθε ομάδα των ειδικών δυνάμεων. Δρουν σε επίπεδο διμοιρίας (8 άντρες) και έχουν δώσει το παρόν σε όλες τις αμερικάνικες επιχειρήσεις από το Δέλτα του Ποταμού Μεκόνγκ στα όρη του Αφγανιστάν. 


Sayetet 13Μια από τις τρεις κορυφαίες μονάδες του ισραηλινού στρατού (μαζί με τη Sayeret Metkal), είναι ειδικευμένη σε επιχειρήσεις διάσωσης και αντιτρομοκρατίας. Μια από τις πιο γνωστές τους επιχειρήσεις είναι η καταδίωξη και η εξουδετέρωση των μελών του Μαύρου Σεπτέμβρη που ήταν υπεύθυνη για τη Σφαγή του Μονάχου Πέρα από τη στρατιωτική τους εκπαίδευση και επειδή πολύ συχνά επιχειρούν σε αστικές περιοχές εκτός Ισραήλ εκπαιδεύονται σε ένα μείγμα πολεμικών τεχνών γνωστό ως Κραβ Μάγκα και αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του αντιπάλου με ελάχιστα μέσα. Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι ο κανόνας.   SAS
(Special Air Service) 

Οι SAS είναι οι Ειδικές Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών του Βρετανικού Στρατού, ωστόσο η σωματική τους ικανότητα είναι αντίστοιχη των SEAL, η εκπαίδευση τους αντίστοιχη των MarSOC ενώ εκπαιδεύονται σε αντικείμενα αντικατασκοπείας από την MI5 και την MI6. Είναι η πιο μάχιμη μονάδα στον κόσμο και έχει την τιμή να είναι το πρότυπο που ακολουθούν σχεδόν όλες οι Ειδικές Δυνάμεις του κόσμου. Το έμβλημα τους φέρουν οι Sayetet Metkal και οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.