Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Μειώστε την όρεξή σας με μισό αβοκάντο!

Νέα έρευνα αναφέρει ότι μισό φρέσκο αβοκάντο μαζί με το μεσημεριανό γεύμα βοηθά υγιείς υπέρβαρους ανθρώπους να αισθανθούν κορεσμό και επομένως μειώνει την όρεξή τους.

Η πιλοτική μελέτη επιχείρησε να συγκρίνει την κατανάλωση αβοκάντο στο μεσημεριανό γεύμα -είτε αντικαθιστώντας κάποια άλλη τροφή στο πιάτο μας είτε απλώς προσθέτοντας το αβοκάντο στο γεύμα- με την κατανάλωση ενός συνηθισμένου μεσημεριανού (χωρίς αβοκάντο), όσον αφορά στις επιδράσεις της συγκεκριμένης τροφής στον κορεσμό, στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και στην ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε μέσα στην υπόλοιπη μέρα. Στην έρευνα συμμετείχαν 26 υγιείς, υπέρβαροι ενήλικες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που πρόσθεσαν μισό φρέσκο αβοκάντο στο μεσημεριανό τους γεύμα ανέφεραν σημαντικά μειωμένη όρεξη κατά 40% μέσα στις επόμενες τρεις ώρες μετά το μεσημεριανό και κατά 28% μέσα στις επόμενες πέντε. Επίσης, δήλωσαν ότι ένιωθαν κορεσμό σε ποσοστό που έφθανε το 26% εντός των επομένων τριών ωρών μετά το γεύμα.
«Ο κορεσμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον έλεγχο του βάρους, επειδή οι άνθρωποι που νιώθουν ικανοποιημένοι και χορτάτοι είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν σνακ ανάμεσα στα γεύματα» εξηγεί ο Joan Sabate, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Loma Linda που διεξήγαγε την έρευνα.
«Παρατηρήσαμε ότι, παρόλο που η κατανάλωση αβοκάντο οδήγησε σε αύξηση των θερμίδων και των υδατανθράκων που προσλάμβαναν οι συμμετέχοντες, δεν παρουσιάστηκε αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος περισσότερο από όσο έπειτα από ένα φυσιολογικό μεσημεριανό γεύμα. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αβοκάντο θα μπορούσε να παίξει δυνητικά ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα» συμπληρώνει ο Sabate.
Αν και τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν σε γενικές γραμμές θετικά, απαιτείται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί κατά πόσον τα αποτελέσματα που προέκυψαν ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Nutrition Journal», χρηματοδοτήθηκε από το «Hass Avocado Board».

ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.