ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Το «συγγνώμη» περιμένουν οι ΗΠΑ από τον Γιαλόν

«Απογοητευμένη» δηλώνει η αμερικανική κυβέρνηση από τη στάση του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ - Ακόμη να ζητήσει συγγνώμη που χαρακτήρισε «αδύναμο» τον Ομπάμα


Η.Π.Α: Απογοητευμένοι από τον υπουργού Άμυνας του Ισραήλ
Την απογοήτευσή του σχετικά με το γεγονός ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, δεν έχει ακόμα απολογηθεί για τον χαρακτηρισμό του προς το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο αποκάλεσε «αδύναμο», εξέφρασε το υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Δεν έχει ζητήσει ακόμη συγγνώμη
«Είμαστε απογοητευμένοι που ο υπουργός Άμυνας Γιαλόν δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη για τα σχόλιά του», δήλωσε τηνΠαρασκευή από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. «Τα σχόλιά του, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική φύση της σχέσης μας με το Ισραήλ», συμπλήρωσε.
Η εικόνα του Ομπάμα «προς τον κόσμο είναι αδύναμη», φέρεται να είπε ο Γιάλον την περασμένη Τρίτη, ενώπιον ακροατηρίου στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.
Οι ανακοινώσεις και τα τηλεφωνήματα
Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως σχόλια τέτοιου είδους «δεν είναι εποικοδομητικά». Μάλιστα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
Η Ψάκι ανέφερε, σε δηλώσεις της, πως δεν γνωρίζει για άλλη τηλεφωνική επικοινωνία εκτός από εκείνη της Τετάρτης μεταξύ του Γιαλόν και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.
Στο μεταξύ το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε, την Τετάρτη, ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο Γιαλόν διευκρίνισε στον Χέιγκελ πως δεν είχε σκοπό να προκαλέσει, να επικρίνει ή να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.
«Γενικώς εκτιμώ πολύ τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε επίπεδο ασφαλείας» -φέρεται να είπε στον Χέιγκελ- «δεσμεύομαι πλήρως σε αυτές τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, σε όλες τις μορφές».
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χέιγκελ ευχαρίστησε τον Γιαλόν για την αποσαφήνιση αυτή.
Οι διευκρινίσεις και η δυσαρέσκεια
Τον περασμένο Ιανουάριο ο Γιαλόν είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη από τον Κέρι επειδή τον είχε χαρακτηρίσει ως «μεσσιανικό και υπερβολικό» για τον τρόπο με τον οποίο προωθεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ερωτηθείς γιατί ο Γιαλόν δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη η Ψάκι είπε: «Θα έκανα στους Ισραηλινούς αυτή την ερώτηση; Δεν μπορώ να σας απαντήσω». Τόνισε επίσης ότι ο Χέιγκελ και ο Κέρι έχουν «εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με αυτά τα σχόλια και μία απολογία θα ήταν ένα αναμενόμενο βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.